• «Οι κάτοικοι της Παναγίας είναι πικραμένοι. Είναι απαράδεκτο να μη ψηφίζουν προτάσεις, οι οποίες θα βελτιώσουν την αύξηση του τουρισμού στο πιο ιστορικό κομμάτι της πόλης. Κι έρχονται τώρα, για μικροπολιτικές και το καταψηφίζουν. Έτσι, δεν θα πάει η Καβάλα καμία φορά μπροστά», δήλωσε ο Φώτης Λαζαρίδης, πρόεδρος του συλλόγου κατοίκων της παλιάς πόλης. Αυτοί που βρίσκονται «έξω από το χορό, λένε πολλά τραγούδια», θα απαντήσουμε στον πρόεδρο του συλλόγου, ο οποίος θεωρεί το δημοτικό συμβούλιο και τους δημοτικούς συμβούλους «εκτελεστικά όργανα» των επιθυμιών της δημοτικής Αρχής και των δημοτών.
  • Δυστυχώς, η ίδια νοοτροπία επικρατεί σε μία σημαντική μερίδα των πολιτών και με γνώμονα αυτή επιλέγουν τους τοπικούς τους άρχοντες. Δηλαδή, ψηφίζουν δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους, για να τους «κάνουν τα χατίρια». Κι όταν δεν γίνει το «χατίρι», αντιδρούν σαν κακομαθημένα παιδιά! Αγαπητέ πρόεδρε του συλλόγου κατοίκων της παλιάς πόλης, μ’ αυτή τη νοοτροπία η Καβάλα δεν πρόκειται ποτέ να πάει μπροστά.
  • Ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, πήρε την απάντηση του στο δημοτικό συμβούλιο, από την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων, όπως ορίζει το δημοκρατικό πολίτευμα και το αναλογικό σύστημα του «Κλεισθένη». Φαίνεται πως αντιλήφθηκε ότι στο «γήπεδο» του δημοτικού συμβουλίου δεν θα «παίζει μπάλα» μόνος του. Εάν σεβαστεί τον θεσμό, θα τον σεβαστούν και οι δημοτικοί σύμβουλοι. Είναι χρήσιμο, ωστόσο, να συνειδητοποιήσουν και οι πολίτες την αλλαγή που συντελέστηκε με τον «Κλεισθένη» στην τοπική αυτοδιοίκηση.
  • Επί της ουσίας. «Επειδή έψαξα το θέμα, μπορώ να σας πω ότι το πρόγραμμα αυτό ήταν γνωστό, δηλαδή στα συρτάρια του Δήμου, από το 2015 και η πρώτη ανάρτηση έγινε το 2016. Αυτή ήταν η τρίτη ανάρτηση. Δεν δικαιολογείται λοιπόν», είπε ο Φ. Λαζαρίδης. Αναρωτιόμαστε, γιατί ο Δήμος Καβάλας να έχει στα συρτάρια του ένα πρόγραμμα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, που χαρακτηρίζεται ως μεγάλη ευκαιρία, επί τόσα έτη. Και μάλιστα, ένα πρόγραμμα που αφορά το πιο ιστορικό και πιο τουριστικό τμήμα της πόλης, όπως σημείωσε ο πρόεδρος, τη συνοικία της Παναγίας. Γιατί, δηλαδή, η δημοτική Αρχή να το κρατήσει «μυστικό» και να μην υποβάλλει αμέσως την πρόταση για αξιολόγηση, ώστε να πάρει τη χρηματοδότηση;
  • Κι αφού το πρόγραμμα υφίσταται από το 2015, γιατί η σημερινή δημοτική Αρχή ανέθεσε σε ειδικές συμβούλους να προετοιμάσουν νέα πρόταση και να κάνουν διαβούλευση με τοπικούς φορείς, μεταξύ αυτών το Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας; Μπορούσε, απλά, να βγάλει την πρόταση από το συρτάρι τον περασμένο Οκτώβριο, που έγινε η πρόσκληση και να τη φέρει για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο. Έτσι, δεν θα έφτανε στο «παρά ένα» της προθεσμίας στις 12 Δεκεμβρίου 2019, εισάγοντας ως κατεπείγον το θέμα στη συνεδρίαση της Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου 2019!
  • Στις 13 Νοεμβρίου 2019, επίσης, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας, Απόστολος Παυλίδης, έγινε διαβούλευση επί της πρότασης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων. Γιατί, τουλάχιστον, δεν παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων στη συνάντηση εργασίας, ώστε να ενημερωθούν και να αποφασιστεί η επίσπευση της διαδικασίας;
  • Θέλουμε να πούμε στον πρόεδρο του συλλόγου «Το κάστρο» και τους συμπολίτες που αισθάνονται πικρία, θυμό, οργή, αγανάκτηση, απογοήτευση κ.λπ., να αισιοδοξούν. Δεν ήταν το τελευταίο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχουν και θα υπάρξουν κι άλλες χρηματοδοτικές ευκαιρίες, αλλά ο Δήμος Καβάλας πρέπει να τις αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και όχι «άρπα κόλλα». Γιατί, απλούστατα, θα χάσει τις ευκαιρίες αυτές.
  • Υ.Γ. Εφόσον μπορεί να διαθέσει 500.000 ευρώ, που θα ήταν η ίδια συμμετοχή στο «χαμένο» πρόγραμμα, προτείνουμε με τα χρήματα αυτά να κάνει μία από τις παρεμβάσεις του έργου, όπως την κυκλοφοριακή μελέτη, ή την επισκευή του παλιού 1ου δημοτικού σχολείου (φωτογραφία).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ