Μια ώρα και δέκα λεπτά δεν είναι συνέντευξη τύπου, αλλά μακρόσυρτη και βαρετή ομιλία!!! 

0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Δίκαια διαμαρτύρονται οι συνάδελφοι των τοπικών μέσων ενημέρωσης, ότι θα πρέπει να μπει σε νέες βάσεις η σχέση των εκπροσώπων φορέων που δίνουν συνεντεύξεις τύπου και των δημοσιογράφων που τις παρακολουθούν. Είναι αδιανόητο αυτό που γίνεται συνήθως και προχθές ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος, το παράκανε, και να ολοκληρώνει την εισήγησή του σε 70 λεπτά της ώρας, που είναι χρόνος ρεκόρ, Το προηγούμενο ρεκόρ παραμένει στον Γιάννης Τσακλίδη, ο οποίος πριν πολλά χρόνια είχε μιλήσει στους δημοσιογράφους επί 1,30’ ώρα.

Πρέπει να καταλάβουν οι βουλευτές, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι και Πρόεδροι, πως στη συνέντευξη τύπου δεν μπορεί να λες κάθε λεπτομέρεια για το θέμα που σε αφορά. Ή καλύτερα να τα πάρουμε από την αρχή. Στο ραντεβού της πρόσκλησης, ο συνεντευξιαζόμενος θα πρέπει να βρίσκεται εκεί πριν ακόμη έρθουν οι δημοσιογράφοι, επειδή έτσι κάνουν οι «οικοδεσπότες». Η συνέντευξη θα πρέπει να αρχίζει χωρίς καθυστέρηση, έστω κι αν λείπουν ή αργοπόρησαν, ως συνήθως, τα τηλεοπτικά συνεργεία. Αν και ορισμένοι εκπρόσωποι αρχών δίνουν την εντύπωση που οι συνεντεύξεις τύπου που δίνουν τις απευθύνουν μόνο στις τηλεοπτικές κάμερες!!!

Η παρουσίαση του θέματος, δεν μπορεί να κρατάει περισσότερο από 10-15 λεπτά και πρέπει να δίνεται και χρόνος για την υποβολή ερωτήσεων. Αν θέλουν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα, αυτό μπορεί να το κάνουν με γραπτό υλικό που θα δώσουν στους δημοσιογράφους, ή θα το στείλουν με e-mail. Βέβαια, κι εμείς, οι δημοσιογράφοι, θα πρέπει να αλλάξουμε κάποιες τακτικές που είναι λάθος και που μας επιβάλλει η πίεση της δουλειάς. Δεν μπορεί, ενώ ακόμη μιλάει ο συνεντευξιαζόμενος, ο κάμεραμαν να μαζεύει από μπροστά του τα μικρόφωνα και τα καλώδια, κόβοντας την οπτική επαφή με τους άλλους δημοσιογράφους και εμποδίζοντας καταφανώς και αγενέστατα τη διαδικασία.

Επίσης, οι δημοσιογράφοι, θα πρέπει, έστω για τα προσχήματα, να κάνουν κάποια ερώτηση. Οι δημοσιογράφοι, δεν είναι γραμματείς, για να γράφουν αυτό που λέει ο συνεντευξιαζόμενος και να μην προσπαθούν καν να κατανοήσουν αυτό που είπε. Με λίγα λόγια, θα πρέπει να υπάρξει ένας σεβασμός από τους εκπροσώπους φορέων που δίνουν συνέντευξη  προς τους δημοσιογράφους, που τρέχουν όλη μέρα για την είδηση, αλλά και οι δημοσιογράφοι πρέπει να σέβονται τον συνεντευξιαζόμενο και τους συναδέλφους τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ