- Ο κυριότερος λόγος, κατά την άποψη μας, που το Βιοτεχνικό Πάρκο Καβάλας (ΒΙΟ.ΠΑ.Κ.) απαξιώθηκε και αναπτύχθηκε για τον σκοπό που κατασκευάστηκε, είναι η εμπλοκή των πολιτικών προσώπων. Εάν, επομένως, δεν φύγει από τη διαχείριση των αιρετών, δεν πρόκειται να έρθουν καλύτερες ημέρες.
- Το ΒΙΟ.ΠΑ.Κ. κατασκευάστηκε επί νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, με νομάρχη Καβάλας τον Θόδωρο Καλλιοντζή. Ακολούθησε μία έντονη πολιτική αντιπαράθεση με την παράταξη «Υπερνομαρχία Πολιτών», για την καταλληλότητα, ή μη, του εδάφους όπου χωροθετήθηκε το ΒΙΟ.ΠΑ.Κ. Επικεφαλής της παράταξης ήταν ο πρώην δήμαρχος Νέστου, Ευάγγελος Τσομπανόπουλος και μεταξύ των μελών: ο μετέπειτα χωρικός αντιπεριφερειάρχης, Αρχέλαος Γρανάς, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες τουρισμού, Κώστας Παπακοσμάς, Γιώργος Γερομάρκος και η νυν βουλευτής Καβάλας (του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), Σουλτάνα (Τάνια) Ελευθεριάδου.
- Τα μέλη της παράταξης επικαλούνταν την μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας και την εδαφοτεχνική μελέτη-έρευνα γηπέδου ΒΙΟ.ΠΑ.Κ. Η πρώτη κατέτασσε το οικόπεδο, όσον αφορά τον αντισεισμικό κανονισμό, στην κατηγορία Χ-ακατάλληλο και ανέφερε ότι η θεμελίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων έπρεπε να γίνει: «με την εφαρμογή βαθιάς θεμελίωσης επί πασσάλων». Και ότι: «για κάθε κτίριο που θα ανεγερθεί, πρέπει να εκπονείται εδαφοτεχνική μελέτη, στοιχείο απαραίτητο για την έκδοση της οικοδομικής άδειας». Το κόστος της εδαφοτεχνικής μελέτης και εν συνεχεία της ειδικής θεμελίωσης, με πασσάλους, θα βάρυνε τους επαγγελματίες που θα εγκατασταθούν στο ΒΙΟ.ΠΑ.Κ.
- Αργότερα, μεσολάβησε μία μακρά περίοδο διοικητικής ανυπαρξίας της Ανώνυμης Εταιρείας (Α.Ε.) του ΒΙΟ.ΠΑ.Κ., που οφειλόταν στην έλλειψη ενδιαφέροντος των μετόχων, που είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ο Δήμος Καβάλας και το Επιμελητήριο Καβάλας. Το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών ατόνησε και οι περισσότεροι απογοητεύτηκαν από την κατάσταση.
- Σύμφωνα με τον νυν πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Μάρκο Δέμπα: «Υπάρχει ενδιαφέρον επιχειρηματιών, που θέλουν να επενδύσουν μέσα στο Βιοτεχνικό Πάρκο». Η μελέτη βιωσιμότητας της εταιρείας, που έκανε το Επιμελητήριο, πρόσθεσε ο Μ. Δέμπας, έχει θετικά συμπεράσματα.
- Εμείς θεωρούμε ότι, στη γενική συνέλευση των μετόχων, που θα συγκληθεί μία εκ των προσεχών ημερών, πρέπει να αποφασιστεί η διάλυση της «Κοινοπραξίας» και να ανατεθεί η διαχείριση του ΒΙΟ.ΠΑ.Κ. στο Επιμελητήριο, το οποίο θα δρομολογήσει την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου, που θα απαρτίζεται από τους επιχειρηματίες που θα υπογράψουν συμβόλαια εγκατάστασης και ένα εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου. Η νέα διοίκηση θα προχωρήσει στην οικονομική εξυγίανση του φορέα διαχείρισης και θα βάλει το πλαίσιο λειτουργίας του ΒΙΟ.ΠΑ.Κ.
- Βεβαίως, ευελπιστούμε ότι η διοίκηση του ΒΙΟ.ΠΑ.Κ., θα αξιοποιήσει καλύτερα τη συγκεκριμένη υποδομή, σε σύγκριση με το εκθεσιακό κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης», που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα πιο πέρα.
Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ Το ΒΙΟ.ΠΑ.Κ. απαξιώθηκε από τους πολιτικούς και πρέπει να το “αναστήσουν” οι...