Συζητήθηκε, όχι με πολλές λεπτομέρειες, στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καβάλας, το αίτημα που κατέθεσε η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου προς την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου, για την τροποποίηση του (εγκεκριμένου) ρυμοτομικού σχεδίου πόλεως στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Φιλαδέλφειας, Αρκαδίου και Περγάμου στον Βύρωνα Καβάλας. Το αίτημα αφορά στην κατασκευή του καινούργιου ιερού ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, στην θέση της εκκλησίας που κατεδαφίστηκε το έτος 2021.
Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023, έγινε η παρουσίαση του νέου τεχνικού φακέλου του έργου, που υποβλήθηκε στην Υπηρεσία Δόμησης, προκειμένου να στηριχθεί το αίτημα τροποποίησης του (τοπικού) ρυμοτομικού σχεδίου πόλεως. Ο μηχανικός που έκανε την μελέτη αναφέρθηκε στις αλλαγές που έγιναν στο κτήριο, προκειμένου να εναρμονιστεί με τον περιβάλλοντα χώρο και, κυρίως, στην περιορισμένη επιφάνεια του οικοπέδου. Έτσι, αποφασίστηκε να κατασκευαστεί περίκεντρος ναός και συγκεκριμένα οκταγωνικός, για να εξασφαλιστεί ελεύθερος χώρος γύρω από την εκκλησία. Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή ενός μικρού ανοιχτού αμφιθεάτρου, για την εξυπηρέτηση του κατηχητικού σχολείου. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα του έργου, ο μελετητής μηχανικός είπε πως ο σκελετός του ναού από σκυρόδεμα (μπετόν), θα κατασκευαστεί σε έξι μήνες, ενώ θα χρειαστούν τέσσερις μήνες για τα υπόλοιπα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Σημείωσε ότι, ο νέος τεχνικός φάκελος πήρε την έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Εκκλησιαστικής Αρχιτεκτονικής της Υπηρεσίας Δομήσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας και ζήτησε συγνώμη, για την καθυστέρηση στην έναρξη κατασκευής του καινούργιου ιερού ναού.
Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο πρώην, συνταξιούχος πλέον, ιερέας της εκκλησίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρα, πατέρας Δανιήλ και ο νυν εφημέριος, πατέρας Γεώργιος. Ο πρώτος σχολίασε ότι η καινούργια εκκλησία θα είναι κόσμημα για την πόλη της Καβάλας και επανέλαβε την πρότασή του, να ενοποιηθεί η εκκλησία με το δημοτικό σχολείο, που χωρίζονται από την οδό Φιλαδέλφειας.
Το αίτημα για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου πόλεως καταψήφισε ο Χρήστος Ποτόλιας, επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος δεν συμφώνησε με τις «παρεκκλίσεις» στον νέο τεχνικό φάκελο, ενώ ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Κουνάκος, αν και ψήφησε θετικά, αναρωτήθηκε: «Το οικόπεδο είναι πολύ μικρό, για να χτιστεί ο καινούργιος μεγαλοπρεπής ναός. Μπορούμε να το ξεπεράσουμε αυτό;». Το αίτημα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο.
Περίκεντρος ναός
Πρόκειται για κυκλικά, ή οκταγωνικά κτίρια, συνήθως, με ξύλινη στέγαση και τονισμένους τους κατακόρυφους άξονες τους, προκειμένου να προσδώσουν στους πιστούς μία αίσθηση συγκεντρώσεως, ηρεμίας και ψυχικής ανατάσεως. Η βαθμιαία ανάταση των θόλων, που στηρίζουν τον τρούλο, ανυψώνει αυτόματα το βλέμμα και το πνεύμα του επισκέπτη προς το φως. Το ιερό τοποθετείται στο κέντρο του ναού, προκειμένου όλοι οι μετέχοντες της Θείας λατρείας, να έχουν οπτική των τεκταινομένων, θυμίζοντας σκηνή θεάτρου τοποθετημένη στο κέντρο μιας κυκλικής αίθουσας. Η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική μορφή, χρησιμοποιήθηκε ευρέως κατά τα παλαιοχριστιανικά έτη.