Η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης απέστειλε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης πήραν μία πρώτη γεύση από την τηλε-εκπαίδευση. Χιλιάδες μαθητές, μαζί με τους γονείς τους, προσπαθούσαν να συνδεθούν, μικροί μαθητές του δημοτικού και νηπιαγωγείου να μην αντιλαμβάνονται τι ακριβώς κάνουν, νήπια…να κοιμούνται και να μπαίνουν οι γονείς, μαθητές και δάσκαλοι, αν είναι τυχεροί να μπαίνουν, άλλοι συνεχώς να μπαινοβγαίνουν κι άλλοι να μένουν εντελώς απ’ έξω, γονείς να είναι όλη μέρα στα τηλέφωνα για να βρουν λύση πως θα κάνουν τα παιδιά τους μάθημα. Το Υπουργείο Παιδείας δοκιμάζει την υπομονή εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών.
Είναι ξεκάθαρο σε όλους τους γονείς ότι, στο μεσοδιάστημα από την άνοιξη και μετά δεν υπήρξε καμία προετοιμασία, ώστε να υποστηριχτεί στοιχειωδώς κάποια μορφή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Καλά θα κάνει το Υπουργείο, να σταματήσει να διαδίδει fake news, ότι ο εξοπλισμός είναι στα σχολεία και ότι όλα κυλούν ομαλά. Η κυβέρνηση επιλέγει να δίνει χρήματα δεξιά και αριστερά, όχι για την υγεία, όχι για τα σχολεία, όχι για να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών μας, τα κενά σε αίθουσες, εκπαιδευτικούς και προσωπικό καθαριότητας. Είναι, συνεπώς, πολιτική επιλογή ότι δεν παίρνει όλα εκείνα τα μέτρα προστασίας, ώστε να μπορούν να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία και να είναι ασφαλή. Επιτέλους, έστω και τώρα, η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα γονιών, εκπαιδευτικών μαθητών που διεκδικούν:
-Τεχνολογικό εξοπλισμό με ευθύνη του κράτους, χωρίς όρους για όλους τους μαθητές.
-Καμία καταγραφή απουσίας σε μαθητές που δεν έχουν τα μέσα να συμμετέχουν στην τηλε-εκπαίδευση.
-Να ενισχυθεί ΤΩΡΑ το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο και όλες οι τεχνολογικές υποδομές που απαιτούνται.
-Να μην αφαιρεθεί ούτε μία μέρα κανονικής άδειας από τους εργαζόμενους γονείς.
Για τα ειδικά σχολεία που παραμένουν ανοιχτά (αν και ήδη αρκετά, όπως το 2ο ειδικό δημοτικό σχολείο Ξάνθης, το 1ο ειδικό δημοτικό σχολείο Καβάλας και τα ειδικά νηπιαγωγεία Ξάνθης και Κομοτηνής είναι σε αναστολή λόγω κρουσμάτων) απαιτούμε να παρθούν όλα τα μέτρα, ώστε να υπάρχει συνεχής και στενή ιατρική παρακολούθηση των μαθητών και των εργαζομένων, με συχνά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ, με οδηγίες και καθοδήγηση για καθημερινά ζητήματα που προκύπτουν. Να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, με βάση τις εκπαιδευτικές ανάγκες. Να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες υποδομές για τον σκοπό αυτό. Να στηριχτούν άμεσα τα παιδιά και οι οικογένειές τους, που αδυνατούν να στείλουν τα παιδιά τους σχολείο, λόγω υποκείμενων νοσημάτων. Ατομική μας ευθύνη είναι να δράσουμε, για να αναλάβει η κυβέρνηση τις δικές της ευθύνες».