• Το «Ταμείο Επιχειρηματικότητας», που ανακοίνωσε ότι θα ιδρύσει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με σκοπό την ενίσχυση των επιχειρήσεων της περιοχής, αποτελεί μία θετική είδηση λίγο πριν φύγει το 2017. Στο μεσοδιάστημα, όμως, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης συρρικνώθηκε σημαντικά η επιχειρηματικότητα. Ίσως, ο αριθμός των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων που «έβαλαν λουκέτο» να ήταν πολύ μικρότερος, εάν το «Ταμείο Επιχειρηματικότητας» λειτουργούσε από το πρώτο έτος της κρίσης.
  • Το ίδιο, πιστεύουμε, θα γινόταν και σε εθνικό επίπεδο, αν οι κυβερνώντες ίδρυαν το πανελλήνιο «Ταμείο Επιχειρηματικότητας» αντί του ΤΑΙΠΕΔ, για να εκποιήσουν τη δημόσια περιουσία. Αν όλα αυτά τα χρόνια της ύφεσης έδιναν τα χρήματα που δόθηκαν, για παράδειγμα, στον Ο.Α.Ε.Δ. προκειμένου να επιδοτείται η ανεργία, στο «Ταμείο Επιχειρηματικότητας», πολλές επιχειρήσεις θα είχαν διασωθεί και πολλοί νέοι άνθρωποι, δεν εξωθούνταν στη μετανάστευση, αλλά θα δοκίμαζαν να ιδρύσουν στην Ελλάδα μία επιχείρηση με καινοτόμο δραστηριότητα. Απλά πράγματα, τα οποία μερικοί δεν ήθελαν και δεν θέλουν, να γίνουν στη χώρα μας.
  • Πάντως, είμαστε επιφυλακτικοί για το πώς θα κατανεμηθούν γεωγραφικά τα δέκα εκατομμύρια ευρώ από τη διοίκηση της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. Ο Νομός Δράμας, π.χ., μαστίζεται από την ανεργία και έχει χαμηλό δείκτη επιχειρηματικότητας. Επομένως, πρέπει να τοποθετηθεί στην κορυφή της λίστας, για την τόνωση της συγκεκριμένης δραστηριότητας.
  • Επίσης, η διοίκηση της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. οφείλει να συντονίσει την προσπάθεια με όλα τα Επιμελητήρια της περιοχής, ώστε να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος των «λουκέτων» και της «φυγής» επιχειρήσεων στο εξωτερικό, διεκδικώντας κίνητρα, όχι βιωσιμότητας, αλλά αναθέρμανσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Θέλουμε να ξαναδούμε να λειτουργούν στο Νομό Καβάλας η βιομηχανία Πλαστικών, η μονάδα ιχθυηρών «Ξιφίας», τα «Μάρμαρα» Καβάλας και οι άλλες μεγάλες βιομηχανικές μονάδες που χάθηκαν.
  • Τα Επιμελητήρια γνωρίζουν ποια μπορούν να είναι τα κίνητρα αυτά, ο περιφερειάρχης Α.Μ.-Θ. θα βοηθήσει ασκώντας πολιτική πίεση προς την κεντρική διοίκηση, για να γίνουν νόμοι του κράτους. Μόνο με τη στήριξη του «Ταμείου Επιχειρηματικότητας», δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Περιφέρεια μας.
  • Ένα κίνητρο, θεωρούμε, είναι η εφαρμογή φορολογικού συντελεστή, που θα είναι ανταγωνιστικός προς τον αντίστοιχο των γειτονικών κρατών, προς τα οποία «φυλλορροούν» οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. και ευρύτερα της βόρειας Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ