default

-Όσο περνούν τα έτη, οι συνθήκες για την τοπική αυτοδιοίκηση γίνονται περισσότερο «ασφυκτικές». Η χρηματοδότηση από την κεντρική διοίκηση έχει συρρικνωθεί σε μεγάλο ποσοστό, ενώ οι αρμοδιότητες πληθαίνουν, στέλνοντας σαφές μήνυμα, ότι οι Δήμοι πρέπει να σταματήσουν να είναι «κρατικοδίαιτοι». Και να εξαρτώνται, πλέον, από το Ε.Σ.Π.Α., το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να κάνουν έργα «αναπτυξιακού χαρακτήρα». Με τους περιορισμένους, έως πενιχρούς, πόρους, οι δημοτικές Αρχές μπορούν να καλύπτουν τις λειτουργικές δαπάνες και από το μικρό «περίσσευμα», να κάνουν παρεμβάσεις για την βελτίωση της καθημερινότητας.

-Επίσης, σοβαρός παράγοντας είναι η συνεχής μείωση του προσωπικού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.). Χωρίς δικούς τους πόρους και προσωπικό, οι Δήμοι θα έχουν «κλειστό ορίζοντα» δράσης. Όμως, οι Δήμοι δεν έχουν και δεν πρέπει να έχουν μοναδικό σκοπό την διαχείριση της καθημερινότητας. Είναι αναγκαίο να σχεδιάζουν και κυρίως να υλοποιούν έργα, τα οποία θα αλλάξουν επίπεδο στον τόπο. Η ανάπλαση μιας πλατείας, π.χ. πλατεία καπνεργάτη, η ανακατασκευή ενός δρόμου, π.χ. οδός Κουντουριώτου, οι ασφαλτοστρώσεις, οι φυτεύσεις καλλωπιστικών φυτών κ.λπ., είναι παρεμβάσεις που αφορούν στην καθημερινότητα. Η σύνδεση του δικτύου ύδρευσης της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων με τις πηγές Βοϊράνης, η αναβάθμιση των σταθμών επεξεργασίας λυμάτων και η δημιουργία της «ενεργειακής κοινότητας», είναι έργα με αναπτυξιακό πρόσημο. Τα έργα αυτά, δεν μπορούν να γίνουν με χρήματα από τα έσοδα ενός Δήμου.

-Ο Δήμος Καβάλας, όπως αναφέρουν στελέχη της δημοτικής Αρχής και ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, έχει μία «λίστα» με έργα προϋπολογισμού άνω των 190 εκατομμυρίων ευρώ. Τα έργα αυτά, με τις συνθήκες που προαναφέραμε, είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν με δημοτικούς πόρους. Για παράδειγμα, ο Δήμος θα κατασκευάσει το φωτοβολταϊκό πάρκο της «ενεργειακής κοινότητας», με δάνειο 14 εκατομμυρίων ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο, είναι «κεντρική επιλογή» του δημάρχου στην νέα δημοτική θητεία. Είναι λυπηρό, θεωρούμε, ένας Δήμος του μεγέθους που έχει ο Δήμος Καβάλας, να αδυνατεί να διαθέσει 14 εκατομμύρια ευρώ, για να υλοποιήσει ένα σημαντικό έργο με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας. Κι αυτό, μάς κάνει επιφυλακτικούς και συγκρατημένα αισιόδοξους όχι μόνο για την ερχόμενη πενταετή δημοτική περίοδο, αλλά περισσότερο για το μέλλον των Δήμων.

-Αν δεν αλλάξει το σκηνικό της «αφαίμαξης» των Δήμων, της εξάρτησής τους από την κεντρική διοίκηση, αλλά και η νοοτροπία που έχουν αρκετές δημοτικές Αρχές, οι δημότες δεν έχουν να περιμένουν θεαματική βελτίωση της σημερινής μίζερης κατάστασης. Η ελπίδα μας, επομένως, εναποτίθεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία! Στην καθημερινότητα βλέπουμε τις διάφορες ιδιωτικές πρωτοβουλίες, να δίνουν προστιθέμενη αξία σε έναν τόπο. Αν η ακτή Καλαμίτσα, το παλιό νοσοκομείο, ο «Διόνυσος», ο λιμενίσκος των παλιών σφαγείων, ήταν ιδιοκτησία, ή δινόταν σε ιδιώτη, θα αποτελούσαν «στολίδι» για την Καβάλα. Στα «χέρια» του Δήμου, ωστόσο, είναι «κουφάρια».

-Στην ερχόμενη δημοτική περίοδο, η διοίκηση του Δήμου θα συνεχίσει να διαχειρίζεται την καθημερινότητα, με επιτυχία, ή λιγότερη επιτυχία, θα συνεχίσει να κάνει μελέτες και να ψάχνει για διάφορα προγράμματα που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τους πολιτιστικούς συλλόγους. Για όλα τα παραπάνω αξιολογήθηκε στις περασμένες εκλογές και πήρε την «δεύτερη ευκαιρία». Για τα άλλα θέματα, που αφορούν την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου, κρίθηκε με έμμεσο τρόπο. Την υψηλή αποχή από την κάλπη και τις δύο Κυριακές των εκλογών. Αναρωτιόμαστε αν ο δήμαρχος, θα πετύχει την ερχόμενη πενταετία να αξιοποιήσει τον παράγοντα «ιδιωτική πρωτοβουλία», ώστε να βγάλει τον Δήμο από το τέλμα που βρίσκεται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ