Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης απέστειλαν το ακόλουθο υπόμνημα, έπειτα από τη συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τη λήψη των εξής μέτρων:
– Μέτρα που προτίθεται να πάρει το ΥΠ.Α.Α.Τ. για την προστασία της φέτας. Κάθετη άρνηση των κτηνοτρόφων στην εμπορική συμφωνία Ε.Ε. με τον Καναδά (CETA) και σε όποια διεθνή συμφωνία δεν προστατεύει τα εθνικά μας προϊόντα.
– Έλεγχος στην αλυσίδα εμπορίας και στις εισαγωγές σε γάλα και κρέας για την αποφυγή των ελληνοποιήσεων. Στελέχωση των τελωνείων με κτηνιάτρους.
– Επάνδρωση των αποδεκατισμένων κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. και αναλογική κατανομή των κτηνιάτρων κατά Νομό. Στελέχωση του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων του Νομού Έβρου.
– Άμεση αποζημίωση για τον καταρροϊκό πυρετό των προβάτων που έπληξε την Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. το 2014. Καταλογισμός ευθυνών για τη μη εφαρμογή της Κ.Υ.Α., σχετικά με την εκκαθάριση του ζωικού κεφαλαίου για τα ζώα που επλήγησαν από την ασθένεια.
– Άμεση αποζημίωση για την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών. Όταν εφαρμόζεται εμβολιασμός και προκύπτει κρούσμα της ασθένειας, να εκκαθαρίζεται μόνο το ζωικό κεφάλαιο που πλήττεται.
– Απαίτηση για προληπτικό εμβολιασμό του ζωικού κεφαλαίου των παραμεθόριων Νομών, για κάθε ζωονόσο που απειλεί το ζωικό κεφάλαιο της χώρας.
– Επανακαθορισμός στην Κ.Υ.Α. που εκδίδεται κατ’ έτος, για την εκκαθάριση του ζωικού κεφαλαίου που προσβάλλεται από ζωονόσους στην πραγματική εμπορική αξία των ζώων.
– Πρόβλεψη για αποζημίωση της παραγωγής από τον ΕΛ.Γ.Α., για κτηνοτρόφους που πλήττεται το ζωικό τους κεφάλαιο από ασθένειες, φυσικά φαινόμενα και καταστροφές και από άγρια ζώα.
– Διαχωρισμός του ταμείου του ΕΛ.Γ.Α. της φυτικής από τη ζωική παραγωγή.
– Πρόβλεψη για αποζημίωση των κτηνοτρόφων σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ήταν η φετινή τρίμηνη ανομβρία στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ., που δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στα βοσκοτόπια και κατ’ επέκταση στο ζωικό κεφάλαιο των ζώων ελευθέρας βοσκής.
– Άμεσος στόχος για να λυθεί το πρόβλημα των επιλέξιμων βοσκοτόπων, πρέπει να είναι ο επανακαθορισμός του ορισμού του όρου «βοσκότοπος» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η κατανομή του βοσκότοπου αυτού στο ζωικό κεφάλαιο που πραγματικά βόσκει και όχι στις σταβλισμένες μονάδες, που θα πρέπει να πληρώνονται τις ενισχύσεις τους με διαφορετικό τρόπο.
– Απλοποίηση της διαδικασίας για νόμιμη εργασία στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις πολιτών από τρίτες χώρες, με προσωπική πρόσκληση και ευθύνη του κτηνοτρόφου.
– Νομιμοποίηση των υφιστάμενων σταυλικών εγκαταστάσεων. Απλοποίηση του νομικού πλαισίου που ισχύει σήμερα και προσαρμογή του στις ιδιαιτερότητες και στα προβλήματα που προκύπτουν κατά Περιφέρεια και Νομό.
– Να επανέλθει το αφορολόγητο και το ακατάσχετο στις αγροτικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις.
– Μείωση του Φ.Π.Α. στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο σε κρέας, ζώντα ζώα και εφόδια.
– Διάλογος και επανασχεδιασμός των νόμων που ψηφίστηκαν για τη φορολογία και την ασφάλιση των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα.
– Άμεση πληρωμή των εξισωτικών αποζημιώσεων 2013 και 2014, με το πραγματικό ποσό που δικαιούται ο κάθε κτηνοτρόφος.
– Επανακαθορισμός των όρων επιλεξιμότητας των δικαιούχων της εξισωτικής αποζημίωσης για το 2016. Στόχος της εξισωτικής αποζημίωσης πρέπει να είναι, η στοχευμένη ενίσχυση για τις δυσκολίες και τις απώλειες στην παραγωγή των κτηνοτρόφων και γεωργών που ζούνε στις ορεινές, ημιορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας και όχι το μοίρασμα του συγκεκριμένου ποσού των μέτρων της εξισωτικής αποζημίωσης σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων με τη μορφή φιλοδωρήματος.
– Άμεση πληρωμή των προγραμμάτων βιολογικής κτηνοτροφίας, βιολογικής γεωργίας, αυτόχθονων φυλών (2013, 2014, 2015).
– Επανακαθορισμός των όρων της συνδεδεμένης ενίσχυσης των αιγοπροβάτων σε πεδινές και ορεινές περιοχές και άμεση πληρωμή των κτηνοτρόφων, που χωρίς δική τους ευθύνη δεν πληρώθηκαν.
– Να ισχύσει η ανωτέρα βία για τη συνδεδεμένη ενίσχυση των αιγοπροβάτων του 2015, λόγω της μείωσης παραγωγής από τον καταρροϊκό πυρετό του 2014.
– Απαλοιφή όλων των ποινών στις πληρωμές του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., όταν ο κτηνοτρόφος δεν φέρει ευθύνη και ιδιαίτερα στο θέμα των βοσκοτόπων.
– Δημιουργία νομικού πλαισίου, για τη λειτουργία των πρωτοβάθμιων κτηνοτροφικών συλλόγων και των οργανώσεών τους σε δεύτερο και τρίτο βαθμό, μετά από διαβούλευση με εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων κτηνοτροφικών συλλόγων απ’ όλες τις Περιφέρειες. Μέχρι να υπάρξει οριστικό νομικό πλαίσιο και οργάνωση σε πανελλήνιο επίπεδο, ο διάλογος του Υπουργείου με τους κτηνοτρόφους να γίνεται με εκπροσώπηση σε επίπεδο Περιφέρειας.

Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι Α.Μ.-Θ.
Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, Δήμου Προσοτσάνης, Νομού Καβάλας, Νομού Ξάνθης, Δήμου Ιάσμου, Νομού Ροδόπης, Δήμου Αλεξανδρούπολης, Συνεταιρισμός Θρακών «Αμνός»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ