Το έργο της επέκτασης του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.), το οποίο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως τον ερχόμενο Οκτώβριο, παρουσίασε ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023, στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. Το έργο έχει προϋπολογισμό 7.202.766,79 ευρώ, η κατασκευή του χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη 2014-2020».
«Το σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, που έχει μελετήσει, οργανώσει και υλοποιεί ο Δήμος, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Με την μονάδα επεξεργασίας, δηλαδή ανακύκλωσης και επανάχρησης των απορριμμάτων, η οποία δημοπρατήθηκε και μέσα στον Ιούλιο θα έχει επιλεγεί ο μειοδότης, καθώς και με τα σημεία κομποστοποίησης, που δημιουργούμε στην Δημοτική Ενότητα Φιλίππων, τα «πράσινα σημεία» και τις «πράσινες γωνιές», για τις οποίες περιμένουμε χρηματοδότηση, θα κάνουν τον Δήμο μας σύγχρονο στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Κι αυτό θα έχει πολλά οφέλη, διότι θα μειωθούν οι ποσότητες των απορριμμάτων που καταλήγουν στον Χ.Υ.Τ.Υ., θα ανακυκλώνουμε χρήσιμα υλικά, θα παράγουμε ενέργεια, και ο χώρος που θα εναποθέτουμε τα απορρίμματα, θα αντέξει για άλλα δέκα-δεκαπέντε χρόνια», δήλωσε.
Ο εκτιμώμενος χρόνος λειτουργίας, με την λειτουργία της μεταβατικής και τα εισερχόμενα υπολείμματα από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, είναι τουλάχιστον 5 έτη. Η επέκταση του Χ.Υ.Τ.Υ. περιλαμβάνει: την πύλη εισόδου, το φυλάκιο εισόδου, το ζυγιστήριο, το κτήριο διοίκησης, την διάταξη καθαρισμού τροχών των οχημάτων, την δεξαμενή καυσίμων, την δεξαμενή νερού, τις ζυγιστικές διατάξεις, το ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος, την περίφραξη του χώρου, δενδροφύτευση, εσωτερική οδοποιία, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, δίκτυα υποδομής (πυρόσβεσης, περιμετρικού φωτισμού).
Επίσης, την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας στραγγισμάτων. Τα επεξεργασμένα στραγγίσματα θα οδηγούνται προς ανακυκλοφορία στον Χ.Υ.Τ.Υ., είτε θα χρησιμοποιούνται για άρδευση των χώρων πρασίνου εντός του γηπέδου.
Η χωρητικότητα της νέας λεκάνης, θα είναι κατάλληλη για την διάθεση των υπολειμμάτων για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 ετών. Η υγειονομική ταφή γίνεται σύμφωνα με τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις 29407 και 114218, ενώ εξασφαλίζεται η διαχείριση των παραγόμενων στραγγισμάτων και βιοαερίου στον χώρο, με την εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας στραγγισμάτων και έργων διαχείρισης του βιοαερίου.
Ο Γιώργος Βογιατζής, γενικός διευθυντής της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ., ανέφερε ότι: «Ένα χρόνιο πρόβλημα, αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων, φαίνεται ότι στην Περιφέρειά μας αρχίζει και τακτοποιείται», ενώ ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης, πρόσθεσε: «Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ίσως είναι μεταξύ των πρώτων Περιφερειών στην Ελλάδα, που δημιουργεί μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μετρήσιμα αποτελέσματα, είτε σε έργα υποδομής, είτε σε αποτελέσματα στον τομέα προστασίας του περιβάλλοντος».
Στην παρουσίαση του έργου ήταν παρόντες ακόμα, οι αντιδήμαρχοι ποιότητας ζωής, Κυριάκος Σταυρίδης και Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καβάλας, Γιάννης Ιακωβίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, ο αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικότητας, έρευνας και καινοτομίας, Κώστας Αντωνιάδης, ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Καβάλας σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος, Κώστας Κητής, ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, Μάκης Χαραλαμπίδης, η δημοτική σύμβουλος και τέως αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Ευαγγελία Δρακονάκη και στελέχη της αναδόχου εταιρείας ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.