• Ο συντονισμός και η συνεργασία, είναι δύο παράγοντες ιδιαίτερα σημαντικοί στην αντιμετώπιση των εκτάκτων καταστάσεων και κρίσεων. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Σταύρο Κιβράκη, στον τομέα του συντονισμού, την περασμένη Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019, οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν πήραν καλό βαθμό. Οι μόνοι που κατάφεραν να συντονιστούν το χρονικό διάστημα που εντάθηκε η χιονόπτωση και μέσα στην πόλη της Καβάλας, ήταν οι δεκάδες οδηγοί αυτοκινήτων, που βγήκαν στους δρόμους πανικόβλητοι, για να προλάβουν να φτάσουν στις οικίες τους, πριν τους καθηλώσει το χιόνι στο δρόμο.
  • Εκτός από τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων (Περιφέρεια, Δήμοι, Σώματα Ασφαλείας) μεταξύ τους,, πρέπει να βελτιώσουμε και τον συντονισμό των φορέων με τους πολίτες. Αυτό είναι, κατά την άποψη μας, το κρίσιμο σημείο, για να μην παρατηρηθεί το «κομφούζιο» στο τελευταίο ακραίο καιρικό φαινόμενο.
  • Εάν συνεχίσουν οι συμπολίτες να θεωρούν ότι, οι Υπηρεσίες που συμμετέχουν στην Πολιτική Προστασία λειτουργούν υπό ιδανικές συνθήκες, είναι βέβαιο ότι και στο επόμενο ακραίο καιρικό φαινόμενο, θα επαναληφθούν τα κωμικοτραγικά των προηγούμενων. Στην Ελλάδα του σήμερα, δυστυχώς, δεν είναι εφικτό να κυκλοφορούν οχήματα μέσα στην πόλη σε καθαρές οδούς όταν χιονίζει και μάλιστα με μεγάλη ένταση. Θα έπρεπε, αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή και πρέπει να προσαρμοστούμε. Το σημαντικότερο, όπως προαναφέρθηκε, να συντονιστούμε, γιατί έτσι θα μειωθούν τα προβλήματα.
  • Να ευχηθούμε, επίσης, ότι η περιφερειακή και η τοπική αυτοδιοίκηση θα γίνουν, κάποτε, αυτόνομες και αυτάρκεις, ώστε να δίνουν λύσεις στα τοπικά προβλήματα. Να πάψει, δηλαδή, η κεντρική διοίκηση να καταδυναστεύει τις Περιφέρειες, τους Δήμους και κατ’ επέκταση τους πολίτες αποφασίζοντας για τα πάντα. Ακόμα και για το σύστημα εκλογής των διοικήσεων στις Περιφέρειες και στους Δήμους.
  • Για παράδειγμα, που συνδέεται με την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, αν κάθε Δήμος αποφασίζει για τον αριθμό του μόνιμου προσωπικού που χρειάζεται για να λειτουργήσει κανονικά η Υπηρεσία Ποιότητας Ζωής, η άγρια βλάστηση θα κόβεται εγκαίρως κάθε καλοκαίρι, τα απορριμματοφόρα πλήρως στελεχωμένα, οι οδοκαθαριστές θα καθαρίζουν και τις γειτονιές (καθημερινά) και στους χιονιάδες οι εργαζόμενοι, δεν θα βρίσκονται στους δρόμους από τα ξημερώματα έως τα μεσάνυχτα, για να ρίχνουν αλάτι με το φτυάρι!
  • Από τα τέλη που πληρώνουν οι δημότες, κάθε Δήμος θα προσλαμβάνει το απαραίτητο προσωπικό, θα αγοράζει τα μηχανήματα που χρειάζεται και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Το κράτος θα επιβλέπει, μόνο, τη διαδικασία των προσλήψεων και των προμηθειών, ώστε να υπάρχει διαφάνεια στις δαπάνες. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί πρέπει η κεντρική διοίκηση να ορίζει πόσους εργαζομένους χρειάζεται κάθε Δήμος στην καθαριότητα. Κι αν δεν είναι επαρκής, να υποχρεώνει τον Δήμο να προσλαμβάνει συμβασιούχους, ή να αναθέτει εργασίες σε ιδιώτες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ