Από τις 25 έως και τις 30 Νοεμβρίου 2018, όπως αναφέρει δελτίοΤύπου, έξι μαθητές και δύο καθηγητές του 4ου Γυμνασίου Καβάλας επισκέφτηκαν, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus Plus-KΑ2 «Waterislife», το Ahaus της Γερμανίας και το σχολείο «Άννα Φρανκ». Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάζονται τα σχολεία πέντε ευρωπαϊκών χωρών (Γερμανίας (διοργανώτρια χώρα), Ελλάδας, Βουλγαρίας, Λιθουανίας, Πορτογαλίας). Σκοπός του προγράμματος είναι, οι μαθητές να αντιληφθούν την αξία της παρουσίας του νερού για το περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή, να έρθουν σε επαφή με τη φυσιογνωμία του νερού στην πόλη τους, να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τα προβλήματα του υδάτινου κόσμου που μας περιβάλλει και να αποκτήσουν συνείδηση της ανάγκης για σωστή διαχείριση των υδάτων.
Οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους για το σχολείο, την πόλη και τη φυσιογνωμία του νερού στον τόπο τους, ξεναγήθηκαν στο γερμανικό σχολείο και παρακολούθησαν μαθήματα. Επίσης, ξεναγήθηκαν σε τεχνητή λίμνη (Gelsenwasserin Haltern am See) και υδροβιότοπο (Zwillbrocker Venn) της περιοχής, αλλά και στο ζωολογικό κήπο και την Χριστουγεννιάτικη αγορά της κοντινής μεγαλούπολης Münster. Γνώρισαν το Ahaus και το κάστρο του, μέσα από απογευματινή ιστορική ξενάγηση, αποκτώντας μία αίσθηση για τη σχολική ζωή, αλλά και τα αξιοθέατα μιας επαρχιακής γερμανικής πόλης. Ακόμα, γνώρισαν τους μαθητές των άλλων χωρών αλληλεπιδρώντας στη διάρκεια των εκδρομών και της κοινής διασκέδασης (αποχαιρετιστήριο πάρτι στο σχολείο με μουσική, χορό μαγειρική και φαγητό με συνταγές από τις χώρες που συμμετέχουν και μαγείρεψαν οι ίδιοι οι μαθητές).
Πέρα από τον κεντρικό στόχο του προγράμματος, ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο της επίσκεψης ήταν, ότι οι μαθητές φιλοξενούμενοι σε σπίτια και όχι σε ξενοδοχεία, μπόρεσαν να γνωρίσουν τον τρόπο ζωής και την καθημερινή ρουτίνα μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας, να αποκτήσουν προσωπική άποψη και να δεχτούν διαφορετικούς τρόπους ζωής από πολιτισμική και κοινωνική άποψη, στοιχείο που αποτελεί κι ένα από τους βασικούς στόχους των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων (γνωριμία, αποδοχή, ανοχή, πολιτισμένη συνύπαρξη). Η ελληνική και οι άλλες αποστολές έτυχαν ιδιαίτερα φιλόξενης και ζεστής υποδοχής από το γερμανικό σχολείο, τις τοπικές αρχές και τις οικογένειες που φιλοξενήθηκαν.
Ήταν μία άκρως εποικοδομητική, ευχάριστη και ενδιαφέρουσα εμπειρία για τους συμμετέχοντες, που προσδοκούν με χαρά την επόμενη συνάντηση στη Λιθουανία στις αρχές Απριλίου του 2019.