– Η υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη και ζήτησαν πολιτικό άσυλο, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, κατά του Ταγίπ Ερντογάν, το περασμένο καλοκαίρι, έδειξε, για μία ακόμα, φορά, την μεγάλη αλαζονεία και το εκπληκτικό θράσος, που διακρίνει το σύστημα εξουσίας στη γειτονική Τουρκία.
– «Δεν έχει τελειώσει τίποτα για τους προδότες. Η Ελλάδα παίζει διπλό παιχνίδι, κινούμενη μεταξύ πολιτικής και νόμων και δεν τηρεί την υπόσχεση που μας έχει δώσει», δήλωσε, με ιδιαίτερα προκλητικό ύφος, ο συνήγορος της τουρκικής κυβέρνησης, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που απέρριψε το αίτημα για την έκδοση των οκτώ πολιτικά κρατούμενων.
– Η θρασύτητα του Τούρκου νομικού συνεχίστηκε, με την επίκληση της ευρωπαϊκής σύμβασης περί έκδοσης των κατηγορουμένων. «Η Ελλάδα έπρεπε να αποφασίσει την έκδοση τους. Η απορριπτική απόφαση είναι λάθος, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή σύμβαση περί έκδοσης των κατηγορουμένων, της οποίας είμαστε συμβαλλόμενο μέρος. Είναι προφανές, ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας διαδικασίας, που έχει σχέση με τη Δικαιοσύνη», είπε.
– Είναι πολύ αστείο, πραγματικά, η τουρκική πλευρά να επικαλείται τη Δικαιοσύνη και ευρωπαϊκές συμβάσεις, ενώ αμφισβητεί το διεθνές Δίκαιο και τις συμβάσεις, που συνυπέγραψαν τα προηγμένα κράτη του κόσμου. Η Τουρκία δεν σεβάστηκε ποτέ τους διεθνείς κανόνες δικαίου, παρά μόνο όταν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα της.
– Για τον Τούρκο νομικό, είναι αδιανόητη η διάκριση των εξουσιών στην Ελλάδα και ειδικότερα, η διάκριση μεταξύ πολιτικής εξουσίας και Δικαιοσύνης. Γι’ αυτό, προσβλέπει σε πολιτική παρέμβαση, για την ικανοποίηση της επιθυμίας της τουρκικής κυβέρνησης.
– «Η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε για το σοβαρό θέμα της έκδοσης των οκτώ τούρκων στρατιωτικών. Αποφάνθηκε με βάση το θεσμικό και το νομικό πλαίσιο της πατρίδας μας, τις αρχές και τις αξίες ενός κράτους δικαίου, κρατώντας ψηλά το κύρος της χώρας», σχολίασε ο βουλευτής Καβάλας και τομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ πρόσθεσε: «Απέδειξε τον σεβασμό της στο ευρωπαϊκό αξιακό σύστημα, θεμελιώδης λίθος του οποίου αποτελεί η ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου».
– Αντιλαμβάνεστε, ότι η Τουρκία έχει να διανύσει πολύ μεγάλο δρόμο έως ότου να θεωρείται κράτος δικαίου, δημοκρατίας και μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Δεν αρκούν μόνο οι οικονομικοί δείκτες, για να γίνει ένα κράτος πολιτισμένο και ισότιμος εταίρος μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν είναι αποκλειστικά ένας «οικονομικός συνεταιρισμός», όπως θέλουν να τον βλέπουν οι πολιτικές ηγεσίες ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών. Σε ένα τέτοιο «συνεταιρισμό», μπορεί να έχει θέση ακόμα και η Τουρκία!