Την μέγιστη σημασία της πίστεως για την πνευματική μας ζωή, αλλά και για την πραγματοποίηση κάθε θαύματος και κάθε αιτήματός μας προς τον Θεό, τονίζει η Ευαγγελική περικοπή αυτής της Κυριακής. «Κατά την πίστη σας ας γίνει», λέει ο Χριστός στους δύο τυφλούς, θέλοντας να δείξει σε όλους, ότι για να ενεργήσει η Χάρις και να πραγματοποιηθεί το θαύμα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να γίνει το θαύμα μέσα στην καρδιά μας, το να αποκτήσουμε δηλαδή πίστη. Ακόμα, μέσα από τα δύο θαύματα που ακούσαμε σήμερα, υπογραμμίζεται για άλλη μια φορά το γεγονός ότι, ο Ιησούς Χριστός είναι ο ιατρός των ψυχών και των σωμάτων μας, ότι ο Θεός βλέπει τον άνθρωπο ως ψυχοσωματική οντότητα και επιτελεί το θαύμα με γνώμονα την σωτηρία του ανθρώπου.
Εκείνο που εμφανώς ξεχωρίζει στο σημερινό Ευαγγέλιο, είναι ότι ο Χριστός λέει στους θεραπευμένους τυφλούς να μη πουν σε κανέναν για το θαύμα της θεραπείας τους. Η σημασία της επισήμανσης αυτής από τον ευαγγελιστή Ματθαίο, είναι πολύ σημαντική για την πνευματική μας ζωή. Ο Χριστός, όπως είπαμε, τελεί το θαύμα με γνώμονα την ψυχική και πνευματική μας υγεία. Το θαύμα είναι υπόθεση σωτηριολογική, μία υπόθεση μεταξύ του Θεού ως ενεργούντος το θαύμα και τον άνθρωπο που δέχεται την ευεργεσία. Εκείνο που οφείλει σε κάθε περίπτωση ο πιστός, ειδικά στην περίπτωση του θαύματος, είναι να δοξολογήσει τον Θεό, να Τον ευχαριστήσει εκ βάθους καρδίας, να συναισθανθεί το μεγαλείο του Θεού και να οδηγηθεί στην μετάνοια, την προσευχή και την κοινωνία με τον Θεό. Ο Θεός δεν ενεργεί τα θαύματα για να διαφημίσει την θεϊκή Του δύναμη, δεν το έχει ανάγκη. Ούτως ή άλλως, οι άνθρωποι που δεν πιστεύουν στο Θεό, όσα θαύματα και αν γίνουν μπροστά τους, θα συνεχίσουν να είναι άπιστοι και να αμφισβητούν τα πάντα, όπως ακριβώς και οι Φαρισαίοι της σημερινής περικοπής. Αυτό συμβαίνει, γιατί η πίστη προς τον Θεό δεν είναι αποτέλεσμα πειθούς, αλλά αποτελεί υπέρβαση του ορθολογιστικού τρόπου θεώρησης των πραγμάτων. Επομένως, όσα θαύματα και να διηγηθούμε σε ανθρώπους που αμφισβητούν τον Θεό, δεν πρόκειται εκείνοι να ωφεληθούν, αλλά μάλλον θα χλευάσουν και την δική μας πίστη. Μάλιστα, ο Κύριος ζητά από τους θεραπευθέντες να μη διαδώσουν το θαύμα που βίωσαν, διότι μία τέτοια κίνηση μπορεί να καλλιεργήσει στην καρδιά μας τάσεις υπερηφάνειας.
Αν νιώθουμε ευεργετημένοι από τον Θεό, αυτό δεν πρέπει να αποτελεί αφορμή για καύχηση, ότι δήθεν ο Θεός μάς εισακούει επειδή είμαστε άξιοι για κάτι τέτοιο, αλλά μάλλον οφείλουμε να αισθανόμαστε περισσότερο ασθενείς πνευματικά. Βλέπουμε όμως και στην κατακλείδα της σημερινή Ευαγγελικής περικοπής, ότι για άλλη μια φορά, ο Κύριος αφού διδάξει στους όχλους το ευαγγέλιο της βασιλείας του Θεού, προχωρά στην θεραπεία κάθε ασθένειας, ψυχικής και σωματικής, του λαού. Δίνει το μήνυμα προς τον λαό, ότι η σωτηρία θα έρθει με την πνευματική καλλιέργεια και μέσα από αυτή θα έρθει και η θεραπεία. Οφείλουμε, λοιπόν, αδελφοί μου, να αγωνιζόμαστε πνευματικά για να μπορούμε, όταν θα βρεθούμε στην ανάγκη, να έχουμε την απαιτούμενη πίστη και μέσω αυτής ο Κύριος ημών να ενεργήσει το προσωπικό μας θαύμα. Όχι, όμως, για να καυχηθούμε, αλλά για να δώσουμε προσοχή στην πνευματική μας ζωή και με ταπεινότητα να ακολουθούμε τις ιαματικές συμβουλές του Μεγάλου Ιατρού των ψυχών και των σωμάτων μας.
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ Φ.Ν.Θ. ιερομόναχος Γαβριήλ Λιοντάκης