-Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, είπε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης (βουλευτής Ροδόπης και πρώην υπουργός), έχει τις περισσότερες πύλες εισόδου, αλλά προσφέρει μόλις το 2% στα έσοδα από τον τουρισμό στην Ελλάδα. «Κάτι πρέπει να κάνουμε, για να συγκρατήσουμε τους χιλιάδες τουρίστες που εισέρχονται από τις πύλες εισόδου στην περιοχή μας», είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη και πρότεινε να γίνει μεγαλύτερη προβολή των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, των τοπικών προϊόντων και των εκδηλώσεων στους επισκέπτες.

-Το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και ευρύτερα στην βόρεια Ελλάδα, προέρχεται από τα βαλκανικά κράτη. Και είναι επισκέπτες, ως επί το πλείστον, που έρχονται οδικώς και για σύντομη διαμονή. Υπάρχουν κι εκείνοι που αγόρασαν, ή θέλουν να αγοράσουν, ακίνητα για παραθεριστική κατοικία, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν στις διακοπές τους.

-Οι τελευταίοι παραμένουν και συνεισφέρουν στην τοπική οικονομία. Οι «περιστασιακοί» έρχονται για συγκεκριμένο λόγο, δηλαδή για να απολαύσουν την θάλασσα, τον ήλιο και το καλό (μεσογειακό) φαγητό. Πόσοι, άραγε, από τους βαλκάνιους έρχονται με σκοπό να επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, ή τα αρχαιολογικά μουσεία Καβάλας, Θάσου, Φιλίππων; Τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία επισκέπτονται οι τουρίστες κρουαζιέρας, γιατί είναι στο πρόγραμμα του ταξιδιού, που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τον Καναδά, την Μεγάλη Βρετανία, τα ευρωπαϊκά κράτη και γενικά τις χώρες που εκτιμούν τον (αρχαίο) ελληνικό πολιτισμό.

-Γιατί ο Σκοπιανός να επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, ο Βούλγαρος τα Άβδηρα και ο Τούρκος το αρχαιολογικό μουσείο στην Θάσο; Αν θέλουμε τουρίστες που έρχονται να θαυμάσουν τα μνημεία μας, πρέπει να στοχεύσουμε σε άλλες αγορές. Οι βαλκάνιοι θα έρχονται για τις παραλίες και το φαγητό. Μπορούν, επίσης, να έρθουν για θρησκευτικό τουρισμό στα πανέμορφα μοναστήρια μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ