Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ενόψει του Πάσχα, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για τα ακόλουθα:
Α. Όσον αφορά το κρέας και τα προϊόντα του
1. Τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία, υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχους και φέρουν σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα) στα δύο ημιμόριά τους, ή στα τέσσερα τεταρτημόρια, με τα εξής διακριτικά: α) τον κωδικό του σφαγείου, β) την χώρα σφαγής, γ) το ακρωνύμιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (Ε.Κ.).
2. Απαγορεύεται από την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία η σφαγή ζώων στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με σκοπό την εμπορία, ή και η διάθεση σφάγιων από πλανόδιους πωλητές.
3. Τα αμνοερίφια: α) ελληνικής εκτροφής, β) εκτροφής σε χώρες της Ε.Κ. που εσφάγησαν στην Ελλάδα φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος τιρκουάζ (Ε133 λαμπρό κυανό CFC).
4. Τα αμνοερίφια που έχουν εκτραφεί και σφαγεί σε Κοινοτικές χώρες φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα επιλογής της χώρας.
5. Αμνοερίφια τρίτων χωρών (εκτός Ε.Κ.) ανεξάρτητα από τον τόπο σφαγής (Ελλάδα, ή τρίτη χώρα) φέρουν σφραγίδα χρώματος καστανό (Ε155 καστανό ΗΤ).
6. Στο κρεοπωλείο, πέρα από τις σφραγίδες, το σφάγιο συνοδεύεται από επισημάνσεις (ετικέτες) στις οποίες αναγράφονται, η χώρα και ο κωδικός εκτροφής της εγκατάστασης του ζώου, η χώρα γέννησης, η χώρα πάχυνσης, η ημερομηνία σφαγής, το είδος του ζώου (αμνός/ερίφιο, πρόβατο, χοίρος) επιπλέον για τα βοοειδή αναγράφεται η ηλικία και ο αριθμός ενωτίου του ζώου.
7. Το κρέας και τα παραπροϊόντα (έντερα, συκωταριές, κ.λπ.) πρέπει να πωλείται μέσα από ψυχόμενες προθήκες για να προστατεύονται από κινδύνους επιμόλυνσης (σκόνη, έντομα κ.λπ.). Η θερμοκρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 7 βαθμούς Κελσίου για το κρέας και τους 3 βαθμούς Κελσίου για τα νωπά παραπροϊόντα.
8. Τα κατεψυγμένα εντόσθια θα πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε καταψύκτη (Θ < -18 βαθμών Κελσίου) και να διατίθενται με την συσκευασία τους. Η συσκευασία πρέπει να έχει τις απαραίτητες επισημάνσεις αναφορικά με την ημερομηνία παραγωγής και λήξης, την επωνυμία παρασκευαστή και σήμανση καταλληλότητας (τον κωδικό της εγκατάστασης παραγωγής). Τα κατεψυγμένα προϊόντα απαγορεύεται να αποψύχονται σε θέσεις λιανικής πώλησης και να διατίθενται ως νωπά.
Β. Όσον αφορά τα αυγά
1. Τα αυγά πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται τόσο στην συσκευασία τους, όσο και στο κέλυφος. Στο κέλυφος τίθεται σφραγίδα με το διακριτικό αριθμό του παραγωγού (π.χ. 1 EL 72095). Ο αριθμός αυτός από αποτελείται από τρία τμήματα:
-μονοψήφιο αριθμό, που υποδηλώνει την μέθοδο εκτροφής (0 βιολογική παραγωγή, 1 ελευθέρας βοσκής, 2 δάπεδο με στρωμνή, 3 εμπλουτισμένοι κλωβοί)
-κωδικό χώρας παραγωγής (π.χ. EL Ελλάδα, BG Βουλγαρία)
-κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της εκτροφής (π.χ. 72095)
2. Στις λαϊκές αγορές, όταν πωλούνται αυγά χύμα, πρέπει απαραίτητα στο σημείο πώλησης, να αναγράφεται η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού.
3. Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας των αυγών είναι 28 ημέρες από την ημέρα της γέννησης τους, όταν διατηρούνται σε δροσερό μέρος.
4. Συστήνεται να αποφεύγεται το πλύσιμο των αυγών πριν από την αποθήκευσή τους (σε θερμοκρασία δωματίου, ή ψυγείο), γιατί το νερό καταστρέφει την βιολογική μεμβράνη μεταξύ των πόρων του κελύφους, καθιστώντας τα αυγά ευάλωτα σε βακτηριακές επιμολύνσεις.
5. Τα αυγά δεν πρέπει να έχουν ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος. Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης συστήνει σε όλους τους καταναλωτές, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, τα οποία φέρουν σήμανση καταλληλότητας.