• Είναι λογική η φωνή αγανάκτησης των κατοίκων της ανατολικής πλευράς της Καβάλας, για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους. Επί δεκαετίες, οι κάτοικοι της Καβάλας και οι επισκέπτες, επιλέγουν τη δυτική πλευρά, από την ακτή Καλαμίτσα μέχρι τη Νέα Πέραμο και τους «αμμολόφους», για να κάνουν τα θερινά μπάνια τους και για τη διασκέδαση τους. Όσοι και όσες δεν έχουν τη δυνατότητα να βγούνε εκτός αστικού ιστού, βολεύονται με τη Ραψάνη και το Περιγιάλι. Μέχρι εκεί.
  • Ακόμα και η φημισμένη, κάποτε, «Άσπρη Άμμος» έπαψε να είναι ελκυστική. Στην παραλία της Νέας Καρβάλης υπάρχουν λουόμενοι από την περιοχή. Αποφάσισαν, λοιπόν, οι ντόπιοι να πιέσουν περισσότερο το κράτος, την αυτοδιοίκηση και τις βιομηχανίες, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση.
  • Φαίνεται πως η κρίση της χώρας όξυνε το πρόβλημα με τη λειτουργία των χημικών βιομηχανιών. Για δεκαετίες οι κάτοικοι έδειχναν ανοχή στην «περίπου» ανεξέλεγκτη λειτουργία των μονάδων. Ο λόγος ήταν, ότι στις βιομηχανίες αυτές εργάζονταν, με υψηλές αποδοχές, αρκετοί ντόπιοι, ή συνεργάζονταν ως εξωτερικοί συνεργάτες. Και έτσι ενισχυόταν η τοπική οικονομία.
  • Ίσως, η μείωση των μισθών και η αλλαγή της εργασιακής σχέσης, προς το χειρότερο, να έκαναν αδύνατη, πλέον, τη συνέχιση της ανοχής στο «τίμημα» της απαξίωσης του τόπου. Μία σκέψη κάνω, διότι μπορεί να παίζει ρόλο κι αυτός ο παράγοντας.
  • Εάν οι κάτοικοι θα αισθάνονται πιο ασφαλείς ότι η ρύπανση είναι (αυστηρά) ελεγχόμενη, η κεντρική διοίκηση οφείλει να εφαρμόσει τη σχετική νομοθεσία. Όταν οι βιομηχανίες υπερβαίνουν τα όρια, να γίνεται προειδοποίηση και αν δεν συμμορφωθούν, να επιβάλλεται πρόστιμο.
  • Αρκεί ο αυστηρός έλεγχος και η επιβολή προστίμου, για να «συμμορφωθούν» οι βιομηχανίες; Όχι. Πιστεύω, καρντάσια, ότι δεν πρέπει να δημιουργηθούν αντίπαλα στρατόπεδα.
  • Η λύση είναι η συνύπαρξη. Δηλαδή, ο αμοιβαίος σεβασμός και η συνεργασία. Όταν τραβάνε το σχοινί οι δύο πλευρές, είτε θα κερδίσει η μία, είτε θα σπάσει και θα πέσουν κάτω αμφότερες.
  • Προτείνω στα μέλη της κίνησης «Περιβάλλον S.O.S.» να ζητήσουν συναντήσεις με τις διοικήσεις των βιομηχανιών, να παρουσιάσουν τον προβληματισμό τους και να κάνουν προτάσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής της τοπικής κοινωνίας. Και μετά βλέπουμε…
  • Υ.Γ. Μήπως η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» ονόμασε την περιοχή ανατολικά της Καβάλας «Άσπρα Χώματα», λόγω του λόφου με τη φωσφογύψο δίπλα στο εργοστάσιο Λιπασμάτων;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ