- Ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, ο τουρισμός, αλλά και η εκπαίδευση, είναι πεδία στα οποία μπορεί να αναπτυχθεί ένας διαπολιτισμικός διάλογος μεταξύ των πολιτών στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και στον κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, κατά την άποψη μας, του «διαλόγου» αυτού, είναι το φεστιβάλ cosmopolis, το οποίο ορισμένοι υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι αποκαλούν «πανηγυράκι». Για μερικές ημέρες στην «καρδιά» του καλοκαιριού, ωστόσο, η Καβάλα γίνεται τόπος συνάντησης ανθρώπων και πολιτισμών απ’ όλο τον κόσμο! Οι Καβαλιώτες γνωρίζουν τους χορούς, την μουσική, τη γαστρονομία και γενικότερα την κουλτούρα λαών που ζούνε σε μακρινούς τόπους, ακόμα και σε άλλες ηπείρους (Λατινική Αμερική, Ασία, Αφρική, παλιότερα Ωκεανία και φυσικά Ευρώπη).
- Ο αθλητισμός είναι ένα σπουδαίο πεδίο «συνάντησης» των λαών. Μέσα από την ευγενή άμιλλα, δημιουργούνται φιλίες και συνεργασίες μεταξύ των συμμετεχόντων. Το διαπιστώνουμε από τις διοργανώσεις που έχει φιλοξενήσει η πόλη της Καβάλας, ενώ έπονται ακόμα μεγαλύτερες.
- Ο τουρισμός είναι ένας συνδυασμός των παραπάνω. Χάρη στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, η Καβάλα έκανε άλματα προόδου, για να μην υπερβάλλουμε γράφοντας ότι εκτοξεύτηκε, στον τομέα αυτό. Θα συμφωνήσουμε, απολύτως, με τη δήλωση του Βαγγέλη Παππά, υποψηφίου δημάρχου και επικεφαλής του συνδυασμού «Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση», ότι: «Πρέπει να «τρέξουμε», για να φτιάξουμε τις υποδομές, για να υποδεχτούμε τον μεγάλο τουρισμό που έρχεται». Ακριβώς, διότι τα καλύτερα έρχονται!
- Η δημοτική αρχή του Δήμου Καβάλας αντιλήφθηκε τη δυναμική (και την προοπτική), γι’ αυτό και τα τελευταία έτη εργάζεται μεθοδικά και αποφασιστικά, για την προσέλκυση επενδυτών στον τουρισμό. Η πρόσφατη ανακοίνωση που έκανε η πρόεδρος της «Δημωφέλεια», Αναστασία Ιωσηφίσου, για την υλοποίηση δύο επενδύσεων κατασκευής ξενοδοχείων στο Εσκί Καπού, είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς που γίνεται. Μας λυπεί, ωστόσο, ότι μερίδα των Μέσων Ενημέρωσης αμφισβητούν την ανακοίνωση, ή προσπαθούν να την υποβαθμίσουν.
- Στην εκπαίδευση, πολύ σημαντικό ρόλο στον διαπολιτισμικό διάλογο παίζει το πρόγραμμα Erasmus, στο οποίο μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί γνωρίζουν την εθνική ταυτότητα άλλων χωρών. Και μέσα από αυτή τη «ζύμωση», μαθαίνουν να σέβονται το διαφορετικό, να συνεργάζονται και να δείχνουν αλληλεγγύη. Ο σεβασμός στην εθνική ταυτότητα, πιστεύουμε, είναι η «πεμπτουσία» της συνύπαρξης των λαών. Το αντίθετο δημιουργεί τριβές, όπως συμβαίνει στη σχέση της Ελλάδας με τα Σκόπια. Δεν είναι η Ελλάδα, που δεν σέβεται την εθνική ταυτότητα των Σκοπιανών, αλλά η γειτονική χώρα, η οποία θέλει να αποκτήσει μία πλαστή εθνική ταυτότητα.
- Επίσης, σεβασμός στο διαφορετικό, δηλαδή στην εθνική ταυτότητα, δεν σημαίνει διεθνισμός, όπως υποστηρίζουν, λόγω ιδεολογίας, οι «σύντροφοι» της Αριστεράς. Γιατί στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον τουρισμό και την εκπαίδευση, οι λαοί μπορούν να συνυπάρχουν ειρηνικά και αυτό δεν γίνεται με την πολιτική;
Ο Κ-ΤΥΠΟΣ χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη και ταχύτερη περιήγησή σας. Με την πρόσβαση σας στο k-tipos.gr αποδέχεστε την χρήση.OKΠερισσότερα