Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του επισήμου εορτασμού των εκατό (100) ετών (1924-2024) από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, άρχισε και εξελίσσεται με γοργό ρυθμό η διαδικασία για την δημιουργία του μουσείου κειμηλίων «ΚΕΙΜΗΛΙΑΡΧΕΙΟΥ» της τοπικής Εκκλησίας. Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου, πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο έργο και στόχο πολλών ετών, που θα πραγματοποιηθεί στο ιδιόκτητο ακίνητο της Ιεράς Μητροπόλεως επί της συμβολής των οδών Μητροπολίτη Προκοπίου και Κύπρου (πρώην ιδιοκτησία συλλόγου καπνεμπόρων) και με την προοπτική να περατωθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2024.

Για τον σκοπό αυτό, τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, όσο και η Εκκλησία της Ελλάδας, αποδέχτηκαν την σχετική πρόταση και ενέκριναν, καταρχάς, την διοργάνωση του επισήμου εορτασμού κατά τον μήνα Σεπτέμβριο του 2024, θέτοντας αυτόν υπό την αιγίδα των αρμόδιων Συνοδικών Οργάνων.

Ειδικότερα, για το έργο της δημιουργίας του «ΚΕΙΜΗΛΙΑΡΧΕΙΟΥ» εξασφαλίσθηκε απόφαση έγκρισης της Διευθύνσεως Προστασίας και Αναστηλώσεως Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου πολιτισμού, με την οποία εγκρίθηκε η σχετική μελέτη του έργου, ώστε να εναρμονίζεται η οικοδομική κατασκευή με το παράπλευρο και χαρακτηρισμένο ως «έργο τέχνης χρήζοντος ειδικής κρατικής προστασίας» και ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο» ακίνητο, γνωστό ως «Μέγαρο Τόκου». Με την εν λόγω απόφαση του Υπουργείου πολιτισμού, εγκρίνεται η μελέτη προσθήκης καθ’ ύψος, διαμορφώσεως των όψεων και αλλαγής από «ΜΕΓΑΡΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΠΝΕΜΠΟΡΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ», σε χώρο εκθετηρίου ιερών κειμηλίων και χώρο εκδηλώσεων στο ιδιόκτητο ακίνητο.

Το όλο έργο έχουν αναλάβει, με πιστότητα και μοναδική σαφήνεια, οι εντεταλμένοι συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως, Παναγιώτης Τζώνος, αρχιτέκτων μηχανικός και ομότιμος καθηγητής της Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Μαλαματένια Σκαλτσά, ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και της Μουσειολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου, οι οποίοι εκπόνησαν τις μελέτες (αρχιτεκτονική, μουσειολογική, μουσειογραφική κ.λπ.). Η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη, αφού το κόστος των εργασιών θα καλυφθεί αποκλειστικά και μόνο από το αποθεματικό της διαχειρίσεως του Νομικού Προσώπου της Ιεράς Μητροπόλεως.

Εν όψει της εκτελέσεως του έργου, ήδη διευθετούνται οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες και επισημάνσεις των αρμόδιων της Πολεοδομίας Δήμου Καβάλας για την ολοκλήρωση του φακέλου και την έκδοση της οικοδομικής άδειας, ώστε και με την επίβλεψη των μηχανικών της Τεχνικής Υπηρεσίας της Ιεράς Μητροπόλεως, να προκηρυχθεί δημόσιος διαγωνισμός, με βάση τα σχετικά τεύχη δημοπράτησης του έργου και με την σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους υποψηφίους εργολήπτες.

«Η τοπική μας Εκκλησία απευθύνει προς όλους όσοι ενδιαφέρονται για την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτισμικής ταυτότητας του ευλογημένου από τον Θεό τόπου μας προσκλητήριο συνεργασίας και συναντιλήψεως, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα επ’ ωφελεία της τοπικής μας κοινωνίας και όχι μόνο. Δημοσίως και αξιοχρέως ευχαριστούμε το διοικητικό συμβούλιο του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ, που με σχετική του απόφαση, την οποία μας κοινοποίησε και θα εξετάσει και το αρμόδιο Μητροπολιτικό συμβούλιο της Ιεράς Μητροπόλεως, αποδέχθηκε την πρόταση του μητροπολίτη μας, κ. Στεφάνου, ώστε ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ να μετεγκατασταθεί από το ακίνητο της οδού Κύπρου σε άλλο ιδιόκτητο ακίνητο της Ιεράς Μητροπόλεως, με την κατάλληλη διαμόρφωση και εσωτερική διαρρύθμιση του, διευκολύνοντας έτσι την γρήγορη εξέλιξη του έργου. Ώστε, η φιλοξενία των δραστηριοτήτων και της δράσεως του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ, να συνεχίσει να διασφαλίζεται με την πρόνοια της Ιεράς Μητροπόλεως, όπως για πολλά χρόνια συνέβη στο παρελθόν και θα εξακολουθήσει χωρίς προβλήματα, διαθέτοντας τον κατάλληλο φιλόξενο χώρο της νόμιμης ιδιοκτησίας της και ασφαλώς χωρίς αντίτιμο. Διότι αναντίρρητα, η μοναδική και ανεκτίμητη εκκλησιαστική ιστορία του τόπου μας, όπως αυτή αποτυπώνεται, μεταξύ των άλλων και στην πλούσια και μοναδική συλλογή ιερών κειμηλίων, ιερών εικόνων, παλαιτύπων βιβλίων, λειτουργικών ιερών συμβόλων και σκευών, η οποία είναι καρπός 100ετους αγωνιώδους προσπάθειας και ενδιαφέροντος των αειμνήστων μητροπολιτών, που υπηρέτησαν την τοπική μας Εκκλησία, του Χρυσοστόμου (Χατζησταύρου), του Αλεξάνδρου (Καντώνη) και του Προκοπίου (Τσακουμάκα), είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής και πολιτισμικής ιστορίας της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής μας», αναφέρει ακόμα το δελτίο Τύπου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ