Με σημαντική συμμετοχή εκπροσώπων καταστημάτων εστίασης, άρχισαν την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018, σε αίθουσα ξενοδοχείου της πόλης, τα σεμινάρια τοπικής γαστρονομίας, με τίτλο: «Καβάλα-Ιστορίες Γεύσεων/Kavala-Tales of Taste», που διοργανώνει η δημοτική κοινωφελής επιχείρηση Δήμου Καβάλας, «Δημωφέλεια», με αρωγούς το Επιμελητήριο Καβάλας, το σωματείο διευθυντών εστιατόρων-ταβερνών-εξοχικών κέντρων Καβάλας και τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Καβάλας.
«Η πρωτοβουλία υλοποιείται μετά από απόφαση της επιτροπής τουριστικής προβολής και ανάπτυξης του Δήμου Καβάλας και αφορά στην ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της Καβάλας και στην προβολή της πόλης ως γαστρονομικού προορισμού. Έως σήμερα, η Διεύθυνση Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της δημοτικής επιχείρησης, σε συνεργασία με τον βραβευμένο με αστέρι Michelin, καβαλιώτη executive chef Νίκο Φωτιάδη, κατάρτισαν ένα πρώτο κατάλογο τοπικών συνταγών, παραδοσιακών προϊόντων και τοπικών παραγωγών, καθώς και μία προμελέτη με προδιαγραφές, για την εκπόνηση ενός τοπικού συμφώνου ποιότητας. Η ταυτότητα της πρωτοβουλίας σχεδιάστηκε από τον δημιουργό του τουριστικού λογοτύπου της πόλης, Σάββα Σαββίδη και βασίζεται στο βασικό πυρήνα του εγχειρήματος, που είναι η πολυπολιτισμική γαστρονομική παράδοση και οι αφηγήσεις που τη συνοδεύουν.
Το πρώτο σεμινάριο, από μία σειρά τεσσάρων που θα ακολουθήσουν, έγινε με τη συμμετοχή επαγγελματιών της εστίασης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος της «Δημωφέλεια», Αναστασία Ιωσηφίδου, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει ο Δήμος Καβάλας στο γαστρονομικό τουρισμό, καθώς εμπλουτίζει τη συνολική ταξιδιωτική εμπειρία, που αποκομίζει ο επισκέπτης από τον προορισμό Καβάλα και συνάμα, συμβάλλει σημαντικά στην επέκταση της τουριστικής περιόδου. Επιπλέον, αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη της συγκεκριμένης δράσης στις επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία.
Τη σκυτάλη πήρε ο Ν. Φωτιάδης, ο οποίος, στο θεωρητικό μέρος, παρουσίασε προτάσεις και κανόνες για το στήσιμο του καταλόγου ενός καταστήματος και ακολούθως, στο πρακτικό μέρος, έκανε επίδειξη ετοιμασίας τριών τοπικών συνταγών. Το δεύτερο σεμινάριο θα γίνει στις 21 Φεβρουαρίου 2018, ενώ η πρόεδρος της «Δημωφέλεια» ανακοίνωσε τη διοργάνωση φεστιβάλ γαστρονομίας, από 19 έως και 25 Μαρτίου 2018, σε γνωστό εστιατόριο των Αθηνών, όπου την πρώτη ημέρα θα υπάρξει ειδική παρουσίαση σε εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης, δημοσιογράφους εξειδικευμένων περιοδικών και εντύπων με θέμα τη γαστρονομία, food bloggers, κ.ά., ενώ τις υπόλοιπες ημέρες, το εστιατόριο θα προσφέρει στους πελάτες του αποκλειστικά πιάτα από το τοπικό συνταγολόγιο», αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου.