-Το σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, είναι ο «προπομπός» για ότι θα επακολουθήσει. Δηλαδή, την μεγάλη αλλαγή στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης! Το ανέφερε, «εν τη ρύμη του λόγου» του, ο καθηγητής του ΔΙ.ΠΑ.Ε., Νάσος Μητρόπουλος, ο οποίος είπε ότι: «Η Καβάλα και η πανεπιστημιούπολη της Καβάλας εντάσσονται σε ένα ισχυρό πανεπιστήμιο έχοντας, πλέον, όλα τα στοιχεία του ανταγωνισμού που θα προκύψουν από τα μη κρατικά πανεπιστήμια και αργότερα, ίσως, με την αναθεώρηση του άρθρου 16 και με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».
-Η σημερινή κυβέρνηση θέλει να «προετοιμάσει το έδαφος», για την πανηγυρική είσοδο στην Ελλάδα της ιδιωτικής ανώτατης εκπαίδευσης. Επειδή δεν μπορεί να ξεπεράσει τον «σκόπελο» του Συντάγματος, αφού για να γίνει αναθεώρηση κάποιας, ή κάποιων διατάξεων, απαιτούνται δύο βασικές προϋποθέσεις. Η πρώτη αφορά τον αριθμό των βουλευτών που πρέπει να εγκρίνουν την αναθεώρηση. Για να εγκριθεί η αναθεώρηση μιας διάταξης του Συντάγματος, απαιτείται ο αριθμός των 3/5 του συνόλου των βουλευτών, ήτοι 180 βουλευτές. Η δεύτερη προϋπόθεση αφορά στον χρόνο που πρέπει να περάσει από την προηγούμενη αναθεώρηση και είναι μία πενταετία. Η τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος έγινε τον Νοέμβριο του 2019, άρα δεν συμπληρώθηκε η πενταετία.
-Δεν είναι τυχαία η χρήση του χαρακτηρισμού «μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια» στο σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, στην Βουλή των Ελλήνων. Αναφέρεται στην λειτουργία «παραρτημάτων» ξένων κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Το άρθρο 16 του ελληνικού Συντάγματος αναφέρει (στην αρχή της 5ης παραγράφου) ότι: «Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου». Αν έρθει, δηλαδή, ένα κρατικό πανεπιστήμιο από ξένη χώρα, για να παρέχει ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα, θα αποκλειστεί;
-Επίσης, στην παράγραφο 8 αναφέρεται ότι: «Ο νόμος ορίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους χορήγησης άδειας, για την ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτηρίων που δεν ανήκουν στο κράτος». Η κυβέρνηση λέει ότι, τα ξένα πανεπιστήμια που θα έρθουν για να ιδρύσουν «παραρτήματα» στην Ελλάδα, θα ελέγχονται με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Θα πρόκειται, δηλαδή, για «εκπαιδευτήρια» που παρέχουν ανώτατη εκπαίδευση και θα ιδρυθούν από μη ελληνικά κρατικά πανεπιστήμια. Το Σύνταγμα δεν αναφέρει συγκεκριμένα, ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από εγχώρια νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
-Δηλαδή, το σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε είναι η «κερκόπορτα», για να ακολουθήσει η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και ειδικά της διάταξης που αναφέρει ρητώς ότι: «Η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται». Όταν θα υπάρξει ο απαραίτητος συσχετισμός πολιτικών δυνάμεων στην Βουλή των Ελλήνων, ο αριθμός των 180 βουλευτών, θα γίνει η αναθεώρηση της επίμαχης διάταξης. Εν τω μεταξύ, ο ελληνικός λαός θα έχει «εξοικειωθεί» με την λειτουργία των «παραρτημάτων» των ξένων κρατικών πανεπιστημίων και τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια θα έχουν απαξιωθεί! Και δεν θα υπάρξει καμία αντίδραση στην αναθεώρηση του Συντάγματος και στην λειτουργία ανώτατων σχολών από ιδιώτες.