-Δεν είναι τυχαία, πιστεύουμε, η απόφαση που έλαβαν οι υπουργοί οικονομικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην τελευταία συνεδρίασή τους, την αποκαλούμενη ως Eurogroup, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, από τον ερχόμενο Αύγουστο, θα δρομολογηθεί η έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης (οικονομικής) εποπτείας. Όπως δήλωσε ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πασχαλίδης, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, η Ελλάδα θα μπορέσει να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα και θα λογίζεται αξιόπιστη επενδυτική εταίρος στην ευρωζώνη. «Με την απόφαση αυτή, ουσιαστικά, κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο άρχισε το 2010. Οι μεγάλες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας αναγνωρίστηκαν. Βάλαμε όλες και όλοι πλάτη αυτά τα δύσκολα χρόνια που πέρασαν», δήλωσε.

-Εμείς δεν συμμεριζόμαστε την αισιοδοξία του βουλευτή Καβάλας, γιατί η λήξη της περιόδου της ενισχυμένης οικονομικής εποπτείας, όπως «βαφτίστηκε» η εποχή μετά τα μνημόνια, δεν θα βάλει τέλος στις αντικειμενικές αδυναμίες της εθνικής οικονομίας και τις δυσλειτουργίες του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Η οικονομία και κυρίως η κοινωνία στην Ελλάδα υπέστησαν σοβαρότατη βλάβη από την περίοδο των μνημονίων, της ενισχυμένης εποπτείας και της πανδημίας του κορονοϊού covid-19. Από την άλλη πλευρά, μία χώρα που στηρίζεται μόνο στον τουρισμό και στην προσέλκυση επενδύσεων (σ.σ. η τελευταία μόδα είναι οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αισιόδοξη για το μέλλον. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι, ότι η Ελλάδα παραμένει στο «βάθρο» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα και, κυρίως, το ύψος του δημόσιου χρέους σε σχέση με Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Α.Ε.Π.).

-Η Ελλάδα, δυστυχώς, συνεχίζει να δανείζεται, για να επιβιώσει. Στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το δημόσιο χρέος ανέρχεται στα 394,5 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 298,9 δισεκατομμύρια ευρώ προέρχονται από δανεισμό! Ότι «χτίσαμε» την πολύ δύσκολη περίοδο των μνημονίων, ήρθαν να το «γκρεμίσουν» τα δύο έτη της πανδημίας, στα οποία εκτινάχθηκαν τα ποσοστά του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους. Δηλαδή, ο φαύλος κύκλος θα συνεχιστεί!

-Η πανδημία του covid-19, ήταν η «νάρκη» που κατέστρεψε την πλώρη του πλοίου που λέγεται «Ελλάδα», όπως έγινε τον Οκτώβριο του 1943, όταν το αντιτορπιλικό του ελληνικού πολεμικού ναυτικού «Αδρίας» προσέκρουσε σε νάρκη, ενώ έπλεε κοντά στο νησί της Καλύμνου, με απολογισμό 21 νεκρούς, 30 τραυματίες και την αποκοπή της πλώρης του! Έπειτα από μικρές επισκευές, που έγιναν στα Μικρασιατικά παράλια, ταξίδεψε μέχρι το λιμάνι της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο με «κομμένη» την πλώρη του! Επειδή σήμερα δεν υπάρχουν πολιτικοί σαν τον κυβερνήτη του αντιτορπιλικού «Αδρίας», για να κυβερνήσουν μία καθημαγμένη χώρα που παραμένει όρθια με δανεικά, η είδηση πως η Ελλάδα θα βγει από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο, είναι, θεωρούμε, ανέκδοτο! Απλά, τον Σεπτέμβριο στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.), ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα χρησιμοποιήσει την απόφαση του Eurogroup, για να ανακοινώσει μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, των εργαζομένων, των ανέργων, των αγροτών, των επιχειρηματιών κ.λπ., με στόχο να δημιουργήσει θετικό κλίμα για την κυβέρνηση, ενόψει των (πολύ) πιθανών πρόωρων εκλογών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ