Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018, εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Καβάλας το έτος 2019. Με αφορμή την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος, ο συνδυασμός «Συμπαράταξη Πολιτών» και ο επικεφαλής, Άρης Βέρρος, έκαναν την ακόλουθη τοποθέτηση: «Για πέμπτη χρονιά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη αδυναμία της σημερινής διοίκησης, να οραματιστεί και να συμβάλλει στην ανάπτυξη του Δήμου μας. Χωρίς εισηγητική έκθεση, συγκριτικά στοιχεία, προτάσεις τοπικών συμβουλίων, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους δημότες, το τεχνικό πρόγραμμα διαμορφώνεται σε μία κατεύθυνση στεγνής διαχείρισης, χωρίς συνολικό σχεδιασμό, χωρίς αναπτυξιακό προγραμματισμό, χωρίς όραμα και ουσία. Το τεχνικό πρόγραμμα δεν έρχεται, για μία ακόμα φορά, μαζί με τον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους και δεν γίνεται, έτσι, εμφανής η ποσοστιαία σχέση μ’ αυτό. Υποπτευόμαστε ότι αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό του.

Το συνολικό ύψος του κυμαίνεται στα δεκατρία εκατομμύρια ευρώ και υπολείπεται των αναγκών του Δήμου. Τελικά, θα αφήσει μία εικόνα προβληματική και θα κριθεί εκ του αποτελέσματος ως ανεπαρκές. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο του, μόλις τέσσερα εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για νέα έργα (2,9 εκατομμύρια ευρώ) και για νέες συντηρήσεις (1,1 εκατομμύριο ευρώ). Άλλωστε, οι μοναδικές πηγές χρηματοδότησης είναι η κρατική επιχορήγηση (Σ.Α.Τ.Α.) και το Ε.Σ.Π.Α. Τα τακτικά έσοδα συμμετέχουν στο ελάχιστο στη διαμόρφωση του και προορίζονται για να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες. Η χρηματοδότηση των μελετών είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη (μόλις 160 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή μόλις το 1,2% επί του συνόλου) δυσχεραίνοντας με αυτό τον τρόπο την μελλοντική εκτέλεση έργων. Είμαστε σίγουροι ότι, ο Δήμος Καβάλας θα στερηθεί ώριμων μελετών και δεν θα μπορεί να διεκδικήσει χρηματοδότηση.

Εξάλλου, για μία ακόμα χρονιά, δεν λαμβάνεται υπόψιν η άποψη μας για πρόβλεψη δυνατότητας ανάθεσης μελετών, μέσω «προγραμματικών συμφωνιών», στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής (Τ.Ε.Ι., Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) που κι αυτά από την πλευρά τους, θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις πηγές χρηματοδότησης τους (π.χ. Ε.Σ.Π.Α.) με αμοιβαίο όφελος. Τέλος, το τεχνικό πρόγραμμα κατανέμει τα ποσά ανισοβαρώς με αποτέλεσμα να αδικούνται οι συνοικίες της Καβάλας και τα δημοτικά διαμερίσματα. Επίσης, το τεχνικό πρόγραμμα, δεν συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, για τις ασφαλτοστρώσεις προϋπολογίζονται μόνο 420 χιλιάδες ευρώ. Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η απουσία πρόβλεψης για κατασκευή σύγχρονου κυνοκομείου, που θα λύνει το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων.

Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας εισηγείται, για μία ακόμα χρονιά, ένα τεχνικό πρόγραμμα χωρίς όραμα, χωρίς διάθεση διεκδίκησης χρηματοδοτήσεων, με μοναδική στόχευση έναν απλό διαχειριστικό τρόπο λειτουργίας. Κι όλα αυτά, εις βάρος της καθημερινότητας των δημοτών».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ