-Ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, επικαλείται το (εθνικό) κτηματολόγιο για διαφορετικό σκοπό όταν αναφέρεται στο ζήτημα της ακτής «Καλαμίτσα» και για άλλο λόγο, στην περίπτωση του παλιού στρατοπέδου «Ασημακοπούλου» στο Περιγιάλι. «Η ιδιοκτησία του Δήμου γράφτηκε στο κτηματολόγιο και ήρθε η ώρα να εφαρμόσουμε το σχέδιο. Τότε αναρτήθηκε το σχέδιο και όλοι είχαν τον χρόνο να καταθέσουν ένσταση, αλλά κανείς δεν κατέθεσε», είπε.

-Να αναφέρουμε ότι, μετά από την έγκριση του σχεδίου πόλεως στο Περιγιάλι και προκειμένου το σχέδιο να υλοποιηθεί, δηλαδή να κατασκευαστούν τα βασικά δίκτυα (ύδρευση, αποχέτευση, οδοφωτισμός), να διανοιχθούν οι δρόμοι, κ.λπ., οι ιδιοκτήτες στην περιοχή έπρεπε να εισφέρουν, είτε σε χρήμα, είτε σε γη. Έτσι και ο στρατός, για να διανοιχθεί ο νέος κεντρικός δρόμος που θα καταργούσε τον παραλιακό. Ο στρατός επέλεξε να εισφέρει σε γη και δόθηκε τμήμα του στρατοπέδου «Ασημακοπούλου», για την διάνοιξη του δρόμου. Αυτό το τμήμα εγγράφηκε στο κτηματολόγιο υπέρ του Δήμου Καβάλας, αλλά έπειτα από αρκετά έτη, η Υπηρεσία που διαχειρίζεται την περιουσία των ενόπλων δυνάμεων, το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α.), αμφισβήτησε την εγγραφή. Μάλιστα, όταν η εταιρεία που εκτελεί το έργο φυσικού αερίου στην Καβάλα άρχισε τις εργασίες για την κατασκευή του σταθμού συμπίεσης στο σημείο που βρισκόταν το παλιό στρατολογικό γραφείο, το Τ.ΕΘ.Α. έστειλε την Ελληνική Αστυνομία για να σταματήσει τις εργασίες! Η αμφισβήτηση συνεχίστηκε και η δημοτική Αρχή, με δήμαρχο τον Θοδ. Μουριάδη, κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, για να προχωρήσει στην διάνοιξη του κεντρικού δρόμου στο Περιγιάλι.

-Ο Δήμος Καβάλας έχει ένα «δυνατό χαρτί» στα χέρια του και είναι η εγγραφή του τμήματος του παλιού στρατοπέδου στο κτηματολόγιο. Ο Θοδ. Μουριάδης δήλωσε ότι μετά την εγγραφή αυτή, δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του συγκεκριμένου τμήματος. Προ μερικών ημερών, επίσης, αναφερόμενος στο ζήτημα της ακτής «Καλαμίτσα», σχολίασε πως η εγγραφή ενός ακινήτου στο κτηματολόγιο δεν σημαίνει τίποτα, δεν κατοχυρώνει την ιδιοκτησία, όπως ο τίτλος ιδιοκτησίας. Τελικά, φίλτατε δήμαρχε, τι ισχύει; Είναι σημαντικό εργαλείο η εγγραφή στο κτηματολόγιο, ή δεν είναι; Κι αν είναι, γιατί δεν προσκομίζεται τα κτηματολογικά φύλλα που δείχνουν ότι κύριος της ακτής είναι ο Δήμος Καβάλας;

-Ευελπιστούμε ότι θα δείξετε την ίδια ευαισθησία και μετά από την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του Τ.ΕΘ.Α., θα δώσετε εντολή στην Νομική Υπηρεσία του Δήμου, να ασκήσει την έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης που ευνόησε την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.), για να μπορέσει, επιτέλους, ο Δήμος απερίσπαστος να αξιοποιήσει την «Καλαμίτσα», για να την χαίρονται οι Καβαλιώτες και οι επισκέπτες. Είναι αδύνατο το Εφετείο να μη λάβει υπόψη τα κτηματολογικά φύλλα, τα οποία δεν παρουσιάστηκαν στην πρώτη δίκη. Ούτε το Πρωτοδικείο θα έβγαζε απόφαση υπέρ της ΕΤ.Α.Δ., αν είχε λάβει γνώση της κτηματολογικής εγγραφής στον Δήμο Καβάλας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ