-Ο Νίκος Ξανθόπουλος, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Καβάλας και «άστεγος» πολιτικά, αφού δεν συμμετέχει στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του 2023, «θυμήθηκε» τις ημέρες του 2016, όταν κατέπλευσε στο λιμάνι «απόστολος Παύλος» της Καβάλας, η «πρώτη καραβιά» με μετανάστες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Την προηγούμενη ημέρα της αφίξεως του πλοίου, η τότε δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, έλαβε τηλεφώνημα από την Αθήνα, για να ετοιμάσει την φιλοξενία των χιλίων και πλέον μεταναστών! Αντιλαμβάνεστε την «κεραμίδα που έπεσε στο κεφάλι» της δημάρχου και της δημοτικής Αρχής του Δήμου Καβάλας.

-Στην πόλη, αλλά και στον Νομό Καβάλας, δεν υπήρχε δομή, κατάλληλα διαμορφωμένη, για την υποδοχή των μεταναστών. Με το έτσι θέλω, στην κυριολεξία, η κεντρική διοίκηση (σ.σ. η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ανεξάρτητων Ελλήνων) επέβαλε στην Καβάλα, να γίνει χερσαίο κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών.

-Να σημειώσουμε ότι, πριν από την έλευση των (πρώτων) μεταναστών στην Καβάλα, η κεντρική διοίκηση αναζητούσε κατάλληλους χώρους στην ηπειρωτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην βόρεια Ελλάδα, με σκοπό να δημιουργήσει κέντρα υποδοχής και προσωρινής διαμονής, για την αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, που δέχτηκαν το «τσουνάμι» της μεταναστευτικής ροής. Ως καταλληλότεροι χώροι θεωρήθηκαν τα παλιά στρατόπεδα στην Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Μακεδονίας. Μάλιστα, την πρόταση για την «αξιοποίηση» των παλιών στρατοπέδων έκανε ο πρόεδρος του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος σε μία συνάντηση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, πρότεινε στον πρωθυπουργό, με την παρότρυνση των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας και του Πα.Σο.Κ., την συγκεκριμένη λύση. «Και αντί να γίνει μία τέτοια κίνηση, βλέπουμε την κυβέρνηση να επιστρέφει σε παλιές και αποτυχημένες συνταγές. Εμείς, όμως, θα επιμείνουμε, γιατί τα στρατόπεδα ανά την χώρα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δομές φιλοξενίας για τους μετανάστες», δήλωσε.

-Τις πρώτες ημέρες, οι χίλιοι και πλέον μετανάστες «διανυκτέρευσαν» στο δημοτικό κολυμβητήριο στο Περιγιάλι. Στην συνέχεια, έγινε «συμφωνία» μεταξύ Δήμου και Επιμελητηρίου Καβάλας και μεταφέρθηκαν, για ορισμένο χρονικό διάστημα, στο εκθεσιακό κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» στην Νέα Καρβάλη. Η «περιπλάνησή» τους συνεχίστηκε στον καταυλισμό που στήθηκε (σ.σ. και με την συνδρομή του Δήμου Καβάλας) στο Εσκή Καπού. Τότε, άρχισε η διαμαρτυρία των «αλληλέγγυων» πολιτών και ορισμένων μελών του δημοτικού συμβουλίου, για τις συνθήκες διαβίωσης στο Εσκή Καπού, ώσπου οι βουλευτές Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Τάκης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης, Γιώργος Παπαφιλίππου, διαμήνυσαν στην δημοτική Αρχή, ότι ο καταυλισμός κλείνει και δημιουργείται δομή φιλοξενίας εντός του παλιού στρατοπέδου «Ασημακοπούλου».

-«Μετά από τον αρχικό αιφνιδιασμό, η κυρία Τσανάκα, γοητευμένη από τις κενές περιεχομένου υποσχέσεις-δεσμεύσεις μελών της τότε κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ., εγκλωβίστηκε σε δεύτερες σκέψεις και έκανε το πρώτο τακτικό λάθος. Συναίνεσε στην εγκατάσταση «προσωρινά» των μεταναστών στο στρατόπεδο «Ασημακοπούλου». Μετέτρεψε την Καβάλα, στην μοναδική πόλη στην επικράτεια, η οποία διατηρεί δομή φιλοξενίας μεταναστών εντός του αστικού ιστού της», έγραψε ο Ν. Ξανθόπουλος.

-Ο Ν. Ξανθόπουλος παραβλέπει ότι, το στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» ανήκει στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α.) και ότι, ο Δήμος Καβάλας διεκδικεί, πολλά έτη, να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία. Επίσης, με τροπολογία που ψηφίστηκε το έτος 2011, αν δεν κάνουμε λάθος, παραχωρήθηκε η χρήση στρατοπέδων του Υπουργείου εθνικής άμυνας, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται από τις στρατιωτικές Υπηρεσίες, για τις ανάγκες εγκατάστασης των κέντρων πρώτης υποδοχής των παρανόμως εισερχομένων μεταναστών. Δηλαδή, ο δήμαρχος Καβάλας, όποιος κι αν ήταν, δεν είχε λόγο στην δημιουργία δομής εντός του στρατοπέδου «Ασημακοπούλου». Εκείνο που έκανε ο Δήμος, μέσω του κυρίαρχου συλλογικού οργάνου, που είναι το δημοτικό συμβούλιο, να εκφράσει, ομόφωνα, την αντίθεσή του, στην δημιουργία «γκέτο» μέσα στον αστικό ιστό. Οι κυβερνώντες όχι μόνο εξαπάτησαν την δημοτική Αρχή, αλλά και απαξίωσαν την ομόφωνη βούληση του κυρίαρχου θεσμικού οργάνου που εκπροσωπεί την τοπική κοινωνία.

-Και αργότερα, ήρθε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που εδραίωσε την δομή στο Περιγιάλι. Και πρωτοκλασάτα στελέχη αυτής, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης και σήμερα ο Δημήτρης Καιρίδης, αθέτησαν τις υποσχέσεις που έδωσαν στους τοπικούς άρχοντες. «Ας δούνε το αποτέλεσμα, αυτοί που πρότειναν και επέμεναν για το στρατόπεδο «Ασημακπούλου» και μιλάω για τους αλληλέγγυους και τους βουλευτές, που έλεγαν για έξι μήνες δεν χάλασε ο κόσμος», είπε η Δήμ. Τσανάκα σε μία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Υ.Γ. Το 2019, μήνα Σεπτέμβριο, ο Ν. Ξανθόπουλος οργάνωσε διαμαρτυρία έξω από το στρατόπεδο «Ασημακοπούλου». Γιατί δεν «ξεσήκωσε» τους δημοτικούς συμβούλους και τους Καβαλιώτες το 2016, όταν έγινε γνωστό πως οι μετανάστες θα μεταφερθούν από το Εσκή Καπού στο Περιγιάλι; Αφού είχε διαφωνία με την Δήμ. Τσανάκα, για το στρατόπεδο «Ασημακοπούλου». Μήπως «γοητεύτηκε» κι αυτός, από τις (κενές περιεχομένου) υποσχέσεις των βουλευτών και κυβερνητικών στελεχών;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ