Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, μετά τη συγκέντρωση στην Κομοτηνή την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018, εξέδωσαν το ακόλουθο κείμενο ψηφίσματος:
Εμείς, οι κτηνοτρόφοι της Α.Μ.-Θ., διαμαρτυρόμαστε έντονα, για την πολιτική διάλυσης που εφαρμόζεται στον κλάδο της κτηνοτροφίας. Βρισκόμαστε σε μία από τις χειρότερες οικονομικές περιόδους των τελευταίων δεκαετιών, χάρη στην ανυπαρξία πολιτικής βούλησης, να εφαρμοστούν οι νόμοι που διέπουν την ελληνική πολιτεία και να χτυπηθούν τα καρτέλ που λυμαίνονται την παραγωγή μας.
Η ελληνική πολιτεία σκύβει το κεφάλι μπροστά στα οργανωμένα συμφέροντα, που εξευτελίζουν με τις αθέμιτες πρακτικές τους τον κρατικό μηχανισμό, τους κτηνοτρόφους και την ποιοτικότερη παραγωγή της Ευρώπης. Πρέπει, επιτέλους, να σταματήσουμε σαν χώρα να πυροβολούμε τα πόδια μας. Αρχίσατε με την άδικη διανομή της Κ.Α.Π. το 2015, συνεχίζοντας επάξια το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ακολούθησε η ανισομερής διανομή μέσω της τεχνικής λύσης των βοσκοτόπων, που χώρισε τη χώρα σε ευνοούμενους και αδικημένους κτηνοτρόφους, ανάλογα με την περιφέρεια που εδρεύουν. Συνεχίσατε αφήνοντας να δρουν ασύδοτα, οι μεταποιητές και οι μεσάζοντες σε γάλα και κρέας. Χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, αφού δεν επανδρώσατε τις ήδη αποδεκατισμένες Υπηρεσίες ελέγχου.
Μας κοροϊδεύουν όλους κυνικά, χωρίς κανένα πρόσχημα κι εσείς, έως σήμερα, τους χαϊδεύετε. Δεν αρκεί να διατυμπανίζετε ότι δεν εξαρτιέστε από οργανωμένα συμφέροντα, πρέπει να το αποδεικνύετε κιόλας. Δημιουργήσατε ένα φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα έκτρωμα, αντιαναπτυξιακό και άδικο, που αντί να επιβραβεύει την παραγωγή, την τιμωρεί. Επιβαρύνατε το κόστος παραγωγής με τα παραπάνω και με αυξήσεις σε εφόδια και ενέργεια.
Η γραφειοκρατία και η έλλειψη χρηματοδότησης διαιωνίζονται. Είμαστε όλοι εν δυνάμει κακοπληρωτές, όπως και ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Σε αντίθεση με απατεώνες μεγαλοοφειλέτες, για εμάς βρήκατε τον εύκολο τρόπο! Δεσμεύετε τις κοινοτικές ενισχύσεις, καταστρατηγώντας την ευρωπαϊκή πρακτική και συγχρόνως δεν προσαρμόζετε τον ακατάσχετο λογαριασμό στα δεδομένα του πρωτογενή τομέα. Έτσι, σφίγγετε, ακόμα περισσότερο, τη θηλιά γύρω από τον λαιμό μας και ωθείτε όσους από εμάς συνεχίζουμε να είμαστε ακόμα κτηνοτρόφοι, να εγκαταλείψουμε την εργασία μας. Με την έως σήμερα πολιτική σας, δεν έχετε δείξει την πρόθεσή σας να βοηθήσετε τον πρωτογενή τομέα. Σας ζητάμε να μη δημιουργείτε ακόμα περισσότερα προβλήματα, από αυτά που έχουμε. Με όση δύναμη μας έχει απομείνει και μέχρι να αλλάξετε την καταστροφική πολιτική που εφαρμόζετε, εμείς θα είμαστε εδώ, για να υπενθυμίζουμε, με δυνατή φωνή, σε όσους χαρτογιακάδες αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ.
Ακολουθεί υπόμνημα με προτεινόμενα μέτρα για την κτηνοτροφία:
-Πάταξη των ελληνοποιήσεων σε όλα τα κτηνοτροφικά προϊόντα και προστασία της ελληνικής παραγωγής.
-Εφαρμογή της εξόφλησης της παραγωγής εντός 60 ημερών.
-Εφαρμογή ενίσχυσης μέσω deminimis, λόγω των χαμηλών τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα, στους κτηνοτρόφους που παραδίδουν γάλα. Δικαιούχοι της ενίσχυσης πρέπει να είναι και οι πεδινοί κτηνοτρόφοι.
-Εφαρμογή του ακατάσχετου των ενισχύσεων.
-Εφαρμογή του ακατάσχετου λογαριασμού των 15.000€ κατά έτος προσαρμοσμένο στον πρωτογενή τομέα.
-Ένταξη των μετακλητών ποιμένων για την κτηνοτροφία στο εργόσημο και όχι στο Ι.Κ.Α.
-Άμεση ακύρωση της μείωσης της αποζημίωσης της κτηνιατρικής υπηρεσίας για τις ζωονόσους και επαναφορά της στα προηγούμενα επίπεδα.
-Ενεργοποίηση της Περιφέρειας και των Δήμων της Α.Μ.-Θ., για κατασκευή και συντήρηση έργων υποδομής για την κτηνοτροφία.
-Προσοχή στην υλοποίηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης από την Περιφέρεια, μέσω των οποίων οι επιλέξιμες βοσκήσιμες εκτάσεις πρέπει να αυξηθούν τουλάχιστον κατά τρεις φορές, ώστε να επέλθει ισορροπία με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
-Προσοχή στην κύρωση των δασικών χαρτών και στα προβλήματα που μπορούν να δημιουργήσουν στις επιλέξιμες εκτάσεις των βοσκοτόπων.
-Ενίσχυση μέσω deminimis, για τρίτη χρονιά, των 85 κτηνοτρόφων της Θάσου που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά στο νησί.
-Απαράδεκτη η απόφαση του ΥΠΑΑΤ, να μην εντάξει τις πεδινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας στις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα, όπως έγινε για τη Θράκη, δημιουργώντας μία Περιφέρεια δύο ταχυτήτων.