-Τον περασμένο Σεπτέμβριο, αν θυμόμαστε σωστά, ο Θόδωρος Μαρκόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Καβάλας και ο Χριστόδουλος Τοψίδης, περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, έστειλαν επιστολή προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης (και τροφίμων) και τον πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α. (Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων) για να διαμαρτυρηθούν, επειδή στο νέο πρόγραμμα εναέριας χαλαζικής προστασίας 2025-2028, δεν περιλήφθηκαν εκτάσεις με σημαντικές καλλιέργειες στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

-Προφανώς, ο υπουργός και ο πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. δεν απάντησαν στην επιστολή των: Θόδ. Μαρκόπουλου και Χρ. Τοψίδη, αλλιώς, η περιφερειακή διοίκηση θα εξέδιδε σχετικό δελτίο Τύπου. Άλλωστε, τι να απαντήσουν, ο υπουργός και ο πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α., μετά από την ψήφιση του νόμου για το πρόγραμμα της εναέριας χαλαζικής προστασίας περιόδου 2025-2028. Δυστυχώς, θα περιμένουμε έως το 2028, όταν θα έρθει προς ψήφιση στην Βουλή των Ελλήνων το πρόγραμμα της επόμενης περιόδου, για να περιληφθούν ολόκληρες οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Θάσου, που πλήττονται από καταστροφικές χαλαζοπτώσεις.

-Υποθέτουμε πως, η επιστολή που έστειλαν ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και ο αναπληρωτής του, για την εξαίρεση των σημαντικών καλλιεργειών με γεωργικά προϊόντα που έχουν δυναμικό εξαγωγικό χαρακτήρα και ενισχύουν την τοπική, αλλά και την εθνική οικονομία, κοινοποιήθηκε στους βουλευτές Καβάλας, οι οποίοι ψήφισαν το πρόγραμμα 2025-2028. Επομένως, μπορούσαν να καταθέσουν μία Ερώτηση προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης (και τροφίμων), ώστε να ενημερωθούν γιατί εξαιρέθηκαν οι συγκεκριμένες καλλιέργειες από την εναέρια χαλαζική προστασία και ποιος αποφάσισε να εξαιρεθούν.

-Είμαστε σίγουροι πως, υπεύθυνος για την «παράλειψη» αυτή είναι ο ΕΛ.Γ.Α., που επί σειρά ετών αρνούνταν να περιλάβει την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας στο δίκτυο εναέριας χαλαζικής προστασίας, όπως δήλωσε ο Θόδ. Μαρκόπουλος. Γιατί ο υπουργός να εξαιρέσει τις περιοχές που αναφέρουν στην επιστολή τους, ο περιφερειάρχης και ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας;

-Αναρωτηθήκαμε, πολλάκις, γιατί δεν καλύπτεται όλη η Ελλάδα, διαβάσαμε κάπου ότι σε όλη την ελληνική επικράτεια καλλιεργούνται γύρω 34 εκατομμύρια στρέμματα, από το δίκτυο χαλαζικής προστασίας, ώστε να μειωθεί η καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου κάθε έτος, αλλά και η δαπάνη για τις αποζημιώσεις προς τους πληγέντες παραγωγούς. Πόσο είναι, άραγε, το κόστος, για να καλυφθούν 34 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών στην Ελλάδα με την εναέρια χαλαζική προστασία; Η μεγαλύτερη δαπάνη, προφανώς, είναι η αγορά των ειδικών αεροσκαφών, που θα κάνουν τους απαραίτητους «ψεκασμούς» στα σύννεφα. Όμως, η δαπάνη αυτή, είναι πολύ μικρότερη, σε σύγκριση με τις αποζημιώσεις που δίνει ο ΕΛ.Γ.Α. στις καταστροφές φυτικού κεφαλαίου και σε σύγκριση με την οικονομική απώλεια που έχει η χώρα όταν καταστρέφεται η παραγωγή γεωργικών προϊόντων που εξάγονται στο εξωτερικό.

-Αλήθεια, δεν γνωρίζει ο ΕΛ.Γ.Α. ποια είναι τα προϊόντα αυτά, τα οποία προσφέρουν στην εθνική οικονομία, ώστε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την (ενεργητική) προστασία τους; Ασφαλώς και γνωρίζει ποια είναι τα προϊόντα αυτά. Άρα, το δίκτυο εναέριας χαλαζικής προστασίες πρέπει να καλύψει πρωτίστως τις καλλιέργειες αυτών των προϊόντων. Όπως είναι τα σταφύλια, για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και τα ελαιόδεντρα, για την Περιφερειακή Ενότητα Θάσου. Θα μας απαντήσει, λοιπόν, η διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α., γιατί εντάσσονται τμηματικά γεωργικές εκτάσεις σε κάθε πρόγραμμα εναέριας χαλαζικής προστασίας και δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ