- Ένας Γερμανός επιστήμονας είπε, με αφορμή την τελευταία καταστροφική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική, ότι: «Στις πρώην αγροτικές περιοχές γύρω από την Αθήνα, η καλλιεργήσιμη γη δεν αξιοποιείται τόσο εντατικά, όσο παλιότερα. Σήμερα, υπάρχουν περισσότερα εξοχικά, κήποι, δέντρα, αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στις νοτιοευρωπαϊκές χώρες».
- Άντε να εξηγήσεις στον Γερμανό, ότι το όνειρο πολλών Ελλήνων, όταν έβαζαν στην άκρη μερικά χρήματα, ήταν να αγοράσουν ένα κτήμα στην ύπαιθρο, κοντά στο αστικό κέντρο, για να χτίσουν το εξοχικό τους, ώστε να παραθερίζουν κάθε καλοκαίρι.
- Έτσι, με το πέρασμα των χρόνων (και των δεκαετιών), «φύτρωσαν» περισσότερα εξοχικά μέσα σε δασικές εκτάσεις και μέχρι τον αιγιαλό (μερικά, στην κυριολεξία, πάνω στη γραμμή που σκάει το κύμα της θάλασσας).
- Η ανεξέλεγκτη δόμηση, όπως είπε ο Γερμανός επιστήμονας, μείωσε την επιφάνεια των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και στη θέση των (παλιών) χωραφιών χτίστηκαν προάστια πόλεων! Στα προάστια αυτά, όμως, δεν υπάρχουν σωστές υποδομές και προστασία από τα ακραία φυσικά φαινόμενα, όπως στα αστικά κέντρα.
- Οι κλιματικές συνθήκες στην Ελλάδα (και στον υπόλοιπο κόσμο) έχουν αλλάξει. Τα φαινόμενα έγιναν πιο έντονα, απρόβλεπτα και θανατηφόρα. Τώρα, λοιπόν, πληρώνουμε τα «εγκλήματα» που έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες της (δήθεν) ευμάρειας.
- Θα πει κάποιο καρντάσι, ότι ένα μεγάλο ποσοστό των πυρκαγιών στην Ελλάδα οφείλονται στην ανθρώπινη αμέλεια, ή σε εμπρησμό. Ίσως, αλλά εάν στη θέση των κατοικημένων περιοχών με εξοχικές κατοικίες υπήρχαν χωράφια, ή εκτάσεις με θαμνώδη βλάστηση, δεν θα καιγόντουσαν περιουσίες, ούτε θα χανόντουσαν συνάνθρωποι.
- Ακόμα και δασική έκταση να καιγόταν, αν υπήρχαν μέσα σ’ αυτή εξοχικά σπίτια, ο κίνδυνος θα ήταν πολύ μεγάλος. Όταν θα σεβαστούμε το φυσικό περιβάλλον, τότε θα μειώσουμε και τις καταστροφές που προκαλούνται από τον βιασμό της φύσης.
Ο Κ-ΤΥΠΟΣ χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη και ταχύτερη περιήγησή σας. Με την πρόσβαση σας στο k-tipos.gr αποδέχεστε την χρήση.OKΠερισσότερα