- Η καταστρατήγηση του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης και των πολεοδομικών κανόνων στους παραθαλάσσιους οικισμούς, όπως το Παληό (Τσιφλίκι) του Δήμου Καβάλας, είναι ένα (κραυγαλέο) γεγονός. Είναι δύσκολο να παρέμβεις σε μία διαμορφωμένη κατάσταση και να κατεδαφίσεις τις αυθαίρετες κατασκευές επί του παραλιακού μετώπου, για να χαραχθούν και να κατασκευαστούν οι κάθετες οδοί διαφυγής προς τη θάλασσα, καθώς και ο παραλιακός πεζόδρομος.
- Αφού η κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών και η χάραξη του παραλιακού πεζόδρομου είναι έργο υψηλού κόστους, όπως ανέφερε η αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας, Ευαγγελία Δρακονάκη και θα χρειαστεί πολύς καιρός για να υλοποιηθεί, προσθέτουμε εμείς, πρέπει να αναζητηθούν άλλες τεχνικές λύσεις.
- Θα καταθέσουμε, λοιπόν, μία ιδέα προς συζήτηση, που θεωρούμε πως μπορεί να πραγματοποιηθεί σχετικά σύντομα και να προσφέρει ασφάλεια στους κατοίκους (και τους επισκέπτες) του οικισμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Και πιθανόν το κόστος της, είναι χαμηλότερο, από τη διαδικασία κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών και χάραξης του πεζόδρομου.
- Προτείνουμε, συγκεκριμένα, να γίνει μία επιχωμάτωση μερικών στρεμμάτων προς τη θάλασσα, ή ένας μεγάλος πρόβολος, σε κεντρικό σημείο του οικισμού, ίσως στο πάρκο «Κοράλλι», που θα λειτουργήσει ως χώρος συγκέντρωσης του πληθυσμού και προσωρινής προστασίας του στην έκτακτη κατάσταση. Συγχρόνως, θα αποτελέσει ένα μεγάλο κοινόχρηστο χώρο και το «μπαλκόνι» του Παληού στο Αιγαίο πέλαγος!
- Για να καταλάβετε καλύτερα τι εννοούμε, δημοσιεύουμε μία φωτογραφική άποψη τμήματος του παραλιακού μετώπου της Λεμεσού, στο οποίο «δεσπόζει» μία ημικυκλική κατασκευή μέσα στη θάλασσα, που «σπάζει» την μονοτονία της ακτογραμμής και συγχρόνως προσφέρει επιπλέον τετραγωνικά μέτρα κοινόχρηστου χώρου στο παραλιακό μέτωπο της πόλης. Θεωρούμε ότι μία τέτοια λύση μπορεί να εφαρμοστεί κατασκευαστικά στο Παληό, που στερείται παραλιακού μετώπου για περίπατο και άλλες δράσεις των κατοίκων και των επισκεπτών. Το έργο αυτό, εκτιμούμε, δεν θα υπερβεί τα δύο έτη για να κατασκευαστεί και η δαπάνη θα είναι «λογική».
- Έως τότε, βεβαίως, πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την πυροπροστασία και την προστασία από τις πλημμύρες στον οικισμό. Να ενημερωθούν οι κάτοικοι για το σχέδιο εκκένωσης σε έκτακτη κατάσταση και να σταματήσει η αυθαίρετη δόμηση. Είναι μία ευκαιρία, το Παληό του Δήμου Καβάλας, να γίνει παράδειγμα στην Ελλάδα, πως ένας οικισμός με υψηλή επικινδυνότητα κατάφερε να θωρακιστεί από τις ακραίες καταστροφές.
- Εφόσον η πρόταση είναι τεχνικά εφικτή, καλούμε τη νέα δημοτική αρχή να την προωθήσει γρήγορα, ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και να κατασκευαστεί το έργο εντός της τετραετίας. Αλλιώς, περιμένουμε την πρόταση της, για να απαντήσει στα αγωνιώδη ζητήματα ασφάλειας που βάζουν οι συμπολίτες, που διαμένουν στο όμορφο θερινό θέρετρο του Δήμου Καβάλας.
Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ Πως θα μπορούσε να ξεπεραστεί, η αδυναμία κατασκευής παραλιακού πεζόδρομου στο Παληό...