-Ομολογούμαι πως η συζήτηση που έγινε, για το σοβαρό ζήτημα της μετακίνησης των τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστήμιου Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) από την Καβάλα και την Δράμα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στην εκπομπή «Εξελίξεις» του τηλεοπτικού σταθμού Ena Channel, με συντονιστή τον Γιάννη Χατζηεμμανουήλ, δεν μας διαφώτισε. Ο λόγος είναι, η απουσία του διαλόγου, που βοηθάει στην ανάπτυξη επιχειρημάτων. Στην συζήτηση παραβρέθηκαν οι καθηγητές του ΔΙ.ΠΑ.Ε., Θανάσης (Νάσος) Μητρόπουλος και Βασίλειος Τσιάντος, οι οποίοι είναι «υπέρμαχοι» της ενσωμάτωσης των τμημάτων στο «Δημοκρίτειο» Πανεπιστήμιο. Κατά την άποψη μας, έπρεπε να συμμετέχουν και εκφραστές της ανησυχίας για την επιτυχία του (καθαρά πολιτικού) εγχειρήματος. Γιατί υπάρχει και η «άλλη άποψη», όπως εκφράστηκε από πρόσφατα ψηφίσματα της ακαδημαϊκής κοινότητας. Η συνέλευση του Τμήματος Πληροφορικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΔΙ.ΠΑ.Ε., κατά πλειοψηφία (σ.σ. μειοψήφησε ένας καθηγητής), διαφωνεί με την πιθανή απορρόφηση των τμημάτων των κόμβων της Καβάλας και της Δράμας, καθώς θα δημιουργηθεί ένα άκαρπο κλίμα αμφιβολίας και αβεβαιότητας, σε καθηγητές, φοιτητές και γονείς, με σημαντικό κόστος τόσο στην ακαδημαϊκή και φοιτητική κοινότητα, όσο και στην κοινωνία της Καβάλας. Δεν έπρεπε, επομένως, οι τηλεθεατές να ακούσουν και τα επιχειρήματα των ακαδημαϊκών που διαφωνούν;

-Ωστόσο, ούτε οι καθηγητές, Νάσος Μητρόπουλος και Β. Τσιάντος, κατέθεσαν «τρανταχτά» επιχειρήματα και δεν κατάφεραν να πείσουν, για την αναγκαιότητα της απορρόφησης των κόμβων της Καβάλας και της Δράμας από το «Δημοκρίτειο» Πανεπιστήμιο. Ο Νάσος Μητρόπουλος ανέφερε πως, με την λειτουργία στην Ελλάδα των μη κρατικών (ιδιωτικών) ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα «συμπιεστούν» περισσότερο τα λεγόμενα «θεματικά» δημόσια πανεπιστήμια, όπως είναι το ΔΙ.ΠΑ.Ε. και λιγότερο τα «ερευνητικά» πανεπιστήμια, όπως το «Δημοκρίτειο» πανεπιστήμιο. Για να μη «συμπιεστούν» και κινδυνεύσουν, λοιπόν, τα τμήματα της Καβάλας και της Δράμας, πρέπει να ενταχθούν στην «αγκαλιά» του Δ.Π.Θ. Άραγε, αυτή η «αγκαλιά» θα είναι ζεστή;

-Είπε, ακόμα, ο Νάσος Μητρόπουλος, ότι τα τμήματα της Καβάλας και της Δράμας θα ενταχθούν σε ένα πολυεδρικό Πανεπσιτήμιο, από «κόμβος», δηλαδή παράρτημα, θα γίνουν «έδρα» και η Σχολή Θετικών Επιστημών θα έχει κοσμήτορα. Μάλλον παίζουμε με τις λέξεις. Δηλαδή, αν η διοίκηση του ΔΙ.ΠΑ.Ε. μετονομάσει τους «κόμβους» σε «έδρες» και τοποθετήσει κοσμήτορα στην Σχολή Θετικών Επιστημών, δεν μπορούν να παραμείνουν τα τμήματα της Καβάλας και της Δράμας στο ΔΙ.ΠΑ.Ε.; Ασφαλώς και μπορούν.

-Αντιλαμβανόμαστε πως, από την λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων (σ.σ. από τον ερχόμενο Ιανουάριο, όπως ανέφερε ο Νάσος Μητρόπουλος) περισσότερο φοβούνται μερικοί καθηγητές του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και το «Δημοκρίτειο» Πανεπιστήμιο! Ο Νάσος Μητρόπουλος, ο Β. Τσιάντος και όσοι συμφωνούν μαζί τους, θέλουν να διασφαλίσουν τις θέσεις τους και νομίζουν πως θα το πετύχουν αν ενταχθούν στο Δ.Π.Θ. Η διοίκηση του «Δημοκρίτειου» θέλει να θωρακίσει το ίδρυμα, με την επέκταση προς την ανατολική Μακεδονία. Η «συμπίεση» του ΔΙ.ΠΑ.Ε. άρχισε ήδη, με την πολιτική απόφαση του «ακρωτηριασμού» του. Η Νέα Δημοκρατία δεν ήθελε να πετύχει το εγχείρημα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με την διεύρυνση του ΔΙ.ΠΑ.Ε. Βρήκε την ευκαιρία, αφού επανεκλέχτηκε κυβέρνηση, να αρχίσει την αποψίλωση του ιδρύματος, ώστε να το οδηγήσει στην υποβάθμιση, τον μαρασμό και την διάλυση. Με λιγότερα τμήματα, άρα καθηγητές και φοιτητές, το ΔΙ.ΠΑ.Ε. θα γίνει περισσότερο ευάλωτο στον ανταγωνισμό με τα μη κρατικά ιδρύματα, ενώ το ενισχυμένο Δ.Π.Θ. θα αντέξει στο νέο περιβάλλον.

-Να είναι σίγουροι οι Καβαλιώτες ότι, ο Νάσος Μητρόπουλος, ο Β. Τσιάντος και «οι συν αυτώ παρατρεχάμενοι», όπως εγκατέλειψαν το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, να γίνει «παράρτημα» του ΔΙ.ΠΑ.Ε., όπως θέλουν να εγκαταλείψουν το ΔΙ.ΠΑ.Ε. σήμερα, για να βρούνε την «σιγουριά» στο Δ.Π.Θ., έτσι μία ημέρα στο μέλλον, θα εγκαταλείψουν το Δ.Π.Θ., για να εργαστούν σε ένα μη κρατικό ίδρυμα με καλύτερες επαγγελματικές συνθήκες. Αλλά, η Καβάλα θα έχει συνθλιβεί, αν δεν πετύχει και αυτό το εγχείρημα της απορρόφησης από το «Δημοκρίτειο» Πανεπιστήμιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ