-Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Καβάλας (Δ.Ε.Υ.Α.Κ.), όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Απόστολος Χρόνης, «έπιασε το λαχείο», αφού η γεώτρηση που έγινε στην Δημοτική Ενότητα Φιλίππων «χτύπησε» μία υπόγεια πηγή με καθαρό και πολύ σε ποσότητα νερό. Η γεώτρηση έγινε στο βουνό και έτσι το νερό είναι απαλλαγμένο από νιτρικά και άλλες ουσίες βλαβερές για την δημόσια υγεία. Επίσης, εκτιμάται πως είναι μεγάλη η ποσότητα της πηγής και το καλύτερο, για την δημοτική επιχείρηση, δεν απέχει η γεώτρηση από την δεξαμενή αποθήκευσης.
-Το ζήτημα της ποσότητας και της ποιότητας του νερού, καρντάσια, είναι πολύ σοβαρό. Σαφώς και η ενεργειακή κρίση επηρεάζει την καθημερινότητα μας, ακόμα και την ελευθερία μας(!), αλλά η χρήση του νερού είναι ζωτικής σημασίας, για τον άνθρωπο και τον πλανήτη! Εκτός από την εξασφάλιση ποιοτικού και επαρκούς νερού, πρέπει να δουλέψουμε και στον τομέα της εξοικονόμησης και προστασίας των υδάτινων πόρων.
-Στα τενάγη των Φιλίππων και όπου αλλού υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης, για παράδειγμα, πρέπει να σκεφτούμε τρόπους για την μείωση της κατανάλωσης νερού στην άρδευση, χωρίς να βλάψουμε την παραγωγή των χωραφιών.
-Επίσης, στα τενάγη των Φιλίππων υπάρχει το μείζον πρόβλημα των πλημμυρών, έπειτα από έντονες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα την καταστροφή των γεωργικών προϊόντων. Αφού το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται μόνο με τον καθαρισμό των αρδευτικών καναλιών, αντί να κατασκευαστεί μία σήραγγα, που θα διαπεράσει υπόγεια την οροσειρά του Συμβόλου, για να παροχετεύει τα όμβρια ύδατα μέχρι τον κόλπο της Καβάλας, προτείνω την εξής ιδέα.
-Να κατασκευαστεί ένα «αποστραγγιστικό σύστημα» στα χωράφια, το οποίο θα συγκεντρώνει το βρόχινο νερό σε υπόγειες δεξαμενές και τις περιόδους που είναι αυξημένη η ανάγκη για άρδευση, να αντλείται το αποθηκευμένο νερό των δεξαμενών αυτών. Δηλαδή, να κατασκευαστούν κάτω από τα χωράφια κάθετοι τσιμεντένιοι, ή μεταλλικοί σωλήνες με μεγάλη διάμετρο, που θα «απορροφούν» το νερό από τις βροχοπτώσεις και θα το συγκεντρώνουν στις υπόγειες τσιμεντένιες δεξαμενές. Κι αργότερα, με ένα σύστημα άντλησης, το νερό αυτό θα χρησιμοποιείται για το πότισμα των στεγνών χωραφιών.
-Υ.Γ. Να μην αλλάξω πλευρό, θα μου πείτε. Δεν είναι κακό να ονειρεύεται κάποιος.