ΦΩΤΟ: Γιώργος Παρσαλίδης

– Η νέα μεγάλη καταστροφή που έπληξε το νησί της Θάσου προκάλεσε θλίψη και έντονο προβληματισμό. Όμως, η τοπική κοινωνία πρέπει να ξεπεράσει γρήγορα τη δοκιμασία αυτή και να επιχειρήσει μία νέα αρχή, για να αποκαταστήσει τις ζημιές στις περιουσίες, στο φυσικό περιβάλλον και στο ζωικό κεφάλαιο.
– Επίσης, πρέπει να γίνει πιο ευαισθητοποιημένη στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, γιατί δεν είναι μόνο το ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούν καταστροφές. Μεγάλο ποσοστό ευθύνης φέρει και ο άνθρωπος, είτε με την αδιαφορία του, είτε με τις εγκληματικές παρεμβάσεις του.
– Η προστασία από τις πυρκαγιές, τους σεισμούς και τις άλλες θεομηνίες που αυξάνονται κάθε χρόνο, γιατί έχει επηρεαστεί σοβαρά η λειτουργία του πλανήτη, δεν επιτυγχάνεται μόνο με τη λήψη κάποιων προληπτικών μέτρων.
– Εδώ που φτάσαμε, απαιτείται ριζική αναθεώρηση του τρόπου ζωής και αλλαγή της νοοτροπίας, ώστε να δημιουργηθούν βιώσιμες συνθήκες ζωής στον πλανήτη.
– Όπως στην Ιαπωνία ο πληθυσμός έχει μάθει να ζει με τους καταστροφικούς σεισμούς, έτσι κι εδώ στην Ελλάδα, πρέπει να μάθουμε να ζούμε κάθε καλοκαίρι με τις εξίσου καταστροφικές πυρκαγιές.
– Τα τελευταία καλοκαίρια η ξηρασία γίνεται όλο και πιο αισθητή, ενώ οι καταιγίδες προκαλούν πυρκαγιές. Αναρωτιόμαστε, πόσοι κάτοικοι της Θάσου λαμβάνουν προληπτικά μέτρα προστασίας από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, αυτά που προτείνει η Πολιτική Προστασία, πριν αρχίσει η αντιπυρική περίοδος.
– Ελάχιστοι. Η πλειοψηφία είναι απασχολημένη με την ετοιμασία για την υποδοχή των τουριστών και αφήνουν την προετοιμασία για την πρόληψη των προαναφερθέντων ακραίων φαινομένων, στο κράτος, στην τοπική αυτοδιοίκηση και στις αρμόδιες Υπηρεσίες.
– Ακόμα και στα χρόνια της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, θεωρούν ότι οι φορείς που εμπλέκονται θα πράξουν το αυτονόητο. Δηλαδή, θα προστατέψουν την περιουσία και τις ζωές τους, σε ενδεχόμενη έκτακτη ανάγκη.
– Δεν υπολογίζουν, ή δεν τους ενδιαφέρουν, τα σοβαρά προβλήματα και οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, που αντιμετωπίζουν οι κατασταλτικές δυνάμεις.
– Έχουν την εντύπωση ότι ζούνε σε μία χώρα που τα πάντα λειτουργούν «ρολόι» και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ούτε για δικές τους ενέργειες.
– Κι όταν έρθει η καταστροφή, ψάχνουν τους υπεύθυνους, οι οποίοι, κάθε φορά, κάνουν μόνο τον απολογισμό, λένε μερικές κουβέντες στήριξης και ανακοινώνουν μέτρα ανακούφισης.
– Και ο «φαύλος κύκλος» συνεχίζεται. Το φθινόπωρο και με τις πρώτες νεροποντές, θα πλημμυρίσουν οι περιοχές που κάηκαν στη Θάσο και οι κάτοικοι θα βλασφημήσουν τους αρμόδιους «αναρμόδιους», διότι δεν πήραν μέτρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ