Η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (Κ.Κ.Ε.) απέστειλε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Την Κυριακή 15- Νοεμβρίου 2020 άρχισε η εμπορική λειτουργία του Τ.Α.Ρ., που μεταφέρει στην Ευρώπη Αζέρικο αέριο. Όλα αυτά τα χρόνια, ακούστηκαν πολλά παχιά λόγια από στελέχη της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, από εκπροσώπους της τοπικής διοίκησης και εργοδοτικούς φορείς, για το πόσο θα συνέβαλε, τάχα, το έργο στην παροχή φθηνής ενέργειας, ιδιαίτερα στις περιοχές της βόρειας Ελλάδας που διατρέχει ο αγωγός. Σήμερα, παρότι ο T.A.P. ήδη διατρέχει τη βόρεια Ελλάδα από την μία άκρη μέχρι την άλλη και πάει αέριο στην Ευρώπη, λόγος για τον οποίο κατασκευάστηκε, οι κάτοικοι της βόρειας Ελλάδας πληρώνουν πανάκριβα για να ζεσταθούν. Στις καλένδες, όμως, έχουν παραπεμφθεί και τα ανταποδοτικά, καθρεφτάκια και χάντρες ουσιαστικά, που υποσχέθηκε ο T.A.P.
Όπως για παράδειγμα, η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης-Δήμου-T.A.P., για την υδροδότηση-άρδευση του πρώην Δήμου Φιλίππων, που τόσο προβλήθηκε από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου, αλλά και από τη σημερινή. Θυμίζουμε ότι τότε, με τις πλάτες της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου, η κυβέρνηση του Σ.ΥΡΙΖ.Α., ως πραγματικός ντίλερ για τα συμφέροντα του T.A.P. (Σταθάκης), υποσχέθηκε τη χρηματοδότηση του έργου, προκειμένου να δεχτούν οι κάτοικοι της περιοχής την όδευση του αγωγού μέσα από τα Τενάγη.
Επίσης, μεγάλες ήταν οι προσδοκίες και για τη δημιουργία δικτύου τηλεθέρμανσης από την «απορριπτόμενη θερμότητα του T.A.P.», για την πόλη των Φερών Έβρου, στο πλαίσιο «κοινωνικών, περιβαλλοντικών δράσεων της κοινοπραξίας». Σήμερα, τόσο η ύδρευση-άρδευση των χωριών ανατολικά του Δήμου, όσο και η τηλεθέρμανση των Φερών, έχουν «βαλτώσει», βρίσκονται στα αζήτητα της κοινοπραξίας των μονοπωλίων που ελέγχουν τον αγωγό. Και κάπως έτσι, οι «εμβληματικές ενεργειακές υποδομές» προχωρούν και εξασφαλίζουν κέρδη για τα μονοπώλια, την ώρα που ο λαός καλείται να ξεχάσει ακόμα και τα «καθρεφτάκια»…
Φαίνεται, πλέον, πιο καθαρά αυτό που έλεγε από την πρώτη στιγμή το Κ.Κ.Ε. που εκδηλώθηκε η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής για τον Τ.Α.Ρ. Ένας αγώνας μπορεί και πρέπει, ανεξάρτητα από τις όποιες επιτυχίες, ή αποτυχίες, να αφήνει παρακαταθήκη για επόμενες διεκδικήσεις και κυρίως, να διεξάγετε έτσι ώστε, να μην αφήνει πίσω του, σε όσους μπήκαν σε αυτόν καλοπροαίρετα, απογοήτευση. Βέβαια, για να μένει παρακαταθήκη για το μέλλον από έναν αγώνα, εξαρτάται από τους στόχους που μπαίνουν, τα συνθήματα που χρησιμοποιούνται, τις συμμαχίες που γίνονται κ.α. και φυσικά, το περιεχόμενο αυτό καθεαυτό σε κάθε φάση του.
Ο αγώνας για τον T.A.P. θα άφηνε παρακαταθήκη για το μέλλον και δεν θα «έσπερνε» απογοήτευση, αν συνδεόταν με το σύνολο της ενεργειακής και αγροτικής πολιτικής ελληνικών κυβερνήσεων-Ευρωπαϊκής Ένωσης και σφυρηλατούνταν με την ενότητα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρομεσαίων αγροτών».