Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας εκφράζει τη θλίψη του για τον θάνατο του Θόδωρου Αντωνίου, συνθέτη, ακαδημαϊκού, δάσκαλου και μαέστρου διεθνούς εμβέλειας και φωτεινής προσωπικότητας, που πέρασε στην αιωνιότητα στις 26 Δεκεμβρίου 2018. Ο Θόδωρος Αντωνίου, που επί τριάντα χρόνια διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, υπήρξε ακούραστος «πρεσβευτής» της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας και πρωτοπορίας, με έμφαση στο «βήμα» στους νέους Έλληνες συνθέτες.
Το δελτίο Τύπου αναφέρει: «Τα τελευταία χρόνια, εκτός των άλλων, ο Θόδωρος Αντωνίου υπήρξε αρωγός, φωτεινός ανατροφοδότης και συνεργάτης του σχολείου μας, καθώς μέσω των εκδηλώσεων προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου, με τίτλο: «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία…», δόθηκε γενναιόδωρα στους μαθητές η ευκαιρία, να έρθουν σε επαφή με τον ίδιο και το έργο του, παρακολουθώντας διαλέξεις του, μελετώντας και ερμηνεύοντας μουσική του, παρουσία του. Κορυφαία στιγμή του σχολείου μας, υπήρξε η βράβευση του συνθέτη, τον Μάιο του 2017, από τον Δήμο Καβάλας και τη δήμαρχο, Δήμητρα Τσανάκα, σε τιμητική προς εκείνον τελετή κατά τη διάρκεια της τελικής συναυλίας των εκδηλώσεων προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου με τίτλο: «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία…», που έλαβε χώρα στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων.
Ο Θεόδωρος Αντωνίου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Φεβρουαρίου του 1935. Σπούδασε βιολί, φωνητική και σύνθεση στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, το Ελληνικό Ωδείο και διεύθυνση ορχήστρας στο Hochschule für Musik και στο διεθνές μουσικό κέντρο στο κέντρο της πόλης Ντάρμσταντ. Ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, τη Φιλαδέλφεια Μουσική Ακαδημία και στο Πανεπιστήμιο Βοστόνης, όπου υπηρέτησε από το 1978. Επίσης, διηύθυνε την μουσική ορχήστρα Alea III, που είχε την έδρα της στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης. Πολύ γνωστός, άλλωστε, είναι και ο περίφημος διαγωνισμός σύνθεσης «ALEA III International Composition competition».
Υπήρξε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (2003) και επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2009), ενώ ανακηρύχθηκε Ακαδημαϊκός το 2014. Τα έργα του ποικίλουν από όπερες και χορωδιακά, έργα μουσικής δωματίου και σόλο ορχηστρικά έργα μέχρι έργα για τον κινηματογράφο και το θέατρο (πασίγνωστο είναι το χορικό «Ύπνε που παίρνεις τις λύπες» από τον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή). Ο Θεόδωρος Αντωνίου θα λείψει σε όλους μας. Αφήνει, όμως, μία τεράστια μουσική κληρονομιά, που θα μείνει για πάντα».