-Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024 ήταν «ανοιχτή» η αγορά (και) στην πόλη της Καβάλας. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό καταστημάτων δεν άνοιξαν. «Η Κυριακή που ανοίξαμε, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα και ο λόγος είναι απλός. Ο κόσμος, ακόμα, δεν έχει να διαθέσει ούτε ένα ευρώ για είδη ένδυσης και υπόδησης», είπε ο τέως πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Βασίλης Λεμονίδης.
-Έχει δίκιο ο τέως πρόεδρος. Ο κόσμος περιμένει, με ανυπομονησία, το «καλάθι του Αη Βασίλη», που κάνει «πρεμιέρα» την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024. Ποιος είναι ο λόγος να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024; Που θα πάει ο καταναλωτής χωρίς «το καλάθι του Αη Βασίλη»; Κάποτε, πριν από το 2010, ο μισθωτός και ο συνταξιούχος έπαιρναν τον 13ο μισθό και την σύνταξη και ξόδευαν όλα τα χρήματα για αγορές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Σήμερα, χωρίς «καλάθι των Χριστουγέννων» και «καλάθι του Αη Βασίλη», δεν κάνεις γιορτές!
-Όσοι περίμεναν την Κυριακή να ακούσουν από τον πρωθυπουργό, στην ψήφιση του προϋπολογισμού του έτους 2025, ότι θα επαναφέρει τον 13ο και τον 14ο μισθό, κάνοντας ένα ωραίο δώρο στους μισθωτούς πριν από τις γιορτές, απογοητεύτηκαν. Θα «βολευτούν» και το 2015 με τα «καλάθια».
-Μεγάλο πρόβλημα έχουν και οι έμποροι. Στο «καλάθι του Αη Βασίλη», διάβασα, συμμετέχουν υποχρεωτικά οι επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ. Και εθελοντικά, όσες μικρότερες επιθυμούν! Κι εγώ, ο αφελής, θα ρωτήσω. Γιατί να συμμετέχει μία επιχείρηση που έχει ετήσιο κύκλο εργασιών άνω του 1.000.000 ευρώ στο «καλάθι του Αη Βασίλη»; Πόσα εμπορικά καταστήματα στην Καβάλα, καρντάσια, κάνουν ετήσιο κύκλο εργασιών άνω του 1.000.000 ευρώ;
-Μήπως με το «καλάθι του Αη Βασίλη», αλλά και με το «καλάθι των Χριστουγέννων», πρέπει να στηριχθούν αυτή την περίοδο, οι επιχειρήσεις που όλο τον υπόλοιπο χρόνο έχουν πολύ χαμηλό τζίρο; Υπάρχουν καταστήματα που περιμένουν να βάλουν χρήματα στο ταμείο τους (τρόπος του λέγειν, γιατί με το πλαστικό χρήμα, πλέον, δεν μπαίνουν χαρτονομίσματα και κέρματα στο ταμείο των εμπορικών επιχειρήσεων) την πιο «καταναλωτική» περίοδο του χρόνου! Αυτά τα καταστήματα πρέπει να συμμετέχουν υποχρεωτικά στα «καλάθια». Να πάνε, δηλαδή, οι καταναλωτές σ’ αυτά για να τα στηρίξουν. Μήπως δεν καταλαβαίνω κάτι;