Με μία λέξη «ενθουσιασμός», είναι το συναίσθημα που κυριάρχησε στις δηλώσεις των συμμετεχόντων στο 1ο θεατρικό εργαστήριο αρχαίου δράματος, που οδεύει προς το τέλος, στο πλαίσιο του 60ου φεστιβάλ Φιλίππων. Σύσσωμες οι θεατρικές ομάδες, που εργάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες στις Κρηνίδες, παραβρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο Καβάλας (αίθουσα συνεδριάσεων δημοτικού συμβουλίου), την Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017, όπου μίλησαν για την εμπειρία που βίωσαν και ευχήθηκαν η προσπάθεια να έχει συνέχεια. «Δεν ήταν μία απλή καλλιτεχνική εμπειρία, αλλά κάτι ευρύτερο. Είναι συγκινητικό που «εγκαινιάσαμε» το εγχείρημα αυτό, το οποίο πρέπει να συνεχιστεί», είπε, χαρακτηριστικά, η σκηνοθέτης, Σύλβια Λιούλιου, ενώ η ηθοποιός Δήμητρα Χατούπη ανέφερε ότι πρόκειται για μία ουσιαστική «συνάντηση», που ξεπέρασε το καθαρά καλλιτεχνικό κομμάτι. «Είχαμε την ευκαιρία να δουλέψουμε με ελευθερία και με τη στήριξη πολλών ανθρώπων», σημείωσε η Ιόλη Ανδρεάδη, ενώ η Αμερικανή συγγραφέας, Laura Tesman, αναφέρθηκε στην ανάγκη για μία βαθύτερη προσέγγιση των κειμένων των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, τα οποία αποτελούν τη βάση της παγκόσμιας δραματουργίας.
Το εγχείρημα του θεατρικού εργαστηρίου αρχαίου δράματος όχι μόνο πέτυχε, αλλά υπερέβη τις προσδοκίες των διοργανωτών και των συμμετεχόντων. «Είμαι χαρούμενη που αποδέχτηκα την πρόταση του Θοδωρή Γκόνη και αναβιώσαμε την εποχή, που ο θίασος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας βρισκόταν στις Κρηνίδες και ετοίμαζε τις παραστάσεις που θα έπαιζε στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. Θα ήθελα να είμαι κομμάτι αυτής της ωραίας «παρέας» που σχηματίστηκε αυτό το καλοκαίρι στις Κρηνίδες», δήλωσε η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, ενώ ο Θ. Γκόνης ευχαρίστησε τη δήμαρχο για την παρότρυνση να υλοποιήσει την ιδέα. «Όλα κύλησαν σαν το λάδι πάνω στο νερό. Πλησιάζουμε στην παρουσίαση της δικής μας «καλλιέργειας» στο κοινό. Δεν ήταν καθόλου εύκολο αυτό που έγινε, γιατί δεν υπήρχε η προηγούμενη εμπειρία. Ωστόσο, έμοιαζε σαν να το κάναμε για χρόνια. Δείξαμε ότι είμαστε ένα πραγματικό φεστιβάλ, που δικαιούται να το δει πιο σοβαρά το Υπουργείο Πολιτισμού», πρόσθεσε. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.), Πέτρος Πετρόπουλος, που απέσπασε τα εύσημα από τη δήμαρχο, για τη στιβαρή διαχείριση του φεστιβάλ και γενικότερα των θεατρικών δραστηριοτήτων, δήλωσε δικαιωμένος για την εμπιστοσύνη που έδειξε στον Θ. Γκόνη και τόνισε πως ήταν τιμή, για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και το φεστιβάλ Φιλίππων, που φιλοξένησε όλες αυτές τις ομάδες καλλιτεχνών.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε, επίσης, στη συμβολή της επιστημονικής ομάδας «Οψόμεθα εις Φιλίππους» στη διοργάνωση του θεατρικού εργαστηρίου. Τα μέλη της ομάδας λειτούργησαν ως εθελοντές για τη φιλοξενία των καλλιτεχνών, ενώ παράλληλα μελέτησαν επιστημονικά τη διοργάνωση.
Η «αυλαία θα πέσει» με την παρουσίαση των παραστάσεων που δημιούργησαν οι ομάδες καλλιτεχνών, την Τετάρτη 9 και την Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017, στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017 θα παρουσιαστούν τα έργα: «Ίων, μία εκδοχή για δύο πρόσωπα» (ώρα έναρξης 7μ.μ.), με τον βραβευμένο, φέτος, με το βραβείο «Δημήτρης Χορν», ηθοποιό Κωνσταντίνο Μπιμπή, την Δήμητρα Χατούπη και τον μουσικό Νίκο Τουλιάτο. Την μετάφραση, σκηνοθεσία και κίνηση επιμελήθηκε η Ιόλη Ανδρεάδη.
Την ίδια ημέρα, στις 9μ.μ., θα παρουσιαστεί η παράσταση: «Ιώ», που έγραψε η L. Tesman και μετέφρασε η Ερατώ Κρεμμύδα, η οποία επιμελήθηκε και την μουσική επένδυση, ενώ παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία-Όλγα Αθηναίου, Τίνα Γιωτοπούλου, Ιφιγένεια Γρίβα, Κλεοπάτρα Μάρκου.
Την Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017 θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις: «Οιδίπους Δοκιμές» (ώρα έναρξης 7μ.μ.), σε σκηνοθεσία Σ. Λιούλιου, δραματουργική επεξεργασία Νίκου Φλέσσα, με τους ηθοποιούς: Μαρία Καλλιμάνη, Άγγελο Σκασίλα, Χρυσάνθη Αυλωνίτη. Να σημειώσουμε ότι, η παράσταση είναι ένας περίπατος διάρκειας μιας ώρας και δεκαπέντε λεπτών, περίπου, εντός του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων (τόπος συνάντησης τα εκδοτήρια εισιτηρίων στο αρχαίο θέατρο και ώρα 7μ.μ.). Θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός θεατών (150 άτομα).
Στις 9μ.μ. θα παρουσιαστεί η εργασία της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας (Κ.Θ.Β.Ε.), με τίτλο: «Οιδίπους τύραννος-Χορικά», σε σκηνοθεσία: Γιάννη Ρήγα και Μιχάλη Σιώνα. Συμμετέχουν σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε.
Τέλος, στις 10μ.μ. θα αρχίσει το αφιέρωμα στο τιμώμενο πρόσωπο της διοργάνωσης, τον σκηνοθέτη Θεόδωρο Τερζόπουλο, με τις ομιλίες του ίδιου και του επίκουρου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Γιώργου Σαμπατακάκη.