- Κατά σύμπτωση ήταν μήνας Δεκέμβριος, πριν από επτά έτη (2010), όταν ο Μαθιός Ρήγας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Energean Oil and Gas, παρουσίασε στον συνεδριακό χώρο του εκθεσιακού κέντρου «Απόστολος Μαρδύρης» στη Νέα Καρβάλη, παρουσία του τότε υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, το φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο για την αξιοποίηση του (σχεδόν) εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα». Η «κεντρική ιδέα» της πρότασης, ήταν η μετατροπή του κοιτάσματος σε υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου, η οποία θα συνέβαλε σημαντικά στην τόνωση της εθνικής οικονομίας, αλλά το κυριότερο, θα εξασφάλιζε, μαζί με την Ρεβυθούσα, την επάρκεια της Ελλάδας σε φυσικό αέριο! Το πλεονέκτημα της «φυσικής αποθήκης» στον κόλπο της Καβάλας, μάλιστα, έναντι του τεχνητού σταθμού στο νησί της Ρεβυθούσας, είναι ότι μπορεί να δεχτεί απευθείας φυσικό αέριο σε αέρια και σε υγροποιημένη μορφή.
- Δηλαδή, εκτός από τα τεράστια πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (L.N.G.), τα οποία θα «ξεφορτώνουν» στην αποθήκη, το κοίτασμα «Νότια Καβάλα» μπορεί να συνδεθεί με υποθαλάσσιο αγωγό με τη στεριά, απ’ όπου διέρχονται οι μεγάλοι αγωγοί, όπως ο T.A.P. (Trans Adriatic Pipeline). Χωρίς μεγάλο κόστος, λοιπόν, θα μπορούσε να «κουμπώσει» ο υποθαλάσσιος αγωγός με τον χερσαίο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου και έτσι, να τροφοδοτείται συνέχεια η «φυσική αποθήκη».
- Η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, δεν προνόησε να βάλει ως όρο στη συμφωνία κατασκευής του αγωγού T.A.P., που διέρχεται από το έδαφος της βόρειας Ελλάδας, τη σύνδεση του μεγάλου αυτού έργου με τη «φυσική αποθήκη» στη θαλάσσια περιοχή της Καβάλας. Αντιθέτως, οι προηγούμενοι κυβερνώντες ήθελαν να προωθήσουν τον πλωτό σταθμό L.N.G. απέναντι από τη Νέα Καρβάλη, τον οποίο, τελικά, θα «φορτωθεί» η Αλεξανδρούπολη.
- Έπειτα από επτά έτη, η σημερινή κυβέρνηση επανέρχεται στο ζήτημα της αποθήκης φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Νότια Καβάλα». Η απόφαση για την αξιοποίηση της, αναφέρει δημοσίευμα, είναι ειλημμένη και τα σενάρια που επεξεργάζεται τρία στον αριθμό! Επτά έτη πριν, η Energean Oil and Gas παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης, το οποίο αγνοήθηκε. Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση της Ελλάδας να επιβραβεύσει μία εταιρεία ελληνικών συμφερόντων, την μοναδική που δραστηριοποιείται στον τομέα των υδρογονανθράκων, που συνάπτει συμφωνίες με άλλα κράτη (Μαυροβούνιο, Ισραήλ, Αίγυπτο), δίνοντας σ’ αυτή τα δικαιώματα αξιοποίησης του κοιτάσματος, συζητά με εταιρεία του εξωτερικού, τη Γαλλική Engie, γιατί οι επενδυτές στην Ελλάδα απαγορεύεται να είναι Έλληνες! Μέσα σε επτά έτη, αν είχε υλοποιηθεί η πρόταση της Energean Oil and Gas, η Ελλάδα θα γινόταν σημαντικός «παίκτης» στην ενεργειακή αγορά και πολύ πιθανόν, να μη χρειαζόταν να κατασκευαστεί ο αγωγός T.A.P. Αλλά…
Ο Κ-ΤΥΠΟΣ χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη και ταχύτερη περιήγησή σας. Με την πρόσβαση σας στο k-tipos.gr αποδέχεστε την χρήση.OKΠερισσότερα
Όπως είπες “αλλά”. Δεν είναι τυχαία η επίσκεψη Μακρόν με Γάλλους επενδυτές στην ενέργεια. Μακάρι να βγω ψεύτης και να πάρει το project η Energean Oil & Gas.