-Ήταν Ιούνιος του 2022, όταν η προηγούμενη δημοτική Αρχή του Δήμου Καβάλας «αποπειράθηκε» να περάσει στο δημοτικό συμβούλιο την εισήγηση για την ίδρυση του Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου. Με μία σημαντική «παραλλαγή», η οποία αφορούσε στην εξαίρεση του λιμενίσκου των παλιών σφαγείων. Ο ισχυρισμός της διοίκησης ήταν, ότι εκκρεμεί το ζήτημα της νομιμοποίησης των εξωτερικών κατασκευών των καταστημάτων εστίασης. Μάλιστα, ζητήθηκε από τους καταστηματάρχες να «ξηλώσουν» τις εξωτερικές κατασκευές, προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκριση της ίδρυσης του Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου.
-Κατά την άποψη μας, είναι ένα ανούσιο επιχείρημα, διότι οι καταστηματάρχες αφενός πληρώνουν στο ελληνικό δημόσιο το πρόστιμο για τις «αυθαίρετες» κατασκευές και αφετέρου υπάρχουν συνεχείς αθωωτικές δικαστικές αποφάσεις υπέρ τους. Επίσης, αν ο Δήμος Καβάλας ιδρύσει το Δημοτικό Λιμενικό Γραφείο, δύναται να καθορίσει, εντός δύο ετών, την λεγόμενη χερσαία ζώνη του λιμενίσκου. Και να αποκτήσει τα αποκλειστικά δικαιώματα της χρήσης και εκμετάλλευσης των χώρων της ζώνης λιμένα αρμοδιότητάς του. Έτσι, οι καταστηματάρχες της εστίασης στον λιμενίσκο των παλιών σφαγείων, θα πάψουν να είναι «όμηροι» του ελληνικού δημοσίου. Αντί να πληρώνουν το πρόστιμο για τις εξωτερικές κατασκευές, θα καταβάλλουν το τέλος χρήσης του κοινόχρηστου χώρου στο Δημοτικό Λιμενικό Γραφείο. Ενώ, ακόμα, μπορεί να γίνει συνεργασία μεταξύ των καταστηματαρχών και του Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου, για να διαμορφωθεί μία ενιαία όμορφη εικόνα των εξωτερικών κατασκευών όλων των καταστημάτων.
-Η εισήγηση της δημοτικής Αρχής, στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τον Ιούνιο του 2022, δεν πέρασε, γιατί η μειοψηφία, που ήταν πλειοψηφία, δεν δέχτηκε να εξαιρεθεί ο λιμενίσκος των παλιών σφαγείων από την ίδρυση του Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου. Ενάμισι έτος μετά, με νέα δημοτική Αρχή, το θέμα του Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου αγνοείται!
-Να θυμίσουμε ότι, το Δημοτικό Λιμενικό Γραφείο θα διαχειρίζεται, ακόμα, τους λιμενίσκους στην Νέα Καρβάλη, στο καρνάγιο Καβάλας και στην Καλαμίτσα. Ειδικά στην Καλαμίτσα, εκτός από το μικρό καταφύγιο ερασιτεχνικών αλιευτικών σκαφών, μπορεί να περιληφθεί στην χερσαία ζώνη όλη η ακτή, μετά από τον καθορισμό των χώρων που εξομοιώνονται με την ζώνη λιμένα. Ο καθορισμός της χερσαίας ζώνης και των χώρων που εξομοιώνονται με την ζώνη λιμένα γίνεται από το Δημοτικό Λιμενικό Γραφείο. Δίνεται, δηλαδή, η ευκαιρία στον Δήμο Καβάλας, μέσω του Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου, να αποκτήσει τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης και εκμετάλλευσης της ακτής, χωρίς να κάνει συμφωνία με την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.). Αναφερόμαστε στις παλιές (και παράνομες) εγκαταστάσεις του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) και στα καταστήματα.
-Με την συμφωνία που θέλει να κάνει ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, με την ΕΤ.Α.Δ., ο Δήμος Καβάλας θα πληρώνει ετήσιο μίσθωμα, μετά από την πρώτη πενταετία, ενώ θα μοιράζεται τα έσοδα από τα ενοίκια των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και θα επιβαρύνεται (οικονομικά) με την συντήρηση των εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με τον νόμο 2971/2001: «Οι χώροι και όλα εν γένει τα κτήματα που περιλαμβάνονται στην ζώνη λιμένα, είναι κοινόχρηστα δημόσια κτήματα και ανήκουν στο Δημόσιο κατά κυριότητα. Η χρήση, όμως και η εκμετάλλευση τους, ανήκει στον οικείο φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης του λιμένα». Ο αιγιαλός και η παραλία, δηλαδή, ανήκουν στο Δημόσιο και είναι κοινόχρηστα κτήματα. Την χρήση και εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων και των καταστημάτων έχει ο οικείος φορέας διοίκησης του λιμενίσκου της Καλαμίτσας, που είναι ο Δήμος Καβάλας μέσω του Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου. Πότε θα φέρει στο δημοτικό συμβούλιο, για ψήφιση, την ίδρυση του Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου η νέα δημοτική Αρχή; Πριν, ή μετά, από την συμφωνία που θέλει να υπογράψει με την ΕΤ.Α.Δ. για την ακτή Καλαμίτσα;