-Ρωτάει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Κ.Κ.Ε.), στο μακροσκελές ανοιχτό κάλεσμα προς τους εργαζομένους στα Πετρέλαια Καβάλας, αν η Energean θα γινόταν σημαντικός παίκτης στον χώρο της ενέργειας, αν δεν εκμεταλλευόταν το πετρέλαιο που αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού και αντλεί με τον μόχθο των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις εξόρυξης (πλωτές εξέδρες) στο πεδίο του «Πρίνου».

-Αναμφίβολα, ο «Πρίνος» έγινε το «σκαλοπάτι» για την ανάπτυξη της Energean τα επόμενα έτη. Ο «Πρίνος» ανέδειξε την Energean, αλλά δεν την καθιέρωσε στον πολύ ανταγωνιστικό χώρο της ενέργειας. Η καθιέρωση ήρθε με τις επιχειρηματικές κινήσεις που ακλούθησαν, οι οποίες είχαν υψηλό επενδυτικό ρίσκο. Ας μην γελιόμαστε, αγαπητοί «σύντροφοι» του Κ.Κ.Ε., η Energean δεν θα μπορούσε ούτε να ονειρευτεί πως θα εισαχθεί στα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, αν παρέμενε «πιστή» στο επενδυτικό πλάνο του «Πρίνου». Πως μπορούσε να ανταγωνιστεί τις εταιρείες κολοσσούς με ένα πεδίο «γερασμένο», σαράντα και πλέον ετών, το οποίο παράγει πετρέλαιο μέτριας ποιότητας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε θειάφι και που έχει «ημερομηνία λήξης», λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων;

-Άλλωστε, γι’ αυτό στράφηκε, αρχικά, στην αξιοποίηση του πεδίου «Έψιλον» και κυρίως στο φιλόδοξο σχέδιο μετατροπής του εξαντλημένου πεδίου «Νότια Καβάλα» σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου. Σημειωτέον, το συγκεκριμένο σχέδιο (project) είναι δική της πρόταση και παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, από τον Μαθιό Ρήγα, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου, τον Δεκέμβριο του έτους 2010, στον τότε υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη, στο εκθεσιακό κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» στην Νέα Καρβάλη. Το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ., επομένως, δεν θα κάνει καμία «χάρη» στην Energean, η οποία συμμετέχει στον διεθνή διαγωνισμό για το έργο. Είναι ευχάριστο, επίσης, που το έργο εντάχθηκε στα «έργα κοινού ενδιαφέροντος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα χρηματοδοτηθεί. Αλλιώς, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αξιοποιήσει αυτή την υποδομή, με εθνική, οικονομική και μεγάλη γεωστρατηγική σημασία.

-Αν το ελληνικό κράτος αντιλαμβανόταν τότε την σημασία της επένδυσης στην «Νότια Καβάλα» και ανέθετε την υλοποίηση του εγχειρήματος στην Energean, την μοναδική στην Ελλάδα εταιρεία εξόρυξης υδρογονανθράκων, σήμερα θα ήμασταν, οι Έλληνες και οι Καβαλιώτες, ιδιαίτερα περήφανοι για τα επιτεύγματα στον χώρο της ενέργειας. Οι θέσεις εργασίας στα Πετρέλαια όχι μόνο θα ήταν διασφαλισμένες, αλλά και θα αυξάνονταν τα επόμενα έτη. Το κυριότερο, όμως, δεν θα υπήρχε ο κίνδυνος να περάσει η διαχείριση του πλουτοπαραγωγικού αυτού πόρου στα χέρια αλλοδαπής εταιρείας με (διεθνή) διαγωνισμό.

-Όσον αφορά την διεύρυνση των δραστηριοτήτων και την επέκταση της Energean στην υπόλοιπη Ελλάδα, την Αδριατική θάλασσα, την Αίγυπτο και την ανατολική Μεσόγειο, καθώς και σε νέα αντικείμενα, όπως η δημιουργία μονάδων αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και παραγωγής υδρογόνου, πρέπει να μας χαροποιούν, γιατί δεν προβάλλουν μόνο την Energean, αλλά εμμέσως και την Καβάλα! Γιατί, ο «Πρίνος» είναι το «λίκνο» της εταιρείας. Και σ’ αυτή την δύσκολη οικονομική και υγειονομική περίοδο, είναι θετικό που η διοίκηση της Energean συνεχίζει να «ψάχνεται» επενδυτικά. Γιατί, θα μπορούσε να κάνει το απλούστερο, δηλαδή να αποφασίσει την περικοπή των θέσεων εργασίας, με απολύσεις και όχι την εθελούσια έξοδο εργαζομένων και την περιστολή των δαπανών. Ή, ακόμα και την πώληση του «Πρίνου» σε ανταγωνίστρια εταιρεία!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ