Κι άλλος ένας λόγος διαφάνηκε και προστέθηκε στα επιχειρήματα των αγροτών των Τεναγών Φιλίππων, οι οποίοι τάσσονται κατά της συγκεκριμένης διέλευσης του αγωγού του φυσικού αερίου του ΤΑΡ. Φαίνεται πως αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον υδροφόρο ορίζοντα, και βέβαια δεν μπορούν να κάνουν κατασκευαστικές εργασίες μέσα στη λάσπη. Έτσι, παράνομα αποφάσισαν και εγκατέστησαν δυο γεωτρήσεις προκειμένου να κάνουν άντληση των υδάτων και να τα ρίχνουν κατ’ ευθείαν στο κανάλι. Οι άσχετοι μελετητές του αγωγού, δεν γνώριζαν τις ιδιότητες της τύρφης, νομίζοντας πως έχει την ίδια συμπεριφορά με το χώμα.

Οι αγρότες, όμως, γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει τύρφη, αν δεν υπάρχει υγρασία, δεδομένου ότι τότε εμφανίζεται το φαινόμενο της συνίζησης, κατά την οποία καίγεται η τύρφη και γίνεται στάχτη. Δεν μπορεί, λοιπόν, η εταιρεία ΤΑΡ, (πόσο μάλλον όταν αυτό το κάνει χωρίς την έκδοση σχετικών αδειών) να αντλεί ύδατα από τον υδροφόρο ορίζοντα, για οποιονδήποτε λόγο, έστω και προσωρινά. Ακόμη κι αν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των αγροτών στα χωράφια των οποίων δραστηριοποιούνται, δεν μπορούν να αντλούν νερά από τον υδροφόρο ορίζοντα, δεδομένου ότι αυτό θα επηρεάσει και τα διπλανά χωράφια και γενικότερα την περιοχή του κάμπου.

Η διαφοροποίηση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα, και το «κάψιμο» των χωραφιών της ευρύτερης περιοχής, ήταν ένας από τους κύριους λόγους που στο παρελθόν αποτρέψαμε την εξόρυξη τύρφης για χρήση της στα θερμοκήπια. Στο κενό από την εξόρυξη, θα γέμιζε νερό που θα στράγγιζε από τα χωράφια της ευρύτερης περιοχής των Τεναγών, με αποτέλεσμα να στεγνώσουν και να «καεί» η τύρφη. Ας το πάρει απόφαση η εταιρεία, ότι οι αγρότες δεν θα επιτρέψουν την καταστροφή τους και να αλλάξουν την όδευση, όσο ακόμη έχουν άνεση χρόνου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ