-Την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού covid 19, η πρόεδρος των εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, Κατερίνα Πετράκη, έκανε την δήλωση ότι, οι κλίνες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) δεν λειτουργούν με τηλεχειριστήριο, αναδεικνύοντας την έλλειψη ιατρικού και, κυρίως, νοσηλευτικού προσωπικού στο νοσοκομείο.
-Η πανδημία πέρασε και η εμπειρία αυτή έπρεπε, λογικά, να αξιοποιηθεί, για να επιλυθούν τα προβλήματα τα οποία αναδείχτηκαν στα δημόσια νοσοκομεία. Μερικά έτη μετά από την πανδημία, η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Κι ας δίνονται, κάθε χρόνο, περισσότερα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το 2025, όπως ενημερώθηκα, θα διατεθούν 7 δισεκατομμύρια ευρώ στην δημόσια υγεία, ενώ η επιχορήγηση προς τα νοσοκομεία θα ανέλθει στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
-Επίσης, ανακοινώθηκε ότι εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση 54 εκατομμυρίων ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για το πρόγραμμα των απογευματινών χειρουργείων. Το πρόγραμμα αυτό, δεν θα γίνει σε όλα τα (δημόσια) νοσοκομεία, παρά μόνο σ’ εκείνα που έχουν το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό. Οι χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται από εξειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτές.
-Στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας υπάρχουν 20 νοσηλευτές χειρουργείου, όπως είπε η Κατερίνα Πετράκη. Κι αυτοί δεν επαρκούν, για να λειτουργήσουν και οι έξι αίθουσες χειρουργείων στο πρωινό ωράριο. Σήμερα λειτουργούν οι μισές αίθουσες, δηλαδή οι τρεις, ανέφερε η πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου. Επομένως, πως θα βρεθούν χειρουργοί και νοσηλευτές για τα απογευματινά χειρουργεία, όταν δεν μπορούν να καλυφθούν τα πρωινά; Κι αν καλύπτονταν τα πρωινά, δεν θα υπήρχε ανάγκη για απογευματινά. Προφανώς, οι αίθουσες χειρουργείων δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τηλεχειριστήριο, όπως οι Μ.Ε.Θ., ούτε οι χειρουργικές επεμβάσεις να γίνουν από ρομπότ γιατρούς και νοσηλευτές με τεχνητή νοημοσύνη.
-Μέχρι να δώσουν τον όρκο του Ιπποκράτη οι πρώτοι χειρουργοί ρομπότ, τα απογευματινά χειρουργεία θα χρειάζονται ανθρώπους γιατρούς και νοσηλευτές. Επίσης, δεν καταλαβαίνω, καρντάσια, γιατί αυξάνεται η κρατική χρηματοδότηση για την δημόσια υγεία και η κυβέρνηση καταφεύγει στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για να χρηματοδοτήσει τα απογευματινά χειρουργεία.