«Το πλαίσιο συμφωνίας για τα προγράμματα κοινής ωφέλειας, που έχει εθελοντικά αναλάβει να υλοποιήσει η κατασκευάστρια εταιρία του Διαδριατικού Αγωγού T.A.P. εξειδικεύθηκε σε ευρεία σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017 στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την παρουσία του υπουργού, Γιώργου Σταθάκη. Η κοινοπραξία του T.A.P. AG έχει συμφωνήσει με το ελληνικό δημόσιο να επενδύσει 32 εκατομμύρια ευρώ σε δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στις Περιφέρειες από τις οποίες θα διέρχεται ο αγωγός.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα Υπουργεία, Εσωτερικών, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι κ.κ. Θεόδωρος Καρυπίδης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Χρήστος Μέτιος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Ιωάννης, καθώς και ο διευθυντής Ελλάδος Ρίκαρντ Σκούφιας και ο διευθυντής εξωτερικών και κυβερνητικών υποθέσεων, Αλέξανδρος Πανουργιάς, από την T.A.P. AG.
Στη σύσκεψη, το συντονισμό της οποίας είχε το Υ.Π.ΕΝ., αποφασίστηκε η συνέχιση προγραμμάτων κοινωνικής αρωγής, σε συνεργασία με το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης και αρωγής βορείου Ελλάδος, καθώς και η προώθηση μιας σειράς έργων μεγάλης έκτασης που θα πραγματοποιηθούν μελλοντικά. Τα προγράμματα αυτά θα αναπτυχθούν στους τομείς της υγείας, του περιβάλλοντος, της πολιτικής προστασίας και του πολιτισμού, με προτεραιότητα την παροχή εξοπλισμού. Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στον τομέα της αγροτικής οικονομίας, μέσω της ενίσχυσης της τοπικής αγροτικής παραγωγής και της αγροτικής φυσιογνωμίας των περιοχών, με έμφαση σε δράσεις προστιθέμενης αξίας.
Στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες, αποφασίστηκε να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις, που θα εξειδικεύουν το πλαίσιο συμφωνίας, με ευθύνη του Υ.Π.ΕΝ. και των συναρμόδιων Υπουργείων και σε συνεννόηση με τις εμπλεκόμενες Περιφέρειες. Θα ακολουθήσουν συσκέψεις στις τρεις Περιφέρειες, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή τοπικών βουλευτών, των δημοτικών αρχών και των φορέων της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να προωθηθούν οι δράσεις αυτές και να συζητηθούν και νέες, που θα πραγματοποιηθούν αργότερα». Τα παραπάνω αναφέρονται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με τη συμμετοχή των περιφερειαρχών των Περιφερειών της βόρειας Ελλάδας, από τις οποίες θα περάσει ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (T.A.P.).