• Ένα πρωτάθλημα δεν γίνεται πιο ανταγωνιστικό, όταν μειώνεται ο αριθμός των ομάδων που συμμετέχουν, όταν προστίθεται μία ακόμα φάση (play offs, play out), ή όταν «σπάζει» σε ομίλους. Επειδή γίνεται αρκετή συζήτηση για την επόμενη αγωνιστική περίοδο στα πρωταθλήματα των ομαδικών αθλημάτων και με αφορμή τις προτάσεις που κατέθεσαν τα σωματεία στις Ομοσπονδίες τους, για να εξασφαλιστεί, καταρχάς, η βιωσιμότητα των αθλητικών σωματείων και ακολούθως η ομαλή διεξαγωγή των διοργανώσεων, θέλουμε να καταθέσουμε τις δικές μας σκέψεις.
  • Όσον αφορά τα δύο δημοφιλέστερα των ομαδικών αθλημάτων, το ποδόσφαιρο και την καλαθοσφαίριση, έχουμε να σχολιάσουμε τα εξής. Σε καμία από τις θεωρούμενες προηγμένες χώρες στο ποδόσφαιρο στην Ευρώπη (Αγγλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία), όπου διεξάγονται τα πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα, με χιλιάδες θεατές στα γήπεδα και πολλά εκατομμύρια ευρώ έσοδα, το κράτος δεν επιχορηγεί τα σωματεία, ενώ ο αριθμός των ομάδων δεν είναι μικρότερος από 18. Στην Αγγλία (20 α΄ κατηγορία, 24 β΄ κατηγορία), στην Ισπανία (20 α΄ κατηγορία, 22 β΄ κατηγορία), στη Γαλλία (20 α΄ κατηγορία, 20 β΄ κατηγορία), στη Γερμανία (18 α΄ κατηγορία, 18 β΄ κατηγορία), στην Ιταλία (20 α΄ κατηγορία, 20 β΄ κατηγορία). Επίσης, σε καμία από τις χώρες αυτές δεν υπάρχει β΄ φάση στα εθνικά πρωταθλήματα (play offs, play out), ούτε η β΄ κατηγορία είναι χωρισμένη σε ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια. Κι ας είναι χώρες με πολύ μεγαλύτερη έκταση από την Ελλάδα. Βεβαίως, στη χώρα μας υπάρχει η ιδιαιτερότητα του (πολύ) μεγαλύτερου αριθμού νησιών, αλλά κι αυτό το ζήτημα μπορεί να ρυθμιστεί.
  • Στην Ελλάδα, η κορυφαία επαγγελματική κατηγορία στο ποδόσφαιρο (Super League), όπως και στην καλαθοσφαίριση (Basket League) έχουν από 14 ομάδες! Και μετά την «κανονική» περίοδο του πρωταθλήματος διεξάγονται πλέι οφ και πλέι άουτ, για την ανάδειξη της πρωταθλήτριας και τον υποβιβασμό. Επίσης, στο ποδόσφαιρο δημιουργήθηκε η «εμβόλιμη» Super League 2 στην οποία συμμετείχαν 12 σωματεία. Στη Β΄ εθνική κατηγορία (Football League) αγωνίστηκαν ακόμα 14 σωματεία. Συνολικά, δηλαδή, 40 σωματεία στις τρεις επαγγελματικές κατηγορίες, που είναι κατά 4 περισσότερα από την Γερμανία (36), κατά 4 λιγότερα από την Αγγλία (44), κατά 2 λιγότερα από την Ισπανία (42) και ο ίδιος αριθμός με την Γαλλία και την Ιταλία, που έχουν, όπως προαναφέραμε, δύο μεγάλες εθνικές κατηγορίες χωρίς ομίλους.
  • Η διοίκηση της Ένωσης Καλαθοσφαίρισης Καβάλας προτείνει στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (Ε.Ο.Κ.), να χωριστεί σε δύο ομίλους το πρωτάθλημα της Α2 εθνικής κατηγορίας, για να μειωθούν οι χιλιομετρικές αποστάσεις, άρα και τα έξοδα, για τα σωματεία. Επιπλέον, να ασκηθεί πίεση προς την κεντρική διοίκηση του κράτους, να αυξηθεί η οικονομική επιχορήγηση των σωματείων.
  • Εάν ανέλθουν στην Α1 εθνική κατηγορία (Basket League) δύο σωματεία, δεν υποβιβαστεί κανένα από την Α2 και ανέλθουν από τη Β΄ εθνική κατηγορία 4 σωματεία (2 από κάθε όμιλο), μεταξύ αυτών και η Ε.Κ. Καβάλας, θα προκύψει ο αριθμός των 18 σωματείων. Εάν δημιουργηθούν δύο όμιλοι, ο ένας, τουλάχιστον, θα έχει μονοψήφιο αριθμό σωματείων, ή από 9 σωματεία ο κάθε όμιλος. Με τον χωρισμό, επίσης, δεν διασφαλίζεται η δυναμικότητα των ομίλων. Δηλαδή, μπορεί στον 1ο όμιλο να συμμετέχουν πιο δυνατές ομάδες, σε σύγκριση με τον 2ο όμιλο, αφού το κριτήριο είναι μόνο γεωγραφικό.
  • Τα κριτήρια συμμετοχής στα εθνικά και περισσότερο στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, κατά την άποψη μας, πρέπει να είναι πιο ουσιαστικά από τη γεωγραφική κατανομή των σωματείων. Η συστηματική δουλειά στις μικρές ηλικίες, οι εγκαταστάσεις, ο αριθμός των εισιτηρίων διαρκείας, είναι ορισμένα αντικειμενικά κριτήρια για τη συμμετοχή.
  • Όσον αφορά την κρατική επιχορήγηση, δεν γίνεται ο φορολογούμενος πολίτης να «χρηματοδοτεί» Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες, επειδή αυτές είναι υπερχρεωμένες, μη βιώσιμες, κόβουν λίγα εισιτήρια, δεν έχουν δικές τους εγκαταστάσεις και δεν ασχολούνται με τις μικρές ηλικίες, αλλά αγοράζουν αλλοδαπούς παίκτες.
  • Επειδή, πραγματικά, θα υπάρξει πρόβλημα με την προσέλευση φιλάθλων στα γήπεδα από το ερχόμενο φθινόπωρο, επομένως θα μειωθούν, πιθανόν, τα εισιτήρια και τα έσοδα των αθλητικών σωματείων, προτείνουμε αντί της κρατικής ενίσχυσης, να αναλάβουν οι Ομοσπονδίες να κλείσουν συμφωνίες για την τηλεοπτική μετάδοση των διοργανώσεων τους. Και από τα χρήματα των συμβολαίων αυτών, που θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από μία αγωνιστική περίοδο, να ενισχύσουν τα ερασιτεχνικά σωματεία.
  • Για παράδειγμα, το πρωτάθλημα της Α2 εθνικής κατηγορίας καλαθοσφαίρισης ανδρών, να διεξαχθεί με 18 ομάδες και τα παιχνίδια να μεταδοθούν, είτε από την κρατική τηλεόραση, είτε από άλλον τηλεοπτικό σταθμό. Χωρίς να προστεθεί β΄ φάση με πλέι οφ και πλέι άουτ. Έτσι, οι φίλαθλοι που θέλουν να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο πρωτάθλημα, αλλά δεν μπορούν να πάνε στο γήπεδο, λόγω των μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού Covid-19, να απολαύσουν τα παιχνίδια τηλεοπτικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ