-Ο Καβαλάρχης μετέφερε το πρόβλημα της μειωμένης παραγωγής καλαμποκιού (από 1.700 κιλά ανά στρέμμα τα προηγούμενα χρόνια, σε 200 κιλά ανά στρέμμα το 2024) στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, με ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή των Ελλήνων. Ρώτησε τον αρμόδιο υπουργό (αγροτικής ανάπτυξης) εάν προτίθεται η κυβέρνηση να αποζημιώσει τους παραγωγούς για την μειωμένη σοδειά. Και αν προτίθεται να λάβει προληπτικά μέτρα, για την αντιμετώπιση της ξηρασίας που προκάλεσε την μειωμένη παραγωγή.

-Στο κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε αναφέρει και μία μεγάλη αλήθεια, που είναι η βασική αιτία που έκανε το χώμα των χωραφιών άκρως ακατάλληλο, με συνέπεια να μειωθεί η παραγωγή έως και 70% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2023). Συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «Ο μέχρι πρότινος πλούσιος υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής, αποτελεί, πλέον, παρελθόν…». Άραγε γιατί; Ο κύριος λόγος, καρντάσια, δεν είναι η ανομβρία, ούτε η κλιματική αλλαγή, αλλά η υπερεκμετάλλευση των υδάτινων πόρων στην άρδευση (πότισμα) των χωραφιών. Η συνεχής άντληση νερού από τις γεωτρήσεις «στράγγιξε» τον πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα και το χώμα έγινε ακατάλληλο.

-Τι μπορούμε να κάνουμε, καρντάσι Καβαλάρχη, για να γεμίσουμε πάλι τον υδροφόρο ορίζοντα και οι γεωργοί να αντλούνε νερό για να ποτίζουν τα χωράφια τους; Μπορούμε να δημιουργήσουμε «τεχνητή βροχή». Δηλαδή, να προκαλέσουμε, με τις μεθόδους που υπάρχουν, βροχή πάνω από τις περιοχές με τις δυναμικές καλλιέργειες. Ένας τρόπος είναι, να επιλέγονται ευμεγέθη νέφη και να ψεκάζονται από αεροπλάνο, που υπερίπταται αυτών, για να αρχίσει η βροχόπτωση. Με την ίδια μέθοδο, παρεμποδίζεται και η εξέλιξη των σωρειτομόρφων νεφών σε καταιγιδοφόρα νέφη, προλαμβάνοντας έτσι την πτώση χαλαζιού. Εφαρμόζεται στο λεγόμενο εθνικό πρόγραμμα εναέριας χαλαζικής προστασίας.

-Μπορείς, επομένως, να προτείνεις στον υπουργό, καρντάσι Καβαλάρχη, να προμηθευτεί η κυβέρνηση δύο αεροπλάνα, τα οποία θα σταθμεύουν όλο το έτος στο αεροδρόμιο Χρυσούπολης, που θα κάνουν την διπλή δουλειά. Δηλαδή, θα προκαλούν βροχόπτωση όταν κάνει καιρό να βρέξει φυσιολογικά, για να ενισχυθεί ο υδροφόρος ορίζοντας. Και από την άλλη, θα προλαμβάνουν τις καταιγίδες με χαλάζι, που καταστρέφουν τις σοδειές. Τα δύο αεροπλάνα δεν κοστίζουν περισσότερο, από τις αποζημιώσεις που καταβάλλει ο ΕΛ.Γ.Α. στους πληγέντες παραγωγούς.

-Πως είναι δυνατό να μιλάμε, καρντάσι Καβαλάρχη, για αγροτική ανάπτυξη, όταν το κράτος αποζημιώνει συνέχεια ζημιές; Όπως, δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί η ανεργία μόνο με την χορήγηση επιδομάτων. Απλά πράγματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ