Πανελλήνιο συνέδριο ιχθυολόγων: Παρουσιάστηκαν στην Καβάλα 137 επιστημονικές εργασίες

0

Στην Καβάλα διεξήχθη, με μεγάλη επιτυχία, το 16ο πανελλήνιο συνέδριο ιχθυολόγων, με τίτλο: «Υδάτινα οικοσυστήματα: Ορθολογική διαχείριση – Οικονομική ανάπτυξη». Το συνέδριο συμπλήρωσε φέτος έναν κύκλο τριάντα τριών ετών, διοργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιχθυολόγων Δημοσίου, με συνδιοργανωτές το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», το Εργαστήριο Ιχθυολογίας του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Αλιείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και με την υποστήριξη του Δήμου Καβάλας, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας. Ακόμα, το συνέδριο τελέστηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στηρίχθηκε στην ευγενική προσφορά τριάντα χορηγών.
Το πανελλήνιο συνέδριο ιχθυολόγων διεξάγεται κάθε τρία χρόνια και αποτελεί την κορυφαία επιστημονική συνάντηση των επιστημόνων της Ελλάδας που ασχολούνται με την ιχθυολογία, τις υδατοκαλλιέργειες, την υδροβιολογία και τη διαχείριση υδάτινων οικοσυστημάτων. Οι εργασίες άρχισαν με ειδική τελετή, στην οποία παρέστησαν φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, της πανεπιστημιακής κοινότητας και των παραγωγικών τάξεων. Κατά τη διάρκεια της τελετής βραβεύτηκε ο Dr. Rainer Froese, ο οποίος και παρουσίασε το έργο του σχετικά με τη διατήρηση της αλιείας στη Μεσόγειο θάλασσα. Στη συνέχεια, ο Δρ. Σκούρας, από το Α.Π.Θ., μίλησε με θέμα τις αντιλήψεις του Αριστοτέλη για τη ζωή, μιας και φέτος είναι το έτος Αριστοτέλη και οι διοργανωτές ήθελαν, με αυτό τον τρόπο, να τιμήσουν τον μεγάλο έλληνα φιλόσοφο και φυσιογνώστη. Η τελετή ολοκληρώθηκε με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας, στο φουαγιέ του ξενοδοχείου Lucy, με τίτλο: «Το λιμάνι της Καβάλας στο πέρασμα του χρόνου», την οποία επιμελήθηκε ο Κώστας Παπακοσμάς, που έχει ασχοληθεί με την καταγραφή της ιστορίας της Καβάλας.
Οι εργασίες συνεχίστηκαν με την παρουσίαση των επιστημονικών εργασιών σε τρεις αίθουσες. Συνολικά, υποβλήθηκαν 137 επιστημονικές εργασίες, από τις οποίες έγιναν δεκτές οι 127 που κρίθηκαν από 77 κριτές και στις οποίες συμμετέχουν 330 έλληνες και 27 ξένοι ερευνητές, από 79 φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στους οποίους περιλαμβάνονται 22 Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και 19 ερευνητικά ινστιτούτα. Η θεματολογία αφορούσε τα θαλάσσια οικοσυστήματα, την αλιεία, τις λεκάνες απορροής και την παράκτια ζώνη και τις υδατοκαλλιέργειες, ενώ παρουσιάστηκε και ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε ειδικά για το συνέδριο. Μέσα από ειδικές συνεδρίες, που αφορούσαν τη θαλάσσια αλιεία, τις υδατοκαλλιέργειες και την ιχθυοπανίδα των εσωτερικών υδάτων, δόθηκε η δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των ερευνητών από ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια, της δημόσιας διοίκησης και εκπροσώπων επαγγελματιών. Σημαντική ήταν η συνεδρία για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, με συμμετοχή στελεχών που πρωταγωνιστούν στον κλάδο.
Τέλος, στο πλαίσιο του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην ιχθυόσκαλα Καβάλας, μία από τις σημαντικότερες της χώρας και στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, όπου ξεναγήθηκαν οι επισκέπτες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ