Ο πλούτος της ελληνικής λαϊκής παράδοσης είναι μεγάλος. Κομμάτι της παράδοσης αυτής είναι τα λαϊκά παραμύθια. Ένα τέτοιο παραμύθι, από την παράδοση της Θράκης, έγινε αφορμή για να συμπράξουν τρεις «πυλώνες» του τοπικού πολιτισμού. Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.), το Λύκειο Ελληνίδων και η Θρακική Εστία Νομού Καβάλας. Την Κυριακή 12 Μαΐου 2019, στις 7 το απόγευμα, οι τρεις συνδιοργανωτές προσκαλούν το κοινό, να παρακολουθήσει στο δημοτικό θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» την παράσταση «Η Ταγαροβρεγμέν’». Πρόκειται για ένα λαϊκό παραμύθι από τη Συληβρία, το οποίο δραματοποίησε η θεατρική ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας (Λ.Ε.Κ.) και συμμετέχουν, ακόμα οι ομάδες παραδοσιακών χορών του Λ.Ε.Κ. και της Θρακικής Εστίας.

«Είμαι βέβαιη, ότι ο κόσμος θα χαρεί το «πάντρεμα» των δύο ιστορικών πολιτιστικών σωματείων της πόλης, του Λυκείου Ελληνίδων και της Θρακικής Εστίας, που είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας που κάνει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., με σκοπό να κινητοποιήσει το ντόπιο καλλιτεχνικό και πολιτιστικό δυναμικό. Το παραμύθι που θα παρουσιάσουν, είναι από τα ωραιότερα της Θρακιώτικης λαϊκής παράδοσης και συγκεκριμένα από τη Συληβρία. Τα λαϊκά παραμύθια της Θράκης αντανακλούν τα ενδιαφέροντα και την ιδιοσυγκρασία των Θρακών και μας προσφέρουν σπάνιες εικόνες της καθημερινής ζωής. Λέγονταν σε διάφορες περιστάσεις, από τις γυναίκες, τους τσομπάνηδες, τους μυλωνάδες, από τους άνδρες στα καφενεία. Άρχισαν να δημοσιεύονται στις αρχές του εικοστού αιώνα και έτσι μεταλαμπαδεύτηκαν στις επόμενες γενιές», ανέφερε, μεταξύ άλλων, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, Σταυρούλα Γκουλούση, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019 στο Δημαρχείο.

Παρούσα ήταν η πρόεδρος του Λ.Ε.Κ., Μαρίνα Φιλιππίδου, η οποία ευχαρίστησε τη διοίκηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. για την πρωτοβουλία και πρόσθεσε ότι: «Είμαστε χαρούμενοι για τη συνεργασία αυτή, η οποία ελπίζω να είναι η απαρχή για περισσότερες συμπράξεις στο μέλλον, με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας». Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου της Θρακικής Εστίας Νομού Καβάλας μίλησε ο Κώστας Παπακοσμάς, ο οποίος δήλωσε: «Αποδεχτήκαμε με χαρά την πρόταση να συμμετέχουμε στη συνεργασία αυτή, γιατί πιστεύουμε στις συνεργασίες μεταξύ των συλλόγων, που αγωνίζονται για τη διάσωση και την ανάδειξη της παράδοσης του τόπου».

Τη θεατρική διδασκαλία και τη σκηνοθεσία επιμελήθηκαν ο Παναγιώτης Παπάζογλου και η Σμαράγδα Μελαδιανού. Τη διδασκαλία του χορού, επίσης, η Ιωάννα Βασιλειάδου και η Νίκη Δρομπαλή, ενώ θα αφηγηθούν αποσπάσματα του παραμυθιού οι: Παρθένα Ιωαννίδου και Γεσθημανή Κούφτα. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ