Η διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και ειδικότερα της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, αποφάσισε να επαναλάβει το εγχείρημα του προηγούμενου έτους και να διοργανώσει, πάλι, την εορταστική εκδήλωση στο κέντρο της πόλης της Καβάλας για τους συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών. Στόχος της εκδήλωσης, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, Θόδωρος Μαρκόπουλος, είναι η προβολή του πολύ σημαντικού έργου των συλλόγων και η ευαισθητοποίηση των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, στην ιδέα της εθελοντικής προσφοράς αίματος, αλλά και των παραγώγων αυτού.
Η εκδήλωση θα γίνει, κατά πάσα πιθανότητα, στις 16 Δεκεμβρίου 2016, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. και με συνδιοργανωτές τον Δήμο Καβάλας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας. Η καλύτερη οργάνωση της εκδήλωσης, ήταν η αφορμή της πρόσκλησης για συνάντηση όλων των αιμοδοτικών συλλόγων του Νομού και των εμπλεκόμενων φορέων με την αιμοδοσία, την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016, στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν, επίσης, ο μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου, κ. Προκόπιος, ο διοικητής του νοσοκομείου Καβάλας, Σάββας Καρασαββόγλου, ο νομίατρος, Χρήστος Παπαδόπουλος και εκπρόσωποι του Τμήματος Αιμοδοσίας του νοσοκομείου Καβάλας.
Στη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν κι άλλα, πιο σοβαρά, ζητήματα, όπως η συγκρότηση ενός συντονιστικού οργάνου των αιμοδοτικών συλλόγων, για την μορφή και τη λειτουργία του οποίου θα αποφασίσουν οι σύλλογοι. «Θέλετε να έχει άτυπο χαρακτήρα; Θέλετε να έχει νομική υπόσταση; Θα το κρίνετε αυτό εσείς», είπε ο Θ. Μαρκόπουλος. Στο σημείο αυτό, ζήτησε το λόγο, για μία μικρή παρέμβαση, ο πρόεδρος του συλλόγου «Στέλλα Μανώλα-Κούρτη», Γιάννης Παπαζωγράφος, ο οποίος αναφέρθηκε στο αποτυχημένο εγχείρημα της Ένωσης Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Καβάλας και σημείωσε ότι δεν ολοκληρώθηκε, ακόμα, η εκκαθάριση του νομικού αυτού προσώπου, στο οποίο συμμετείχαν γύρω στους είκοσι συλλόγους.
Ένα άλλο ζήτημα, ήταν η εξυπηρέτηση των δοτών και πολύ περισσότερο των ασθενών που χρειάζονται αιμοπετάλια και μυελό των οστών. Το Τμήμα Αιμοδοσίας του νοσοκομείου Καβάλας, σε συνεργασία με εξειδικευμένα κέντρα της Θεσσαλονίκης, προσφέρει ένα καλό επίπεδο εξυπηρέτησης στους δότες, όμως σε αρκετές περιπτώσεις, αυτοί είναι υποχρεωμένοι να μεταβούν είτε στη Θεσσαλονίκη, είτε στην Αλεξανδρούπολη, για να προσφέρουν αιμοπετάλια, ή μυελό των οστών, σε ασθενείς που νοσηλεύονται εκεί.
Η Καβάλα, σημείωσε ο νομίατρος, μπορεί να καλύψει την περιοχή μεταξύ των δύο πόλεων, ωστόσο πρέπει να ιδρυθεί Αιματολογική Κλινική στο τοπικό Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο, να στελεχωθεί από ειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να εξοπλιστεί με τα κατάλληλα μηχανήματα. Ο διοικητής του νοσοκομείου και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης υγείας της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., Χρήστος Γάκης, δήλωσαν ότι θα εξετάσουν τη δυνατότητα αυτή.
Επίσης, ο Χρ. Γάκης ανακοίνωσε, ότι η διοίκηση της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. σχεδιάζει να υλοποιήσει μία ετήσια δράση, με την ονομασία: «Εβδομάδα δημόσιας υγείας», πιθανόν τον ερχόμενο Μάιο, στην οποία θα συμμετέχουν και οι σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών και δωρητών οργάνων σώματος και θα στοχεύει στην ενημέρωση του πληθυσμού για θέματα υγείας.