-Η εισβολή των φανατικών ισλαμιστών (τζιχαντιστών) στο Χαλέπι και την Δαμασκό, μαζί με τον «εθνικό συριακό στρατό» των μισθοφόρων που στηρίζει η Τουρκία, άνοιξε νέα μεγάλη πληγή στην Μέση Ανατολή. Η ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ του στρατού του Ισραήλ και των Οργανώσεων Χαμάς και Χεσμπολάχ, ήταν μία «τοπική διαμάχη». Ο στρατός του Ισραήλ εισέβαλε μόνο στην Γάζα και το νότιο Λίβανο, για να εξουδετερώσει τους τρομοκράτες των δύο Οργανώσεων. Το έκανε για την εθνική άμυνα και ασφάλεια. Αλήθεια, ποια είναι η διαφορά με την εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας και του στρατού του Αζερμπαϊτζάν (σ.σ. μαζί με τους τζιχαντιστές που τις προηγούμενες ημέρες κατέλαβαν το Χαλέπι και την Δαμασκό) στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ), όπου εκδιώχθηκαν δεκάδες χιλιάδες Αρμενίων από τις πατρογονικές εστίες τους; Ποιες κυρώσεις επέβαλε η Δύση, που εκπροσωπείται από το ΝΑΤΟ (πρωτίστως) και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Ισραήλ και το Αζερμπαϊτζάν;
-Στην Συρία θα συγκρουστούν όλα τα «μεγάλα συμφέροντα». Η ανάφλεξη μεταξύ Ισραήλ-παλαιστινίων, θα γίνει «πυρκαγιά» στην Μέση Ανατολή! Η πτώση του αυταρχικού καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, δεν έφερε το τέλος στην αναταραχή. Είναι η αρχή της περιόδου αστάθειας στην περιοχή! Εκτός από τις «τοπικές δυνάμεις» της Συρίας, του Ισραήλ, του Ιράν, της Τουρκίας, των Κούρδων και των τζιχαντιστών, θα εμπλακούν κι άλλοι «παίκτες», όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Ρωσία, που έχουν σοβαρά συμφέροντα στην Μέση Ανατολή. Το καζάνι κοχλάζει και εκείνοι που «πανηγυρίζουν» σήμερα για τον (εθελούσιο) εξοστρακισμό του Μπασάρ αλ Άσαντ, θα εκπλαγούν με την συνέχεια! Η κατάσταση είναι τόσο ρευστή, που θα γίνουν ανατροπές!
-Η Ελλάδα οφείλει να προστατέψει τους ομογενείς και ομόθρησκους της Συρίας. Μπορεί να ισχυριστεί η ελληνική κυβέρνηση, ότι το νέο καθεστώς (των φανατικών ισλαμιστών) στην Συρία, θα σεβαστεί τους ελληνορθόδοξους (και τις άλλες θρησκευτικές και εθνοτικές κοινότητες) που ζούνε χιλιάδες έτη στα εδάφη της Μέσης Ανατολής; Εμείς διατηρούμε σοβαρή επιφύλαξη.
-Ο ρόλος, επομένως, των υπουργών εξωτερικών και μετανάστευσης και ασύλου της Ελλάδας γίνεται πολύ σημαντικός. Ο συμπατριώτης υπουργός μετανάστευσης και ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος είναι επιδέξιος στην γεωπολιτική ανάλυση, πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση. Η πρώτη κίνηση που θα κάνει, την οποία έκαναν κι άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η αναστολή της χορήγησης ασύλου σε αλλοδαπούς. Ειδικά σε όσους εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα. Έτσι, θα στείλουμε το μήνυμα πως η χώρα δεν είναι «ξέφραγο αμπέλι».
-Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να έρθει σε επαφή με το νέο καθεστώς στην Συρία, για να επιστρέψουν οι Σύριοι που επιθυμούν στην πατρίδα τους. Και να «ανταλλαγούν» με ελληνορθόδοξους που τυχόν φοβούνται την δίωξη από τους ακραίους ισλαμιστές. Και, βεβαίως, η ελληνική κυβέρνηση να είναι σε ετοιμότητα, να καταγγείλει οποιαδήποτε βαρβαρότητα απέναντι στον ορθόδοξο πληθυσμό της Συρίας.
-Αν δείξει αποφασιστικότητα ο Ν. Παναγιωτόπουλος και η ελληνική κυβέρνηση στον στόχο αυτό, θα υποχρεώσει και τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συμπλεύσουν με την Ελλάδα. Αλλά, αν γίνει η Ελλάδα, πάλι, «ουρά» του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών, η μοίρα των ελληνορθόδοξων στην Συρία, θα είναι ζοφερή! Εάν οι Αμερικανοί θέλουν να στηρίξουν τους Κούρδους στην περιοχή, να στηρίξουν και τους ελληνορθόδοξους. Όχι για να ιδρύσουν αυτόνομο κράτος, αλλά για να παραμείνουν ασφαλείς στα σπίτια τους. Αν οι τζιχαντιστές «αγγίξουν μία τρίχα» ελληνορθόδοξου, πρέπει να εμπλακεί η Ελλάδα σε στρατιωτική επιχείρηση κατά των επικηρυγμένων τρομοκρατών.