-Όταν παραδέχεσαι ότι, ο Νομός Καβάλας «έχει μείνει πίσω» και ότι ο Νομός Δράμας έχει την υψηλότερη ανεργία, την μεγαλύτερη μετανάστευση, το χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο και την μικρότερη στήριξη από την κεντρική διοίκηση, δεν μπορείς να συμμετέχεις σε μία επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης. Όταν αναφέρεις πως, τα προηγούμενα έτη πολλές επιχειρήσεις του Νομού Καβάλας, αλλά και του Νομού Δράμας, μεταφέρθηκαν ανατολικά του ποταμού Νέστου, για να εκμεταλλευτούν τα κίνητρα που δόθηκαν (και δίνονται) στις επιχειρήσεις της Θράκης, δεν δικαιούσαι να ομιλείς περί ανάπτυξης της ανατολικής Μακεδονίας.

-Αναφερόμαστε στον βουλευτή Αθηνών, με καταγωγή από την Καβάλα, Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος ήταν μέλος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής, για την ανάπτυξη της Θράκης και είναι εξάδελφος του προέδρου του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκου Δέμπα. «Έχω πλήρη εικόνα των αναγκών και των αδικιών που έχουμε στην Καβάλα», είπε και πρόσθεσε: «Θυμάμαι όταν μεγάλωνα στην Καβάλα της δεκαετίας του ‘70, ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μετά την Θεσσαλονίκη. Τα πανεπιστήμια όλα πήγανε ανατολικά και η Καβάλα έμεινε πίσω, υπάρχει δικαιολογημένα το αίσθημα της αδικίας». Η Καβάλα, φίλτατε Δημήτρη, αποψιλώθηκε συστηματικά και με ευθύνη, την μεγαλύτερη, των τοπικών παραγόντων, που ήταν (και είναι) πολύ κατώτεροι των περιστάσεων. Το πιο πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η συμμετοχή της ομάδας ποδοσφαίρου της πόλης στο πρωτάθλημα της Super League 2. Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο Μακάριος Λαζαρίδης συγκεκριμένα, κάλεσε τους Καβαλιώτες φιλάθλους να στηρίξουν μία νέα αρχή της ομάδας από την Γ΄ εθνική κατηγορία!

-Σήμερα, φίλτατε Δημήτρη, ο εξάδελφος σου πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, αναρωτιέται γιατί η κυβέρνηση δεν υλοποίησε την απόφαση που πήρε, πριν από ένα έτος, για τον συμψηφισμό των οφειλών που έχουν οι επιχειρήσεις προς το ελληνικό δημόσιο, με τα χρήματα που δεν έλαβαν για την επιδότηση του κόστους μισθοδοσίας. Ακόμα κι αν γίνει ο συμψηφισμός αυτός, αγαπητέ Μάρκο, θα σταματήσουν οι επιχειρήσεις της ανατολικής Μακεδονίας να περνάνε τον ποταμό Νέστο, για να εγκατασταθούν στην Θράκη; Και γιατί να μην το κάνουν οι επιχειρηματίες, όταν η επιδότηση για το κόστος εργασίας είναι 4% στους Νομούς Καβάλας-Δράμας και τριπλάσια (12%) στους Νομούς της Θράκης.

-Όσον αφορά την «κοσμογονία» που γίνεται με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, λόγω της αυξημένης παρουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, να είσαι σίγουρος Δημήτρη Καιρίδη, πως η Καβάλα δεν «ζηλεύει» την θέση που δείχνει να καταλαμβάνει η Αλεξανδρούπολη στην περιοχή. Ο στόχος της Καβάλας, δεν είναι να γίνει «εργαλείο» στον γεωστρατηγικό σχεδιασμό των Η.Π.Α., ή οποιασδήποτε άλλης στρατιωτικής και οικονομικής δύναμης. Η Καβάλα διαθέτει δύο εξαιρετικά λιμάνια, τα οποία μπορούν να παίξουν άλλο ρόλο, για την ανάπτυξη της ανατολικής Μακεδονίας και όλης της Περιφέρειας. Η πόλη «απέκτησε» και πανεπιστήμιο, αλλά έγινε πανεπιστημιακός κόμβος, αφού η έδρα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ