Ενθουσιασμός επικρατεί στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, για τη φιλοξενία της συνάντησης των εταίρων του προγράμματος MONITOX, την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018. Τον ενθουσιασμό αυτό μετέφεραν στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης, οι καθηγητές του ιδρύματος, Θωμάς Σπανός και Σοφία Μητκίδου, που μίλησαν για τη συμμετοχή του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ. στο συγκεκριμένο έργο, μαζί με δύο ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από τη Ρουμανία και ισάριθμα από την Μολδαβία.

Το έργο, όπως ανέφερε ο Θ. Σπανός, αφορά στην έρευνα της ρύπανσης των υδάτων ποταμών που εκβάλλουν στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας και συγκεκριμένα των ποταμών Δούναβη και Δνείστερου, ενώ στην Ελλάδα θα ερευνηθεί το τμήμα του ποταμού Νέστου εντός των συνόρων.

Οι μετρήσεις, πρόσθεσε η Σ. Μητκίδου, θα γίνουν για τυχόν ρύπανση από υδρογονάνθρακες. Ο ποταμός Νέστος, σημείωσε, αν και δεν έχει υψηλό βαθμό ρύπανσης, μπορεί να κινδυνέψει από μεταφερόμενους ρύπους. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα ανακοινωθούν και θα παραδοθούν στις κυβερνήσεις των κρατών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, προκειμένου να ληφθούν μέτρα προστασίας των υδάτινων πόρων. Σκοπός, ακόμα, του έργου, είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων, των γεωργών και όλων των πολιτών, για την αποφυγή των δραστηριοτήτων που ρυπαίνουν τα νερά της λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας. Στο πλαίσιο του προγράμματος MONITOX, επίσης, θα γίνουν και ανταλλαγές επιστημόνων. «Θα φιλοξενήσουμε επιστήμονες από τις χώρες που συμμετέχουν στο έργο, για να τους δείξουμε τον εξοπλισμό που διαθέτουμε κι εμείς θα ταξιδέψουμε στις χώρες αυτές, για να ενημερωθούμε, για παράδειγμα, σχετικά με τις μετρήσεις της ραδιενέργειας στα ύδατα», ανέφερε ο Θ. Σπανός. Η σύμπραξη των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ