-Επειδή γράφτηκαν και ακούστηκαν σχόλια για την «ανάρμοστη» συμπεριφορά ποδοσφαιριστών και μελών της αποστολής της β΄ ομάδας του Π.Α.Ο.Κ., στο παιχνίδι που έδωσε με τον Αθλητικό Όμιλο «Καβάλα», την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022 στο στάδιο «Ανθή Καραγιάννη», θέλουμε να καταθέσουμε την άποψη μας ως «αυτόπτης μάρτυρας» που παρακολούθησε το παιχνίδι.
-Ακούσαμε, καταρχάς, ότι είναι «ντροπή» και «λάθος», που οι ποδοσφαιριστές της φιλοξενούμενης ομάδας δεν έκαναν πράξη το «ευ αγωνίζεσθαι» (fair play) όταν προς το τέλος του α΄ ημιχρόνου του αγώνα ο ποδοσφαιριστής του Α.Ο.Κ., Patrick Ebert, έπεσε στον αγωνιστικό χώρο, έπειτα από μία δυνατή «μονομαχία» με αντίπαλο, αλλά δόθηκε συνέχεια και λίγο αργότερα, η β΄ ομάδα του Π.Α.Ο.Κ. κέρδισε το πέναλτι. Υπεύθυνος για την τήρηση των κανονισμών, αλλά και για την ασφάλεια των ποδοσφαιριστών, είναι μόνο ο διαιτητής. Εάν και εφόσον κρίνει πως κινδυνεύει η σωματική υγεία και η ζωή ενός ποδοσφαιριστή, οφείλει να διακόψει αμέσως το παιχνίδι, για να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στον ποδοσφαιριστή. Οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές, ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ, να διακόψουν την εξέλιξη του παιχνιδιού. Δεν είναι δυνατό κάθε φορά που ένας ποδοσφαιριστής πέφτει στο έδαφος και δεν σηκώνεται, να διακόπτεται ο ρυθμός του αγώνα. Το ποδόσφαιρο είναι (αθλητικό) θέαμα και οι θεατές πληρώνουν εισιτήριο, για να παρακολουθήσουν το όμορφο θέαμα. Από την άλλη πλευρά, η συνεχής χρήση του λεγόμενου «ευ αγωνίζεσθαι» θεωρούμε ότι απαξιώνει το πραγματικό νόημα της κίνησης αυτής.
-Εάν αντί για την ανάδειξη του «πολυτιμότερου παίκτη» (MVP), ή «προσώπου του αγώνα», οι εκπρόσωποι των Μέσων Ενημέρωσης ψήφιζαν για την ανάδειξη του ποδοσφαιριστή, του διαιτητή, ή του παράγοντα, που εφάρμοσε το πραγματικό «ευ αγωνίζεσθαι», είμαστε σίγουροι πως θα ήταν πιο «αυστηροί» στην κρίση τους. Εμείς θεωρούμε πιο σημαντικό να αναδεικνύεται σε κάθε παιχνίδι ο ποδοσφαιριστής που εφάρμοσε το «ευ αγωνίζεσθαι», παρά ο ποδοσφαιριστής που σκόραρε το καθοριστικό τέρμα, ή έδωσε την τελική πάσα για να επιτευχθεί το καθοριστικό τέρμα.
-Όσον αφορά τον νεαρό ποδοσφαιριστή της β΄ ομάδας του Π.Α.Ο.Κ., Γιώργος Κούτσιας, ο οποίος σημείωσε το τέρμα της ισοφάρισης με την υποδειγματική εκτέλεση του πέναλτι, συμφωνούμε πως ο τρόπος που πανηγύρισε το τέρμα αυτό είναι «αυθόρμητος» και προκάλεσε την αντίδραση των αντιπάλων ποδοσφαιριστών και φιλάθλων. Ωστόσο, είναι δικαίωμα του ποδοσφαιριστή να χαρεί με τον δικό του τρόπο όταν σκοράρει. Η επίτευξη τέρματος, άλλωστε, είναι η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου! Και σ’ αυτή την περίπτωση, αρμόδιος να κρίνει αν ο πανηγυρισμός είναι κόσμιος, ή υπερβολικός, θεωρείται ο διαιτητής. Ο διαιτητής του παιχνιδιού μεταξύ του Α.Ο.Κ. και της β΄ ομάδας του Π.Α.Ο.Κ. έκρινε υπερβολικό τον τρόπο και τιμώρησε τον σκόρερ, Γ. Κούτσια, με κίτρινη κάρτα. Εκεί, νομίζουμε, πρέπει να σταματήσει το ζήτημα. Εάν η φιλοξενούμενη ομάδα νικούσε με το τέρμα αυτό, ο Γ. Κούτσιας ίσως να ψηφιζόταν «πολυτιμότερος παίκτης», αλλά σίγουρα δεν θα έπαιρνε το βραβείο του «ευ αγωνίζεσθαι» στο συγκεκριμένο παιχνίδι.
-Εμείς θα σταθούμε στην παρουσία των φιλάθλων του Α.Ο.Κ. στις κερκίδες του σταδίου «Ανθή Καραγιάννη». Είναι πολύ σημαντικό να αυξάνεται ο αριθμός τους και να συνεχίσουν την στήριξη της ομάδας κι όταν δεν υπάρχουν επιτυχίες.